Hei
Jeg må dele et MEGET vellykket tomtebryggprosjekt med med dere ;D
I prinsippet er det vanlig tomtebrygg, men med spesial malt, maltekstrakt, ingefær og bitter humle.
Tomtebrygg (8 liter)
OG: 1,027
FG: 1,022
IBU: 13,5
EBC: 37
300g Sukker
200g Maltekstrakt
1dl Tomtebrygg konsentrat
100g Carapils
30g Special B
30g Sjokolade Malt
14g Soverein 4,7% kok 20 min
10g Ingefær (fersk) kok 10 min
Gjæret med 2g hetvinsgjær (europris)
-Knust spesialmal i meskepose trekkes med vannet fra kaldt, til 75C.
-Tilsett sukker å maltekstrakt, og koker opp.
-Tilsett humlen, revet ingefær, også tomtebrygg.
-Kjøl ned å tilsett gjær.
Dette går rett på flasker for lukket gjæring. Så for å ha kontroll, så lot jeg en flaske være plastflaske (0,5). Den overvåket jeg nøye. 14 timer etter flasking hadde jeg nådd ønsket FG 1,023
Da var det det bare å sette alle flaskene i kjøleskapet på 2 grader, for å bryte gjæringen før de eksploderer.
Nå etter 7 dager i kjøla sitter kullsyra fast i ''ølet'' og det har en kraftig skumtopp som blir i glasset. Den er søt slik jeg liker det. Bitterheten er faktisk tydelig mens ingefæren er moderat tilstedet.
I tillegg har ølet faktisk kropp og fyldig munnfølelse. Jeg regner med at ølet kan lagres noen få uker/mnd, så lenge de står skikkelig kaldt, men det gjenstår å se.
Som ølbrygger er jeg mektig imponert over resultatet (i forhold til mors klassiske brygg med bakegjær) :biersmile:
Jeg må dele et MEGET vellykket tomtebryggprosjekt med med dere ;D
I prinsippet er det vanlig tomtebrygg, men med spesial malt, maltekstrakt, ingefær og bitter humle.
Tomtebrygg (8 liter)
OG: 1,027
FG: 1,022
IBU: 13,5
EBC: 37
300g Sukker
200g Maltekstrakt
1dl Tomtebrygg konsentrat
100g Carapils
30g Special B
30g Sjokolade Malt
14g Soverein 4,7% kok 20 min
10g Ingefær (fersk) kok 10 min
Gjæret med 2g hetvinsgjær (europris)
-Knust spesialmal i meskepose trekkes med vannet fra kaldt, til 75C.
-Tilsett sukker å maltekstrakt, og koker opp.
-Tilsett humlen, revet ingefær, også tomtebrygg.
-Kjøl ned å tilsett gjær.
Dette går rett på flasker for lukket gjæring. Så for å ha kontroll, så lot jeg en flaske være plastflaske (0,5). Den overvåket jeg nøye. 14 timer etter flasking hadde jeg nådd ønsket FG 1,023
Da var det det bare å sette alle flaskene i kjøleskapet på 2 grader, for å bryte gjæringen før de eksploderer.
Nå etter 7 dager i kjøla sitter kullsyra fast i ''ølet'' og det har en kraftig skumtopp som blir i glasset. Den er søt slik jeg liker det. Bitterheten er faktisk tydelig mens ingefæren er moderat tilstedet.
I tillegg har ølet faktisk kropp og fyldig munnfølelse. Jeg regner med at ølet kan lagres noen få uker/mnd, så lenge de står skikkelig kaldt, men det gjenstår å se.
Som ølbrygger er jeg mektig imponert over resultatet (i forhold til mors klassiske brygg med bakegjær) :biersmile: