Uventet høy FG og flasking. Problematisk?

AKA

 
For litt over to uker siden brygget jeg en juleøl med OG 1.075 og forventet FG på rundt 1.015. Mesket på 64°C i 80 min og gjæren er WLP007. Den jobbet kjapt ned til 1.030, men har ikke kommet lenger enn 1.024 nå (stillstand siste uka). Den fikk seg et utilsiktet temperaturdrop mot slutten av stormgjæringa (19→15°C), som kanskje er grunnen til at den stoppet. Økning av temp igjen hjalp lite (over en uke siden).

Jeg har forsøkt å vugge litt på dunken for å blande inn gjær fra gjærkaka, men hvis det ikke hjelper for å få den i gang er det noe annet jeg kan gjøre?
Jeg har ikke mer 007 igjen, men har US-05 til overs om det er en idé å tilsette mer gjær.
Dersom det er vanskelig å få den i gang igjen, er det nå trygt å flaske? Eller er det vanlig at den tar seg opp igjen etter flasking og vil resultere i overkarbonert øl eller flaskebomber?
 
Kan legge til at jeg traff meget bra på meskeeffektiviteten; pre-boil SG ble identisk med oppskriften, men fikk litt dårligere avkok, derfor noe lavere OG enn forventa.
Slik så oppskriften ut:

#009 NØ God Jul klone
Christmas/Winter Specialty Beer Type: All Grain
Date: 05.10.2013 Batch Size (fermenter): 23,0 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 28,6
Brewhouse Efficiency: 67,00 %
Final Bottling Volume: 23,3 l
Starter size: 2 l
Est Mash Efficiency 80,1 %

Ingredients
4,480 kg Munich (Best Malz) (15,0 EBC) 49,9 %
0,896 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) 10,0 %
0,876 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) 9,8 %
0,785 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118,2 EBC) 8,7 %
0,387 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 4,3 %
0,314 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) 3,5 %
0,269 kg Brown Malt (Simpsons) (400,0 EBC) 3,0 %
0,269 kg Chocolate Malt (dark) (Crisp) (1241,1 EBC) 3,0 %
0,269 kg Chocolate Malt (light) (800,0 EBC) 3,0 %
0,269 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1199,7 Grain EBC) 3,0 %
0,157 kg Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC) 1,7 %

10 g Centennial [10,00 %] - Boil 60,0 min 8,0 IBUs
10 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min 9,3 IBUs
8 g Cascade [7,00 %] - Boil 30,0 min 3,5 IBUs
10 g Columbus (Tomahawk) [12,90 %] - Boil 15,0 min 5,1 IBUs
1/4 tsk Super Moss (Boil 10,0 mins)
20 g Columbus (Tomahawk) [12,90 %] - Boil 5,0 min 4,1 IBUs
10 g East Kent Goldings (EKG) [6,40 %] - Boil 5,0 min 1,0 IBUs
2 pk Dry English Ale (White Labs #WLP007)

Beer Profile
Est Original Gravity: 1,079 SG
Measured Original Gravity: 1,075 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG
Bitterness: 31,1 IBUs
Est Color: 104,4 EBC

Mash Profile
Mash Name: BIAB Mash 65 degrees 80 min
Total Grain Weight: 8,970 kg
Sparge Water: 15,3 l Sparge Temperature: 78,0 C
 
Jeg tilsatte en pakke us-05 uten synlig effekt på SG. Flasket for litt over en uke siden og prøvesmakte nå. Karboneringa er noe tam enda, men ikke langt unna. Ølet smaker bra og blir nok enda bedre mot jul ;-)
 
Fikk og for høy FG på mitt juleøl, men gjorde ingen verdens ting. Ble knall godt for det =)
Litt svakere og søtere enn det skulle vært, så regner med det for min del var for meske temperaturen løp litt løpsk en periode og det ble en del ikke gjærbart sukker eller hva det kalles. (Still new at this =))
 
Tilbake
Topp