Valg av bitterhumle

Hallen

Norbrygg-medlem
I kor stor grad er påvirkar valg av bitterhumle smaken på ølet? Tilfører bitterhumle berre IBU slik at ein like godt kan bruke lite høgalpha-humle som mykje humle med lavare alphasyreinnhold?
 
I bunn og grunn ja. Noe smak vil den gi. Men å bruke en høyalpha-humle som bittethumle er en god ide. Da får man også mindre humle i gryta totalt.
 
Hvis du har et øl med mye bitterhet vil det selvsagt bety noe mer hvilken humle du bruker, men selv Ringnes varierer humletypene i pilsen sin (og den inneholder kun bitterhumle). De bruker gjerne Magnum, men har også brukt Columbus, uten at den jevne konsument har rynket på nesa.
 
Et spørsmål. For en tid siden så leste jeg en artikkel om at de forskjellige oljene i humlen påvirker også karakteren til andre humler i brygget. Eksemplene jeg leste omhandlet smaks og aromahumle. For eksempel: Man har to humler i et brygg og får ut en viss smaks/aroma-karakter. Men hvis man bytter ut den ene humlen med en annen som som ligner, men har mye mer av en viss type olje i seg, så vil dette påvirke preget til den humlen man ikke byttet ut.

Hvordan blir dette hvis man bytter ut aromahumle? Blir det noe forskjell? Oljene er jo uansett i kjelen, uavhengig hvis det er en bitterhumle som blir byttet ut?
 
Tilbake
Topp