Vaske gjærslurry?

YngvarT

Norbrygg-medlem
Har noe endel WLP007 slurry som har stått litt. Er det en fordel å "vaske" denne, for se hvor mye gjær det er igjen? Har kjørt en starter på den, bare for å piffe den opp litt. Hvordan ville dere ha gått frem? Samme måte som med vasking av vanlig gjær? Burde vel holde med en liter eller to med vann da.
Hva mener dere kloke hoder der ute?
 
Har noe endel WLP007 slurry som har stått litt. Er det en fordel å "vaske" denne, for se hvor mye gjær det er igjen? Har kjørt en starter på den, bare for å piffe den opp litt. Hvordan ville dere ha gått frem? Samme måte som med vasking av vanlig gjær? Burde vel holde med en liter eller to med vann da.
Hva mener dere kloke hoder der ute?
Kan ikke se noen grunn til å vaske den, hvis du ikke har bunn fall eller lignende. Hvordan kan du se hvor mye gjær det et ved å vaske den?

Hvis du er redd for bakterier kan du vaske den med syre, men det er mer jobb og du må lage en ny starter

Sent from my D6603 using Tapatalk
 
Dette var interessant. Er det slik at gjærvasking er bare tull? I følge linkene er det jo det.
 
Dette var interessant. Er det slik at gjærvasking er bare tull? I følge linkene er det jo det.

Nei, det er ikke bare tull, men det er ikke sikkert det løser de problemene du forsøker å løse.

Har du en gjær som er blandet med mye annet bunnfall, hjelper vasking deg med å få en renere gjær. Det gjør det lettere å se hvor mye gjær du har og gir mindre bunnfall som blir med over i neste batch. Noen mener også at det gir gjær som lagres bedre enn gjær som er blandet med mye annet bunnfall.

En gjær som skal gjenbrukes kan heller ikke ha med seg forurensninger som påvirker ølet den skal brukes i, i hvert fall ikke i noen særlig grad. Det kan være et problem å få med seg farge fra en stout over i en pale ale, røyksmak fra en rauchbier over i en pilsner eller humle fra en IPA over i en pale ale. Vasking hjelper deg å fjerne disse forurensningene, så du kan bruke gjær i øl der det ellers hadde vært vanskelig.

Men hvis målet er å fjerne bakterier eller død gjær har det lite eller ingenting for seg. Bakterier kan drepes, men ikke fjernes, som en del av vaskeprosessen med syre eller klordioksid og død gjær er generelt vanskelig å fjerne.

Får du så lite eller dårlig gjær etter vasking at det er nødvendig med starter, har du sannsynligvis gjort noe galt.
 
Tilbake
Topp