Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
		WL hevder at deres gjærpakker har 95% levende celler ved utløpsdato,(hvordan det nå er mulig) så da lurer jeg på hvordan dere gjør det i BF, setter en mye nyere dato enn den virkelige når dere lager starter?
				
			WL hevder at deres gjærpakker har 95% levende celler ved utløpsdato,(hvordan det nå er mulig) så da lurer jeg på hvordan dere gjør det i BF, setter en mye nyere dato enn den virkelige når dere lager starter?
Hvor sier de det?WL hevder at deres gjærpakker har 95% levende celler ved utløpsdato,(hvordan det nå er mulig) så da lurer jeg på hvordan dere gjør det i BF, setter en mye nyere dato enn den virkelige når dere lager starter?
det stemmer bra med hva jeg trenger i et planlagt brygg jeg skal ta i romjulenJeg tar utgangspunkt i at hver liter vørter i starteren gir 140 mrd celler. Mener å ha plukket opp at det har vært god latin tidligere. Når jeg beregner størrelse på starteren så tar jeg mer hensyn til hvor mye gjær startvørteren gir meg enn det som var i gjæra i utgangspunktet, siden den variabelen er større. (Alder, trub i slurryen etc). Og så tar jeg litt i siden jeg heller overpitcher enn underpitcher
Jeg har brygget såpass lenge at jeg har noen dårlige øl i erfaringslisten min, de er alle pga for lite gjær.
Å bare lage en starter på x liter til x liter øl blir for enkelt og usikkert.
I romjulen skal det brygges 20 liter sterk lager, gjæren er WLP 833 med best før 10.04.2026, noen bedre gjær får jeg neppe.
WL sier:
3 - 4 months
White Labs remains viable in the fridge for 3 - 4 months after production. Wyeast will tend to store a little longer at 6 months. Keep in mind that for every month the yeast is kept in the fridge, you want to pull it out a day earlier. If it has been in the fridge for 3 months, then pull it out 3 days before use.25. okt. 2019
som er det eneste jeg kan dokumenterer nå.
Med såpass lang forberedelsestid bør jeg ikke ende opp med et dårlig øl pga. lite gjær.
Så langt i planen sier BF 2+4 liter starter.
Overhodet ikke overraskende. Det er ofte sjokkerende dårlig det som legges ut av forretningene. Jeg dumpa nettopp innom Ølbryggings kurs i vannjustering, og er ikke imponert. Og jeg trur ikke Ølbrygging er dårligere enn andre, snarere tvert i mot.Riktig nok om tørrgjær, men det er ikke rart at folk blir forvirra.
Selv i 2025 klarer butikker å rådgi kundene sine feil.
Vis vedlegget 75144Vis vedlegget 75145
Hydrering av tørrgjær og oksygen har du for mange år siden sagt er unødvendig, det passer meg bra siden jeg aldri kom i gang med det og heller ikke merket noe negativt.Overhodet ikke overraskende. Det er ofte sjokkerende dårlig det som legges ut av forretningene. Jeg dumpa nettopp innom Ølbryggings kurs i vannjustering, og er ikke imponert. Og jeg trur ikke Ølbrygging er dårligere enn andre, snarere tvert i mot.
Den var vel 6 år gammel, den notisen der. De lanserte en ny generasjon Pure Pitch i 2022. Her er gjeldende informasjon: https://www.whitelabs.com/Pure Pitch Next Generation For Home Brewers?id=83
Her sier de at du har 95% levedyktige celler etter 6 mnd., som er utløpsdato. Og så kan en jo spekulere på hvorfor 6mnd. er utløpsdato, når du har en så stor andel levende celler på det tidspunktet. Det er dessuten nokså stor forskjell på hvor godt ulike gjærtyper tåler lagring, så jeg skjønner ikke hvordan de kan operere med den samme holdbarheta for alle gjærtyper.
Rådet om å ta gjæren ut opptil flere dager før bruk har jeg aldri hørt før. Det virker direkte merkelig. Nå sier de at du skal ta den ut to til seks timer før bruk for å unngå å temperatursjokke den når du tilsetter den. Det skjønner jeg heller ikke at skal være nødvendig. Palmer sier at du kan tilsette gjæren kald fra kjøleskapet, og Imperial sier du skal gjøre det. Og jeg gjør det alltid.
...men WTF når selgere er et folkeslag jeg har serdeles lite eller ingen tillit til.
Jeg skaffer det meste av den vørteren jeg trenger til startere fra bunnfallet i kokekjelen. Fyller sørpa på flasker og dekanterer før bruk.(Tar bare med helt klar vørter til gjæring.) Og så lager jeg opp noen liter startervørter fra tid til annen for å ha å supplere med - kanskje en gang i året. DME trenger jeg aldri å ty til. Jeg har en halv pose liggende - seks-sju år gammel.Hydrering av tørrgjær og oksygen har du for mange år siden sagt er unødvendig, det passer meg bra siden jeg aldri kom i gang med det og heller ikke merket noe negativt.
Men på lagere bruker jeg alltid fersk gjær, nå med størst mulig starter og gjerne med dumping an neste brygg direkte på gjærkaka uten at det er merkeleg feil på ølet (også bemerket av dommere som er flinkere enn meg)
Utover nyåret skal det igjen brygges eksport, greit å da slippe unna 2 pakker WLP siden jeg brygger 2x50 liter hver gang men det kan fort koste like mye i DME hvis starterne blir større enn unødvendig.