Børge B
Dommer
Flere steder har jeg lest at upasteurisert og ufiltrert øl har lengre holdbarhet enn øl som er pasteurisert og filtrert.
(Blant annet på TMB's side (nederst) her: http://www.tmb.no/content/view/10/35/lang,NO/)
Dette begrunnes imidlertid sjelden med annet enn at ølet er "levende" og utvikler seg.
Jeg trodde imidlertid at pasteurisering og varmebehandling var nettopp begrunnet med å drepe bakteriekulturer, for å kunne gi produktet lengre holdbarhet.
I et tenkt scenario - med en pasteurisert og filtrert flaske, ved siden av en upasteurisert og ufiltrert ser jeg for meg at det i den "levende" flasken pågår mange samtidige prosesser.
Noen av disse vil være positive for utviklingen av produktet, mens andre negativ. Det er imidlertid slik at det i sum sensorisk oppfattes som positivt - inntil en viss grense. Deretter svinger kurven antaglig nedover.
Finnes det imidlertid noe hold i at den "levende" flasken holder seg lengre enn den "døde" ?
Og hvorfor ?
Hvis det er slik at pasteurisering svekker holdbarhet - hvorfor velger industrien (som i stor grad lar seg styre av økonomi) og pasteurisere ?
Er det en missing link her som jeg ikke ser ?
Edit: Sitat fra Hansa Borg Bryggerier sine sider: "Filtreringen bidrar til å gjøre ølet helt klart og pasteuriseringen gir bedre holdbarhet. Mikrobryggerier produserer ofte ufiltrert og upasteurisert øl."
http://www.hansaborg.no/no/produkter/ol/bryggprosessen/[/i]
(Blant annet på TMB's side (nederst) her: http://www.tmb.no/content/view/10/35/lang,NO/)
Dette begrunnes imidlertid sjelden med annet enn at ølet er "levende" og utvikler seg.
Jeg trodde imidlertid at pasteurisering og varmebehandling var nettopp begrunnet med å drepe bakteriekulturer, for å kunne gi produktet lengre holdbarhet.
I et tenkt scenario - med en pasteurisert og filtrert flaske, ved siden av en upasteurisert og ufiltrert ser jeg for meg at det i den "levende" flasken pågår mange samtidige prosesser.
Noen av disse vil være positive for utviklingen av produktet, mens andre negativ. Det er imidlertid slik at det i sum sensorisk oppfattes som positivt - inntil en viss grense. Deretter svinger kurven antaglig nedover.
Finnes det imidlertid noe hold i at den "levende" flasken holder seg lengre enn den "døde" ?
Og hvorfor ?
Hvis det er slik at pasteurisering svekker holdbarhet - hvorfor velger industrien (som i stor grad lar seg styre av økonomi) og pasteurisere ?
Er det en missing link her som jeg ikke ser ?
Edit: Sitat fra Hansa Borg Bryggerier sine sider: "Filtreringen bidrar til å gjøre ølet helt klart og pasteuriseringen gir bedre holdbarhet. Mikrobryggerier produserer ofte ufiltrert og upasteurisert øl."
http://www.hansaborg.no/no/produkter/ol/bryggprosessen/[/i]