Har 7-8 brygg på en beer brew 30 og er stort sett fornøyd, men har en merkelig usmak på noen brygg som jeg trenger hjelp til å finne ut hva er for å få bukt på problemet. Smaken minner om løsemiddel/lim og er spesielt fremtredende rett etter at flasken er åpnet. Etter 5 min i glasset blir smaken mindre fremtredende, men kjenner den fortsatt. Tyder vel på at det er snakk om flyktige forbindelser. Var spesielt mye av denne usmaken i den første pale alen (tørrgjær) vi satte og litt i 2 batcher kølsch(ferskgjær). Ikke tilstede i hveteølet, APA og Amber ale.
Det må sies at smaken er ikke så ille at ølet er udrikkelig, hver dråpe har gått ned. Mest irriterende, vil jo lage øl uten usmak!
Min første mistanke var høy gjæringstemp da vi ikke hadde temperaturkontroll på gjæringen. Gjærer nå i kjøleskap og STC-1000 så dette er ikke problemet.
Basert på det jeg har klart å lese meg frem er det 2 ting som kan forklare smaken:
1. stresset gjær pga underpitching
De gangene vi har brukt fersk gjær har jeg benyttet kombinert de to gjærkalkulatorene som Gahr har beskrevet i en av hans artikler så vi burde være innafor. Har ikke latt erlenmeyerkolben stå kjølig til bunnfelling i 2 døgnfør gjæring, har som regel nøyd oss med 12t. dekanterer alltid for ikke å få overført usmakene. Ved tørrgjæring har vi brukt en pakke, har ikke hydrert gjæra på forhånd, den har gått rett i dunken.
2. oksidasjon pga. for skvulping og for lav fyllingsgrad i flaskene.
stikker om til rent gjæringsfat før tapping. bruker flaskefyller og er nøye med å starsane det hele.
Blir jo litt skvulping, men føler at det lille vi har av skvulping ikke er til unngå.
Er det noen av dere som har noen ide hva problemet kan være og evt tips til tiltak?
Bor i Tromsø, noen som har peiling og kunne smakt på ølet???
Håper på svar!
-Magnus
Det må sies at smaken er ikke så ille at ølet er udrikkelig, hver dråpe har gått ned. Mest irriterende, vil jo lage øl uten usmak!
Min første mistanke var høy gjæringstemp da vi ikke hadde temperaturkontroll på gjæringen. Gjærer nå i kjøleskap og STC-1000 så dette er ikke problemet.
Basert på det jeg har klart å lese meg frem er det 2 ting som kan forklare smaken:
1. stresset gjær pga underpitching
De gangene vi har brukt fersk gjær har jeg benyttet kombinert de to gjærkalkulatorene som Gahr har beskrevet i en av hans artikler så vi burde være innafor. Har ikke latt erlenmeyerkolben stå kjølig til bunnfelling i 2 døgnfør gjæring, har som regel nøyd oss med 12t. dekanterer alltid for ikke å få overført usmakene. Ved tørrgjæring har vi brukt en pakke, har ikke hydrert gjæra på forhånd, den har gått rett i dunken.
2. oksidasjon pga. for skvulping og for lav fyllingsgrad i flaskene.
stikker om til rent gjæringsfat før tapping. bruker flaskefyller og er nøye med å starsane det hele.
Blir jo litt skvulping, men føler at det lille vi har av skvulping ikke er til unngå.
Er det noen av dere som har noen ide hva problemet kan være og evt tips til tiltak?
Bor i Tromsø, noen som har peiling og kunne smakt på ølet???
Håper på svar!
-Magnus