Hei!
Jeg har et problem med IPA’ene jeg brygger. Ølet har en svak, men søtlig fruktighet som kanskje kan minne litt om plomme/rosin. Smaken er ikke fremtredende, men ligger i bakgrunnen og forstyrrer smaksbildet. Dette er ikke ønskelig, da jeg foretrekker IPA’er som er «crispe» med masse humlearoma og lite maltsødme og fruktighet.
Oppskriftsmessig bruker jeg derfor små mengder Caramalt/crystal (under 5 %) for å unngå søthet. En typisk maltsammensetning er 91 % Pale ale malt, 3 % lys caramalt (ca. 30 EBC), 3 % munich og 3 % hvetemalt. Humlesammensetning er typisk Chinook til bitterhet, centennial og cascade til smak og aroma. OG ca. 1065, FG ca. 1010.
Vannet jeg bruker har lavt mineralinnhold. Tilsetter derfor GYPSUM i meske- og skyllevannet.
Jeg har god kontroll på bryggeprosessen med sterkt fokus på renslighet.
Tilsetter ren oksygen i vørteren etter kjøling med et ferdig oksygensett jeg kjøpte på bryggeland. Ca. 1 – 1,5 min på full styrke til en batch på 25 liter.
Bruker BB60 med tilhørende spiralkjøler som bruker litt lang tid på å kjøle ned 50 liter vørter - ca. 45 min for å senke temperaturen til 18 grader.
Gjæren jeg bruker til IPA er US-05 som rehydreres i forkant av pitching. Korrekt gjærmengde beregnes ved bruk av Mr. Malty. Gjæringstid er typisk 2 uker på 19 grader + to uker i romtemperatur til flaskekarbonering. Deretter lagring på ca. 10 grader.
Gjæringsforløpet kontrolleres ved bruk av kjøleskap med temperaturstyring (UT-300).
Tørrhumler etter at primærgjæringen er over. Stikker ikke om ved tørrhumling.
Klarer dere å lese ut av dette hva denne fruktigheten kan skyldes? Problemet gjør seg ikke gjeldende når jeg brygger andre øltyper, kun ved brygging av IPA.
Bruk av tørrgjær?
For høy PH i mesken?
Setter pris på svar
Mvh. Per Ø
Jeg har et problem med IPA’ene jeg brygger. Ølet har en svak, men søtlig fruktighet som kanskje kan minne litt om plomme/rosin. Smaken er ikke fremtredende, men ligger i bakgrunnen og forstyrrer smaksbildet. Dette er ikke ønskelig, da jeg foretrekker IPA’er som er «crispe» med masse humlearoma og lite maltsødme og fruktighet.
Oppskriftsmessig bruker jeg derfor små mengder Caramalt/crystal (under 5 %) for å unngå søthet. En typisk maltsammensetning er 91 % Pale ale malt, 3 % lys caramalt (ca. 30 EBC), 3 % munich og 3 % hvetemalt. Humlesammensetning er typisk Chinook til bitterhet, centennial og cascade til smak og aroma. OG ca. 1065, FG ca. 1010.
Vannet jeg bruker har lavt mineralinnhold. Tilsetter derfor GYPSUM i meske- og skyllevannet.
Jeg har god kontroll på bryggeprosessen med sterkt fokus på renslighet.
Tilsetter ren oksygen i vørteren etter kjøling med et ferdig oksygensett jeg kjøpte på bryggeland. Ca. 1 – 1,5 min på full styrke til en batch på 25 liter.
Bruker BB60 med tilhørende spiralkjøler som bruker litt lang tid på å kjøle ned 50 liter vørter - ca. 45 min for å senke temperaturen til 18 grader.
Gjæren jeg bruker til IPA er US-05 som rehydreres i forkant av pitching. Korrekt gjærmengde beregnes ved bruk av Mr. Malty. Gjæringstid er typisk 2 uker på 19 grader + to uker i romtemperatur til flaskekarbonering. Deretter lagring på ca. 10 grader.
Gjæringsforløpet kontrolleres ved bruk av kjøleskap med temperaturstyring (UT-300).
Tørrhumler etter at primærgjæringen er over. Stikker ikke om ved tørrhumling.
Klarer dere å lese ut av dette hva denne fruktigheten kan skyldes? Problemet gjør seg ikke gjeldende når jeg brygger andre øltyper, kun ved brygging av IPA.
Bruk av tørrgjær?
For høy PH i mesken?
Setter pris på svar
Mvh. Per Ø