Iffuer
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har akkurat gjenopptatt bryggehobbyen, og i den forbindelse har jeg fått målt pH på vannet i brønnen min. Det viser seg å ha en pH på 8.3, og er dermed såvidt en novise i faget kan bedømme ideellt til stout og bitter, mens det er mindre egnet til lyse undergjærede øl. Irriterende, ettersom jeg nettopp da hadde råstoff klart til en tjekkisk pilsner :jaha:.
Med det samme jeg målte pH på brønnvannet tok jeg også med en prøve snø som jeg "samplet" et stykke ut på naboens jorde. Denne prøven viste pH 6.8, og bør dermed være gunstig.
Ulempen med å bruke snø er at den er deponi for alt som er av luftbåren forurensninger, og at det spirer og gror godt med mikroorganismer i den. Jeg har veid litt for og i mot, og kommet frem til at jeg er villig til å gi snø en sjanse, siden jeg bor slik til at jeg ikke trenger å være særlig engstelig for luftbåren forurensning og at det som måtte være i snøen av "fauna og flora" vil stryke med under vørterkokingen.
Prosedyren har vært å smelte snø som jeg har hentet midt ute på et jorde, langt fra alle hus i bryggepanna. Snøen er spesielt gunstig i år pga. "heldig" snefall, og det var usedvanlig lite rusk i den. Vannet ble likevel filtrert gjennom vanlige kaffefilter for å bli kvitt div. fremmedlegemer. Resultatet ble et helt "dødt" vann som er så bløtt at man blir glatt på hendene av å drive med det.
Jeg brygget tjekkisk pils fra malt på dette vannet i går, og endelig dom kan ikke felles over snø som råstoff før det har gått noen uker (the proof of the pudding is in the eating...), men basert på den liflige duften som bredte seg i huset i går kveld bør mulighetene for inntak av snøbasert tjekkisk pils på terrassen i påsken absolutt være tilstede!
Andre som har erfaringer med snø som råstoff?
-Iffwer
Jeg har akkurat gjenopptatt bryggehobbyen, og i den forbindelse har jeg fått målt pH på vannet i brønnen min. Det viser seg å ha en pH på 8.3, og er dermed såvidt en novise i faget kan bedømme ideellt til stout og bitter, mens det er mindre egnet til lyse undergjærede øl. Irriterende, ettersom jeg nettopp da hadde råstoff klart til en tjekkisk pilsner :jaha:.
Med det samme jeg målte pH på brønnvannet tok jeg også med en prøve snø som jeg "samplet" et stykke ut på naboens jorde. Denne prøven viste pH 6.8, og bør dermed være gunstig.
Ulempen med å bruke snø er at den er deponi for alt som er av luftbåren forurensninger, og at det spirer og gror godt med mikroorganismer i den. Jeg har veid litt for og i mot, og kommet frem til at jeg er villig til å gi snø en sjanse, siden jeg bor slik til at jeg ikke trenger å være særlig engstelig for luftbåren forurensning og at det som måtte være i snøen av "fauna og flora" vil stryke med under vørterkokingen.
Prosedyren har vært å smelte snø som jeg har hentet midt ute på et jorde, langt fra alle hus i bryggepanna. Snøen er spesielt gunstig i år pga. "heldig" snefall, og det var usedvanlig lite rusk i den. Vannet ble likevel filtrert gjennom vanlige kaffefilter for å bli kvitt div. fremmedlegemer. Resultatet ble et helt "dødt" vann som er så bløtt at man blir glatt på hendene av å drive med det.
Jeg brygget tjekkisk pils fra malt på dette vannet i går, og endelig dom kan ikke felles over snø som råstoff før det har gått noen uker (the proof of the pudding is in the eating...), men basert på den liflige duften som bredte seg i huset i går kveld bør mulighetene for inntak av snøbasert tjekkisk pils på terrassen i påsken absolutt være tilstede!
Andre som har erfaringer med snø som råstoff?
-Iffwer