Fant en litt grundigere beskrivelse av den:
https://bsgcraftbrewing.com/hop-profile-kazbek
Disse diskusjonene er ganske artige. De setter fingeren på det problematiske ved et trekk ved den moderne verden; trangen til/behovet for å regulere. Fenomener det tidligere ikke var naturlig eller nødvendig å lage regler for, har siden 1700-tallet blitt standardisert. Det gjelder f.eks. språk (rettskrivning, ordbøker, normativ grammatikk) og tid (tidssoner, internasjonal synkronisering) - og altså øl.
Det kan jo diskuteres om øltyper "egentlig" finnes. Men det er likevel helt nødvendig
for visse formål, nemlig markedsføring og konkurranser, at de gjør det. Og dermed oppstår det paradokset at noe som etter sin natur hele tiden har vært i utvikling og forandring, må fryses fast. Utviklingen og forandringen må stoppes,eller rettere sagt fornektes, fordi begrepet "øltype" blir umulig å bruke hvis det ikke har en fast mening. Det må kunne defineres - og Norbrygg bruker jo til og med nettopp "definisjon" om "øltype".
Men virkeligheten kommer alltid til sist til å vinne. Når kartet ikke lenger kan brukes fordi terrenget har forandret seg, må det nytegnes. Når stadig nye humletyper avles fram og tas i bruk i Tsjekkia, blir det jo etter hvert nokså meningsløst å begrense "tsjekkisk pils" til pils som er humlet med Saaz.
Vi liker å tro at tingene i verden - både døde ting og levende ting - er det de er fordi de har en slags essens eller indre natur som gjør dem til det de er. Og det kan det være grunn til å stoppe opp og tenke over om faktisk er tilfelle. Sånn sett kan diskusjoner om øltyper være interessante nok, også ut over grensene for det ølfaglige.
Sånn, det var dagens lille filosofiforelesning
.
PS. Ølfolk er så ikke dumme, da. Typedefinisjonene forandres jo når det er nødvendig
.