Ut ifra det du sier så bør det finnes en gjær som gir enten 0% eller 100% utgjæring fra fermentis? Noe må jo være referansen.
Her skjønner jeg ikke helt hva du mener... Fermentis bruker en standardvørter som de tester gjærtypene sine med. Så oppgis et gjennomsnittstall for attenuasjon for de forskjellige gjærtypene. Hvis du klarer å lage en helt lik vørter og behandle gjæren helt likt det Fermentis gjør, så kan du anta at du vil få en utgjæring rimelig lik den som oppgis av dem. Men siden du antakelig ikke gjør det, vil ikke tallet si noe om den faktiske utgjæringen du vil få, men vil si noe om du får høy eller lav utgjæring i forhold til andre gjærtyper brukt i samme øl.
Jeg skal idag flaske et brygg som har stått 14 dager i gjæringskaret. først stabilt på 18 grader så 20 grader de siste to dagene for at gjæren skal få rydde opp etter seg. jeg har nådd FG og endte opp der jeg skulle. dette er en american brown ale fra bryggselv.no
Men, det jeg stusser over er at jeg fortsatt har ca 2-3mm med skum på toppen av vørteren. akkurat slik jeg har hatt under hele gjæringen men da var skummet ca på 1cm. Jeg har gitt karet et par kakker og da faller det en del grums ned mot bunnen av karet men skummet blir ikke borte. på andre brygg så har jeg vært vandt til at skummet forsvinner og gjærrester og annet bunnfaller tilnærmet 100%. Skjer ikke det med US-05?
hva gjør jeg nå? venter jeg noen ekstra dager og håper at skum og eventuelle grims og grums faller ned. eller flasker jeg som planlagt? I så fall.. hvordan løser jeg det når jeg kommer så langt ned at skum og eventuelt grums nærmer seg kranen i bunnen av karet? jeg regner med at det blir med ut i flaskene mine og det vil jeg jo ikke. eller må jeg ta av lokket også prøve å skrape vekk skum pluss eventuelt grums? Eller blir grumset hengenede fast i kanten etterhvert som vørteren minsker og derfor kan jeg gjøre på som planlagt?
Håper noen har noen gode løsninger her
Jeg skal idag flaske et brygg som har stått 14 dager i gjæringskaret. først stabilt på 18 grader så 20 grader de siste to dagene for at gjæren skal få rydde opp etter seg. jeg har nådd FG og endte opp der jeg skulle. dette er en american brown ale fra bryggselv.no
Men, det jeg stusser over er at jeg fortsatt har ca 2-3mm med skum på toppen av vørteren. akkurat slik jeg har hatt under hele gjæringen men da var skummet ca på 1cm. Jeg har gitt karet et par kakker og da faller det en del grums ned mot bunnen av karet men skummet blir ikke borte. på andre brygg så har jeg vært vandt til at skummet forsvinner og gjærrester og annet bunnfaller tilnærmet 100%. Skjer ikke det med US-05?
hva gjør jeg nå? venter jeg noen ekstra dager og håper at skum og eventuelle grims og grums faller ned. eller flasker jeg som planlagt? I så fall.. hvordan løser jeg det når jeg kommer så langt ned at skum og eventuelt grums nærmer seg kranen i bunnen av karet? jeg regner med at det blir med ut i flaskene mine og det vil jeg jo ikke. eller må jeg ta av lokket også prøve å skrape vekk skum pluss eventuelt grums? Eller blir grumset hengenede fast i kanten etterhvert som vørteren minsker og derfor kan jeg gjøre på som planlagt?
Håper noen har noen gode løsninger her
Flasket i helgen et US-05 eksperiment brygg. Her brygget jeg en pale ale som fikk felles risting, felles pitching av rehydrert gjær, for så å bli delt opp. 4l i kjøleskap (8°), 4l på bad (25°) og 9l som startet på 18° for så og gå opp til 22° etter en uke. Alle gjæret fra OG 52 til FG 06, altså 88% utgjæring. Pleier og ligge på 80-82% til vanlig. Gleder meg til og prøve disse opp mot hverandre