Pale Ale med egen humle
På gården til kona i Telemark har de en stor og fin humleplante. Planten ble hentet som stikling for 60 år siden fra en husmannsplass hvor det ikke hadde bodd folk siden 1900. Jeg ser ikke bort fra at den har blitt benyttet til brygging på 1800-tallet, og fikk lyst til å prøve den. Etter tørking satt vi igjen med ca 150 gram humle. Anslo bitterheten til ca 5% alfa ved å sammenlikne den med East Kent Golding som jeg hadde i blomstform. Valgte å bruke Northern Brewer som bitterhumle, da mengden egen humle var begrenset. Siden vi ikke kjente eksakt styrke på vår egen humle, laget vi en type øl som ville ende opp som Extra Special Bitter/IPA om humla var sterk, og Pale Ale om den var noe svakere. Brygget 50 liter øl med følgende oppskrift (OG 1060, FG 1009, Alkohol: ca 6,6 %)
Pale ale malt 11 kg
1,3 kg lys karamellmalt
Carared 300 g
Krystallmalt 0,3 kg
Bitterhumle: 60g Northern Brewer, 9,5% alfa blomst
60 g Tjønnåshumle blomst 15 min
60 g Tjønnåshumle i 5 min
30 g Tjønnåshumle etter stormgjæring
2,5 liter starter basert på to rør California Ale (WLP001)
Justerte vannkvalitet 15 g CaSO4 i vannet og 5 g CaCO3 og 5 g NaHCO3 i kornet
Direktemesking: 66 gr.C i 90 min Siling ved 78 gr.C
Tilsatte Supermoss 15 min før kokeslutt
Gjæret i 2,5 uker ved ca 20 gr.C
Humla ble tørket innendørs i romtemperatur ca en uke før den ble brukt. I tillegg slang vi 100 gram humle i våtform oppi gryta (fant litt mer humle på bryggedagen). Det var fortsatt noe gjær på toppen da den ble tappet om etter 2,5 uker, og ølen var ikke krystallklar.
Og resultatet: Aldeles fortreffelig, en svært god og langvarig humlearoma, med preg av citrus, honning, pepper og blomster (folk hadde forskjellige referanser her...). Ulikt all annen humle jeg har brukt (har brukt ca 10 forskjellige humlesorter til nå). Vi kommer definitivt til å lage mer av denne ølen til neste år, og har planene klare for hvordan humla skal bindes opp for å øke avkastningen.