Hei,
jeg har nettopp begynt med hjemmebrygging (ekstrakt foreløpig), og har et par relativt vellykkede bittere som foreløpig erfaring. Jeg tenkte jeg skulle følge opp suksessen med en robust porter, men har støtt på problemer det hadde vært herlig å få oppklart
Vørteren var på 23 liter og hadde 68 OG, hvor ingrediensene var 4.4 kg Munton's spraymalt, samt rundt 700 gram spesialmalt (krystall, svart, sjokolade). For å gjære dette brukte jeg en pakke Wyeast 1028 London Ale. Jeg skjønte etter å ha lest på gjærpakka at jeg brukte for lite gjær for denne OG og mengde, men tenkte at gjæringen i verste fall bare ville bruke lengre tid, så jeg hadde i gjæren så fort temperaturen tillot det. Det tok drøye 14-16 timer før gjæringen startet, og når den først satte i gang, gjæret det med skikkelig høy intensitet.
Rundt fire dager etterpå hadde gjæringen praktisk talt stoppet ved en FG på 26. Jeg syntes dette hørtes veldig høyt ut for å være FG til et ekstraktbrygg, men det var ikke mulig å sette igang gjæringen igjen. Jeg konkluderte med at gjæringen var ferdig og flasket etter syv dager. Resultatet foreløpig er at flaskene leker fontene når de jekkes opp, så jeg begynner å mistenke at gjæringen faktisk ikke var ferdig. Ølet smaker ellers godt, om enn litt søtt, noe som også styrker mistanken om at gjæringen ikke er ferdig. Det er ikke spor av infeksjon.
Spørsmålene mine er:
1. Kan for lav tilsatt gjærmengde føre til at gjæringen stopper for tidlig?
2. Er det eventuelt noen andre feil jeg kan ha gjort som gir samme symptomer?
3. Er det noen vits i å prøve å redde dette ølet på noe vis? Jeg har vurdert å tappe på gjærdunken igjen og tilsette ny gjær, men har vel egentlig konkludert med at infeksjonsfaren blir for stor, spesielt med tanke på hvor vanskelig det blir å helle ølet forsiktig over fra flasken.
jeg har nettopp begynt med hjemmebrygging (ekstrakt foreløpig), og har et par relativt vellykkede bittere som foreløpig erfaring. Jeg tenkte jeg skulle følge opp suksessen med en robust porter, men har støtt på problemer det hadde vært herlig å få oppklart
Vørteren var på 23 liter og hadde 68 OG, hvor ingrediensene var 4.4 kg Munton's spraymalt, samt rundt 700 gram spesialmalt (krystall, svart, sjokolade). For å gjære dette brukte jeg en pakke Wyeast 1028 London Ale. Jeg skjønte etter å ha lest på gjærpakka at jeg brukte for lite gjær for denne OG og mengde, men tenkte at gjæringen i verste fall bare ville bruke lengre tid, så jeg hadde i gjæren så fort temperaturen tillot det. Det tok drøye 14-16 timer før gjæringen startet, og når den først satte i gang, gjæret det med skikkelig høy intensitet.
Rundt fire dager etterpå hadde gjæringen praktisk talt stoppet ved en FG på 26. Jeg syntes dette hørtes veldig høyt ut for å være FG til et ekstraktbrygg, men det var ikke mulig å sette igang gjæringen igjen. Jeg konkluderte med at gjæringen var ferdig og flasket etter syv dager. Resultatet foreløpig er at flaskene leker fontene når de jekkes opp, så jeg begynner å mistenke at gjæringen faktisk ikke var ferdig. Ølet smaker ellers godt, om enn litt søtt, noe som også styrker mistanken om at gjæringen ikke er ferdig. Det er ikke spor av infeksjon.
Spørsmålene mine er:
1. Kan for lav tilsatt gjærmengde føre til at gjæringen stopper for tidlig?
2. Er det eventuelt noen andre feil jeg kan ha gjort som gir samme symptomer?
3. Er det noen vits i å prøve å redde dette ølet på noe vis? Jeg har vurdert å tappe på gjærdunken igjen og tilsette ny gjær, men har vel egentlig konkludert med at infeksjonsfaren blir for stor, spesielt med tanke på hvor vanskelig det blir å helle ølet forsiktig over fra flasken.