Valg av Humle til SMaSH

torgeir.nes

Norbrygg-medlem
For å lære mer om ingredienser, så har jeg tenkt å lage noen forskjellige SMaSH.
Jeg har tenkt å begynne med Humle, og lurer på om det er none som har tilps til typer og oppskrifter.

Planen så langt er som følger: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/82072/smash-1-hops 20 liter batch
Vørter laget på 4kg eller 4.5kg Maris Otter Pale Malt. Jeg må se på utbyttet mitt, tror det er litt lavere enn jeg har satt opp i profilen min.

Deler denne i 5 før koking, og koker da i 5 omganger med 5 forskjellige typer humle.

Gjæres med Safale US-05 da jeg har hørt at denne skal være ganske nøytral, og jeg regner det som enklere å fordele tørrgjær i 5 forskjellige gjæringskar.

Så til det vanskelige, hvilke typer humle skal jeg teste?  :)

Så langt har jeg tenkt på disse: (delvis fordi jeg har noen i frysen fra før, og delvis fordi det er humle jeg ser brukes mye og som derfor vil være nyttig å "kjenne")

Cascade
Citra
Amarillo

Her er oppskriften når den er skalert ned og tilsatt humle: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/82079/smash-1a-cascade Bør jeg når jeg skal lage oppskrifter for de andre humletypene bruke samme humle tilsettninger, slik at jeg kjenner forskjell på hvor "sterke" humlene er?
Eller bør jeg finne ut hvor mye jeg bør tilsette av hver type humle slik at smaksprofilen blir korrekt for den typen humle?

Eller er jeg helt ute å sykler fordi det er noe jeg ikke har tenkt på :p
 
Har nettopp laget meg single hop IPA med Citra og med Simcoe - er veldig fornøyd med begge to. De var begge på rundt 12% så det var greit å bruke ca samme oppskrift. La meg på rundt 70 IBU (for jeg vet jeg liker det) og brukte like mye på de resterende humletilsetningene. Skal snart lage to nye, med litt andre alphaprosenter, men tenker da å gjøre ca det samme, rundt 70 IBU og så (nesten) tilsvarende på smak og aromatilsetninger.
 
Slår et slag for Nelson Sauvin, knallfin til single hop. Har et par brygg med denne som eneste humle, nå sist en litt overhumlet lager med WLP810
 
Ja, det var det.
Men siden jeg har 5 tilgjengelig, så tenker jeg at kansje jeg skal ta for meg kun Amerikanske humler.
Så kan jeg heller ta de Europeiske ved en senere anledning. ;D

There will always be more beer  :biersmile:
 
Da har jeg fått kjøpt de humletypene jeg ikke hadde i frysen fra før.
Jeg har også sett litt på hvilke mengder med humle jeg skal bruke.

Forsto jeg deg rett @steingrd, at du ville anbefale å justere mengden bitterhumle slik at jeg havner ut på ca samme IBU for hvert brygg, men så beholde De senere tilsetningene på samme antall gram for de forskjellige humlene?

Feks
Gitt humletilsetninger på FirstWort 15min og Flameout og IBU ca 70
Så gir det med
Citra: 7g 10g 10g
Cascade: 15g 10g 10g

Eller skal mengden smak og aroma varieres i takt med bitterhumlen?

Linker til oppskrifter:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/83794/smash-1a-citra http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/83795/smash-1b-cascade
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/83796/smash-1c-simcoe http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/83797/smash-1d-amarillo
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/83798/smash-1e-nelson-sauving
 
torgeir.nes skrev:
Forsto jeg deg rett @steingrd, at du ville anbefale å justere mengden bitterhumle slik at jeg havner ut på ca samme IBU for hvert brygg, men så beholde De senere tilsetningene på samme antall gram for de forskjellige humlene?
Det var det jeg gjorde på de to første jeg lagde, Citra og Simcoe, og det fungerte veldig bra synes jeg. Men det er jo bare å prøve seg fram :) Godt blir det nok uansett!
 
simenkvaal skrev:
Her var det mye amerikansk. Hva med EKG, Fuggles, Admiral, Northdown .... ?

Slår også et slag for East Kent Goldings!

Har en singelhop Red Ale med Mosaic på fat, meget mye knas den også!
 
Tilbake
Topp