Utvidelse av vann ved høy temperatur.

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Hvor mye "krymper" vørteren når man kjøler ned? Eksempel: du har vørter opp til 30l merket før du starter nedkjøling etter kok. Hvor mange liter har du på 20 grader? Hva er formelen/tommelfinger-reglen? Eller aller helst svaret :)
 
Problemet med slike spørsmål er ofte hvor nøyaktig de skal besvares. 4 % fra kok til gjæringstemperatur er som andre skriver en godt nok å bruke, og er vel det Palmer bruker i sine vannberegninger i HTB. Tetthenten av vann øker ved lavere tempratur, men bare frem til 4'C. Deretter øker den noe.

Fra 100 til 9'C (lager gjæring) er det ca 4,3 %, mens det ned til 18 er 4.2'C.

Men for å svare:
30 liter @ 100 = 28.76 l @ 20'C - altså som Petter sa med langt færre ord :)
 
Tilbake
Topp