Hvor mye "krymper" vørteren når man kjøler ned? Eksempel: du har vørter opp til 30l merket før du starter nedkjøling etter kok. Hvor mange liter har du på 20 grader? Hva er formelen/tommelfinger-reglen? Eller aller helst svaret
Hvor mye "krymper" vørteren når man kjøler ned? Eksempel: du har vørter opp til 30l merket før du starter nedkjøling etter kok. Hvor mange liter har du på 20 grader? Hva er formelen/tommelfinger-reglen? Eller aller helst svaret
Problemet med slike spørsmål er ofte hvor nøyaktig de skal besvares. 4 % fra kok til gjæringstemperatur er som andre skriver en godt nok å bruke, og er vel det Palmer bruker i sine vannberegninger i HTB. Tetthenten av vann øker ved lavere tempratur, men bare frem til 4'C. Deretter øker den noe.
Fra 100 til 9'C (lager gjæring) er det ca 4,3 %, mens det ned til 18 er 4.2'C.
Men for å svare:
30 liter @ 100 = 28.76 l @ 20'C - altså som Petter sa med langt færre ord
Litt på sida, men vel beslektet: Her er en kalkulator til å beregne temperatur når du blander to eller flere volum vann med ulik temperatur. Kan være kjekk noen ganger.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.