Hei alle sammen!
jeg er ny her på forumet og brygget siden jan/feb i år. jeg brygger på en speidel 50 og har nå rukket 15 brygg
jeg har brygget en del lager, mye weiss, wit, ipa og nå siste en trappist trippel.
jeg har vært utrolig heldig og ikke fått noe infiserte brygg. ( muligens weiss har blitt infisert)
har søkt og lest igjennom det som er av weisstråder.
Problemstilling: alle bryggene har vært utrolig gode, men sliter med å få en god weiss. flere av batchene med weiss er litt syrlige/svovelsmak. noen lukter fint, mens noen lukter en del svovel.
noen kan også ha en noe vannete smak.
1. brygg delt i 2. brukt wlp 300 og blanche. disse var utrolig gode rett etter sekundærgjæring.. Blanche kunne jeg sammenligne med erdinger hefeweizen
wlp 300 smakte også veldig bra og mer "min smak" på weiz. begge gjæret i 1 uke ca 20 grader og 5 dager på flaske. etter 3-4 uker begynte de å smake vondt begge to. svovelaktig lukt. skummet veldig mye når flasken ble åpnet. (kan være infisert)
2. brygg også delt i to Wheistephan og german wheat fra whitelabs. gjæret med samme temp og tid som 1.brygg. smakte veldig lite og vannete smak. den med wheinstephan smakte nesten ingenting. nå etter 2 og 1\2 mnd. smaker det fortsatt lite. kanskje blitt noe fyldigere. lukter "normalt" og fint skum.
3. brygg delt i 2 med brewferm blanche og wlp 380. den med 380 luket vanvittig godt etter sekundærgjæring var ferdig. smakte veldig godt men var noe dødt ift kullsyre. blanche var helt ok.
forskjellen på dette brygget var at jeg gjæret i 2 uker på ca 17 grader. etter en uke stakk jeg også om i nye kar. nå etter 3 uker begynner jeg å kjenne litt svovel og litt syrlig/bitter ettersmak.
4.brygg delt i 2 med wlp 300 og 380. gjæret i åpent kar med kun et rent håndkle over. skummet av under stormgjæring. gjæret også i 2 uker og 17 grader. wlp 380 var dessuten gjenbruk etter brygg 3. smakte på den med 380 etter 12 etter tapping på flaske. var ikke i tvil. må være infisert, en syrlig smak som fikk meg til å vrenge hele trynet rundt og måtte bare spytte ut. wlp 300 var grei på smak og lukt, men dog noe syrlig ettersmak.
alle brygg er 60-40 med hvete og pils og ca litt caramunich. stegmesket 30 min på 50 grader og 60 min på 66 grader. humlet til ca 12 ibu. OG 1044-1048 og FG 1006-1008
lurer på hva jeg gjør galt, da alle mine andre brygg er blitt helt supre og uten syrlig/besk ettersmak. har andre samme erfaring som meg? har hatt spesielt fokus på hygiene fra første brygg. kan godta at jeg har vært uheldig med mtp det på et par brygg, men ikke 4 og hvor alle er weiss brygg!
håper på innspill fra dere!
mvh Gunnar
jeg er ny her på forumet og brygget siden jan/feb i år. jeg brygger på en speidel 50 og har nå rukket 15 brygg
jeg har brygget en del lager, mye weiss, wit, ipa og nå siste en trappist trippel.
jeg har vært utrolig heldig og ikke fått noe infiserte brygg. ( muligens weiss har blitt infisert)
har søkt og lest igjennom det som er av weisstråder.
Problemstilling: alle bryggene har vært utrolig gode, men sliter med å få en god weiss. flere av batchene med weiss er litt syrlige/svovelsmak. noen lukter fint, mens noen lukter en del svovel.
noen kan også ha en noe vannete smak.
1. brygg delt i 2. brukt wlp 300 og blanche. disse var utrolig gode rett etter sekundærgjæring.. Blanche kunne jeg sammenligne med erdinger hefeweizen
wlp 300 smakte også veldig bra og mer "min smak" på weiz. begge gjæret i 1 uke ca 20 grader og 5 dager på flaske. etter 3-4 uker begynte de å smake vondt begge to. svovelaktig lukt. skummet veldig mye når flasken ble åpnet. (kan være infisert)
2. brygg også delt i to Wheistephan og german wheat fra whitelabs. gjæret med samme temp og tid som 1.brygg. smakte veldig lite og vannete smak. den med wheinstephan smakte nesten ingenting. nå etter 2 og 1\2 mnd. smaker det fortsatt lite. kanskje blitt noe fyldigere. lukter "normalt" og fint skum.
3. brygg delt i 2 med brewferm blanche og wlp 380. den med 380 luket vanvittig godt etter sekundærgjæring var ferdig. smakte veldig godt men var noe dødt ift kullsyre. blanche var helt ok.
forskjellen på dette brygget var at jeg gjæret i 2 uker på ca 17 grader. etter en uke stakk jeg også om i nye kar. nå etter 3 uker begynner jeg å kjenne litt svovel og litt syrlig/bitter ettersmak.
4.brygg delt i 2 med wlp 300 og 380. gjæret i åpent kar med kun et rent håndkle over. skummet av under stormgjæring. gjæret også i 2 uker og 17 grader. wlp 380 var dessuten gjenbruk etter brygg 3. smakte på den med 380 etter 12 etter tapping på flaske. var ikke i tvil. må være infisert, en syrlig smak som fikk meg til å vrenge hele trynet rundt og måtte bare spytte ut. wlp 300 var grei på smak og lukt, men dog noe syrlig ettersmak.
alle brygg er 60-40 med hvete og pils og ca litt caramunich. stegmesket 30 min på 50 grader og 60 min på 66 grader. humlet til ca 12 ibu. OG 1044-1048 og FG 1006-1008
lurer på hva jeg gjør galt, da alle mine andre brygg er blitt helt supre og uten syrlig/besk ettersmak. har andre samme erfaring som meg? har hatt spesielt fokus på hygiene fra første brygg. kan godta at jeg har vært uheldig med mtp det på et par brygg, men ikke 4 og hvor alle er weiss brygg!
håper på innspill fra dere!
mvh Gunnar