Varmeproduksjon under gjæring

Finn Berger

Moderator
Har akkurat opplevd en forskjell mellom romtemperatur og temperatur i gjæringskaret på 8 grader. Er ikke det ganske mye?

Det går bra så langt. Ølet er en Vestkyst med OG på 1.070, 50 liter, pitchet på 18 grader med det meste av gjærkaka fra en 20 liters APA jeg satte for ei uke siden. Det ble nok en smule overpitching, det der, og det tok skikkelig av. Jeg tilbrakte mesteparten av kvelden i går med å skumme gjær. Steg til 19 grader, og holdt seg der til i dag tidlig. Åpen fermentering, dvs. med løst lokk. Så i løpet av dagen opp til 22 grader - mens romtemperaturen altså hele tida lå på 14 grader.

Nå er sg 1.030, etter 24 timer, og det smaker fortreffelig. Ingen fusel. Men altså: Opplever dere ofte sånn temperaturforskjell mellom rom og dunk? (OK, de fleste har tempstyring, har jeg inntrykk av.)

Tror dere jeg får merke overpitchingen på noen måte - ut over det jeg har opplevd?
 
Tilbake
Topp