Per Øyvind Arnesen
Dommerkomite
Dommerkomitéen har etter en del spørsmål fra bryggerne utvidet øltypedefinisjonene som kan brukes i kommende Norbryggkonkurranser:
1F: Norsk Pilsner butikk-klasse
En industriell og lett tilgjengelig versjon av pilsnerølet. Norsk pils brygges etter renhetsloven uten mais, ris m.m.
OG: 1.040-1.045
FG: 1.010
vol%: 4,3-4,75
IBU: 20-30
EBC: 6-15
Aroma: Lett til middels maltpreg, svak til middels humle, fraværende til svak DMS.
Farge/utseende: Halmgul til gylden. Lite til moderat skum. Klar.
Smak: Lys maltkarakter som ikke dominerer, svak til middels humlebitterhet. DMS fraværende til svak. Diacetyl fraværende.
Kropp: Lett til medium kropp.
Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils
4H: Irsk rød
Et balansert øl med moderat maltkarakter som kan ha toner av karamell og ristet eller brent malt.
OG: 1.044-1.060
FG: 1.010-1.014
vol.% 4,0-6,0
IBU: 17-28
EBC: 18-35
Aroma: Domineres av ristet malt med noe kramellkarakter. Svak til fraværende fruktighet. Fraværende til svak duft av egelske humletyper. Fraværende til svak diacetyl
Farge/Utseende: Dyp kobber til brunrød farge. Tykt lyst skum. Klar til lett tåket.
Smak: Moderat karamellsmak og sødme. Svak til middels ristet malt i avsluttningen som gjør at ølet virker tørt. Kan ha svak karakter av engelske humletyper. Lav til middels humlebitterhet.
Kropp: Lett til middels kropp. Lav til middels karbonering.
Eksempler: O’hara’s Irish red, Murphy’s Irish red, Kilkenny
4I: Sort IPA
En amerikansk IPA som er mørk brun eller sort, men som har lite karakter av mørk malt i både aroma og smak.
OG: 1.056-1.075
FG: 1.010-1.018
vol.% 5,5-7,7
IBU: 40-60+
EBC: 60+
Aroma: Svak maltaroma med svak til fraværende karakter av brentmalt. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/Utseende: Mørk brun til sort. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåket.
Smak: Svak karamell og brentmalt. Meget tørr til lett sølt. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp, middels karbonering
Eksempler: 7 fjell Svartediket
4J: Amerikansk amber
Et velhumlet men samtidig maltrikt øl med tydlig karakter av karamellmalt.
OG: 1.045-1.065
FG: 1.010-1.018
vol.% 4,5-6,5
IBU: 30-60
EBC: 20-35
Aroma: Middels maltaroma med karakter av karamell. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/Utseende: Kobberrør til brunrød. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels søt maltsmak som følges av karamellmalt. Middels til sterk humlesmak og -bitterhet.
Kropp: Medium til fyldig kropp. Middels karbonering
Eksempler: Meantime Yakima Red (litt svak på 4,1 vol%), Ægir Ralla amber, Lervik Hoppy Joe, Brew Dog 5 am saint, North Coast Red Seal ale
1F: Norsk Pilsner butikk-klasse
En industriell og lett tilgjengelig versjon av pilsnerølet. Norsk pils brygges etter renhetsloven uten mais, ris m.m.
OG: 1.040-1.045
FG: 1.010
vol%: 4,3-4,75
IBU: 20-30
EBC: 6-15
Aroma: Lett til middels maltpreg, svak til middels humle, fraværende til svak DMS.
Farge/utseende: Halmgul til gylden. Lite til moderat skum. Klar.
Smak: Lys maltkarakter som ikke dominerer, svak til middels humlebitterhet. DMS fraværende til svak. Diacetyl fraværende.
Kropp: Lett til medium kropp.
Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils
4H: Irsk rød
Et balansert øl med moderat maltkarakter som kan ha toner av karamell og ristet eller brent malt.
OG: 1.044-1.060
FG: 1.010-1.014
vol.% 4,0-6,0
IBU: 17-28
EBC: 18-35
Aroma: Domineres av ristet malt med noe kramellkarakter. Svak til fraværende fruktighet. Fraværende til svak duft av egelske humletyper. Fraværende til svak diacetyl
Farge/Utseende: Dyp kobber til brunrød farge. Tykt lyst skum. Klar til lett tåket.
Smak: Moderat karamellsmak og sødme. Svak til middels ristet malt i avsluttningen som gjør at ølet virker tørt. Kan ha svak karakter av engelske humletyper. Lav til middels humlebitterhet.
Kropp: Lett til middels kropp. Lav til middels karbonering.
Eksempler: O’hara’s Irish red, Murphy’s Irish red, Kilkenny
4I: Sort IPA
En amerikansk IPA som er mørk brun eller sort, men som har lite karakter av mørk malt i både aroma og smak.
OG: 1.056-1.075
FG: 1.010-1.018
vol.% 5,5-7,7
IBU: 40-60+
EBC: 60+
Aroma: Svak maltaroma med svak til fraværende karakter av brentmalt. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/Utseende: Mørk brun til sort. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåket.
Smak: Svak karamell og brentmalt. Meget tørr til lett sølt. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp, middels karbonering
Eksempler: 7 fjell Svartediket
4J: Amerikansk amber
Et velhumlet men samtidig maltrikt øl med tydlig karakter av karamellmalt.
OG: 1.045-1.065
FG: 1.010-1.018
vol.% 4,5-6,5
IBU: 30-60
EBC: 20-35
Aroma: Middels maltaroma med karakter av karamell. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/Utseende: Kobberrør til brunrød. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels søt maltsmak som følges av karamellmalt. Middels til sterk humlesmak og -bitterhet.
Kropp: Medium til fyldig kropp. Middels karbonering
Eksempler: Meantime Yakima Red (litt svak på 4,1 vol%), Ægir Ralla amber, Lervik Hoppy Joe, Brew Dog 5 am saint, North Coast Red Seal ale