Victory Prima Pils

Inspirert av de to pilsene som er definert som beste eksempler på tysk pils, nemlig Victory Prima Pils og Bitburger, så har jeg brygget følgende:

Style: German Pilsner (Pils)
---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------
SRM: 5,0 EBC SRM RANGE: 3,9-9,8 EBC
IBU: 53,3 IBUs Rager IBU RANGE: 25,0-45,0 IBUs
OG: 1,050 SG OG RANGE: 1,044-1,050 SG
FG: 1,008 SG FG RANGE: 1,008-1,013 SG
BU:GU: 1,072 Calories: 417,6 kcal/l Est ABV: 5,4 %
EE%: 80,00 % Batch: 25,00 l      Boil: 32,58 l BT: 90 Mins

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------

Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
2,00 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent  1        -           
1,00 g                Calcium Chloride (Mash 60,0 mins)        Water Agent  2        -           

Total Grain Weight: 5,00 kg Total Hops: 175,00 g oz.
---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------
>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
5,00 kg              Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC)            Grain        3        100,0 %     


Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 25,00 l of water at 67,2 C          64,0 C        90 min       
Mash Out          Heat to 75,6 C over 10 min              75,6 C        10 min       

---SPARGE PROCESS---
>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C
>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH
Fly sparge with 12,89 l water at 75,6 C

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1,041 SG Est OG: 1,050 SG
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
40,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil  Hop          4        20,9 IBUs   
15,00 g              Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min        Hop          5        12,8 IBUs   
30,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil  Hop          6        8,0 IBUs     
30,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil  Hop          7        5,3 IBUs     
60,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil  Hop          8        6,3 IBUs 

Jeg tok en snarvei på humletypene og forenklet til bare hallertauer og litt cascade for å nå riktig IBU. 

Fortsatt litt umoden, men en sinnsykt god pils.  Seriøst skikkelig god, og en veldig god grunn til å brygge lager og ikke bare ales!
 
Inspirert av de to pilsene som er definert som beste eksempler på tysk pils, nemlig Victory Prima Pils og Bitburger, så har jeg brygget følgende:

Style: German Pilsner (Pils)
---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------
SRM: 5,0 EBC SRM RANGE: 3,9-9,8 EBC
IBU: 53,3 IBUs Rager IBU RANGE: 25,0-45,0 IBUs
OG: 1,050 SG OG RANGE: 1,044-1,050 SG
FG: 1,008 SG FG RANGE: 1,008-1,013 SG
BU:GU: 1,072 Calories: 417,6 kcal/l Est ABV: 5,4 %
EE%: 80,00 % Batch: 25,00 l Boil: 32,58 l BT: 90 Mins

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------

Amt Name Type # %/IBU
2,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 1 -
1,00 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -

Total Grain Weight: 5,00 kg Total Hops: 175,00 g oz.
---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------
>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<
Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 3 100,0 %


Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 25,00 l of water at 67,2 C 64,0 C 90 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min

---SPARGE PROCESS---
>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C
>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH
Fly sparge with 12,89 l water at 75,6 C

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1,041 SG Est OG: 1,050 SG
Amt Name Type # %/IBU
40,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil Hop 4 20,9 IBUs
15,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 12,8 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil Hop 6 8,0 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil Hop 7 5,3 IBUs
60,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil Hop 8 6,3 IBUs

Jeg tok en snarvei på humletypene og forenklet til bare hallertauer og litt cascade for å nå riktig IBU.

Fortsatt litt umoden, men en sinnsykt god pils. Seriøst skikkelig god, og en veldig god grunn til å brygge lager og ikke bare ales!
Hei.

Lurer på å brygge denne men trenger litt forklaring på humle skjemaet.
Når skal de forskjellige humlene tilsettes brygget?
Noe annet en bør ta hensyn til når denne brygges?
 
Hei.

Lurer på å brygge denne men trenger litt forklaring på humle skjemaet.
Når skal de forskjellige humlene tilsettes brygget?
Noe annet en bør ta hensyn til når denne brygges?
Hei!

Skjønner at den oppskriften er forvirrende, noe har falt ut. Jeg syns denne pilsen ble vanvittig god, og i all beskjedenhet bedre enn all pils jeg har smakt faktisk, inkludert "håndverk"-pils. Så, lykke til! Her er informasjonen du mangler:

40,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,9 IBUs
15,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 12,8 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 30,0 min Hop 6 8,0 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 20,0 min Hop 7 5,3 IBUs
60,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 10,0 min Hop 8 6,3 IBUs
 
Hei!

Skjønner at den oppskriften er forvirrende, noe har falt ut. Jeg syns denne pilsen ble vanvittig god, og i all beskjedenhet bedre enn all pils jeg har smakt faktisk, inkludert "håndverk"-pils. Så, lykke til! Her er informasjonen du mangler:

40,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,9 IBUs
15,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 12,8 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 30,0 min Hop 6 8,0 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 20,0 min Hop 7 5,3 IBUs
60,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 10,0 min Hop 8 6,3 IBUs

Takk skal du ha, råvarer bestilles og neste lørdag er dermed booket.
Satser på at dette blir en fin pils som en kan kose seg med når det går mot lysere tider.
 
Takk skal du ha, råvarer bestilles og neste lørdag er dermed booket.
Satser på at dette blir en fin pils som en kan kose seg med når det går mot lysere tider.
Gled deg! :)

Den batchen forsvant før påske. Lager trenger noen uker lagring, men så er den konge, og blir bare bedre og bedre. Jeg må lage noen batcher av den i vinter. Har ikke kjøling, så da blir lagerbrygging en vinteraktivitet for meg.
 
Jeg brukte 34/70. Fikk ikke så god utgjæring som target, men smakte kanon. Blir nok ikke feil med andre gode lagervarianter heller.
 
Kan ikke dere hjelpe en nybegynner, ble mange tall/betegnelser over. Kan den skrives litt enklere som nevnt under.

Din oppskrift er ut i fra 5 kg malt totalt

Pilsner ( 2 row ) ger ( 2,8 EBC ) 100% 5 kg




40,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,9 IBUs

15,00 g Cascade [7,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 12,8 IBUs

30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 30,0 min Hop 6 8,0 IBUs

30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 20,0 min Hop 7 5,3 IBUs

60,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 10,0 min Hop 8 6,3 IBUs


Bruke ca 25 liter varmet opp til 70 grader før vi heller dette over i bryggekjelen. Tilsette pilsner malten


Meskes i 60 min 66 grader og 76 grader i 10 min. ( tilstrebe ca 25 liter væske før koking ) Meske med ca 13 l vann





Koke humlen i 60 min som nevnt over.


Gjær : 830 er nok safe, ev. 34/70. 833 er også knallgod. settes ved ca 18 til 20 grader

ca 6,0 gr. Sukker pr liter vørter

På dunke i 14 dager før tapping på flaske

Lagres i romtemp. i 14 dager, settes så kaldt i 1 uke før prøvesmaking.

Trenger vi å tilsette kjemikalier i vannet? har dette noe å si for smaken hvis kvaliteten på vannet er bra?
 
Antar det er karboneringstemperatur du mener med 18-20C.
Men temp regime ved gjæring, står det noe sted?
 
Hey! Brygget denne igjen i vinter. Brukte tørrgjæralternativet og gjæret på 8 grader, opp mot 10 på slutten. D-rest på 20 grader i en uke. Gjæret veldig fint ut og var drikkemodent på ca to uker etter karbonering lagret ved 2 grader. Altså ganske fornøyd med tempkontroll under gjæring.

Denne gangen "rundet jeg oppover" når jeg målte opp humle og IBU ble nok 55-60, noe som er litt for høyt med utgjæring ned til 1.007. Forrige runde var jeg ikke så rundhåndet med humle og nådde bare 1.010 i utgjæring, og det var bedre balanse. Men, uansett et snadderpils!

Jeg tilsatte kjemikalier iht "tysk pils". Dvs hardt vann.
 
Smakte på denne for første gang i går kveld, kan trygt skrive under på at det er meget god lys pils. Dersom du er ute etter noe i "butikk pils" segmentet er denne glimrende.
 
Har fått noen innspill på tider/grader. Hva er riktig?

Meskes i 60 min eller 90 min? 66 grader og 76 grader i 10 min.
Koke brygget i 30 min før vi tilsetter humlen etter 60 min ( 90 min totalt? )
Gjær 34/70. 8 til 10 grader i 7 dager og 7 dager i 20 grader?
ca 6,0 gr. Sukker pr liter vørter
Lagres kaldt 1 uke før den kan nytes?
 
Mine tanker.
Både 60 og 90 min ved 66C kan være riktig. Jodtest viser deg det.
Kok i 90 min (90+ går også greit hvis OG blir lav) og ha første humle i når det gjenstår 60 min.
Gjæring. Som Dennis skriver.
Kan du så starter du på 8C (både vørter og romtemperatur) og la den stige til opp mot 10C over en ukes tid.
Å ta den opp til 20C har jeg ingen erfaring med. Tar de opp til 14C og lar de stå en ukes tid. Men som du ser så gjøres dette forskjellig og hva som er "riktig" får andre si noe om.
Karbonerer med 6-7g sukker pr liter og setter de på vel 20C i halvannen/to uker.
Lagres kaldt, en uke er ikke mye. Men den smaker sikkert godt allerede da så du MÅ jo ikke lagre den lengre.
Spar i alle fall noen flasker som åpnes etter en måned eller tre.
Mer å fundere over.
-Hvis Dennis brukte ren O2 og du bruker luft så hadde jeg kanskje mesket en grad eller to lavere. Og ikke ristet inn luft før den var helt nedkjølt. Hadde også rehydrert tørrgjæren og også kjølt den ned før den gikk i karet.
 
Tilbake
Topp