wlp005 og estere

Hei!

Har noen erfaring med estere ved bruk av wlp005? Har brukt denne gjæren noen ganger og aldri har den luktet utpreget banan under gjæringa, før nå. Har satt en EKG IPA (legger ved skjema) og nå på den 4. dagen i gjæringskaret har det utviklet en umisskjennelig lukt av banan. Helt på nivå med en hefeweizen jeg lagde for en stund tilbake med 3638 Bavarian Wheat. Den gangen ønsket, men ikke denne gangen…

Pitchet ved 20 gr og har etter det hatt full kontroll på gjæringstemp i gjæringsskap. Tempen har vært konstant på 19,5 gr og jeg har kontrollert det med et annet termometer. Starteren derimot hadde jeg litt mindre kontroll på, men tempen på den svingte nok mellom 20 og 24 gr. Den luktet ikke utpreget banan...

Kan stareren være årsaken her? Kan det være andre ting som kan være grunnen? Kjenner ikke så godt til det med estere, vil det roe seg eller øke i intensitet utover de siste degen i gjæringskaret?

m:)
 

Vedlegg

  • EKG IPA.pdf
    53,3 KB · Sett: 12
Estere dannes i begynnelsen av gjæringsforløpet, så du vil nok ikke få mer av det i hvert fall. Hvorvidt det eventuelt avtar er jeg usikker på. Du pitchet ved 20 grader, da har nok temperaturen vært noen grader høyere ved high kreuzen, og det er nok der esterne dine ble dannet. Da hjelper det lite om temperaturen senkes senere i gjæringsforløpet. Jeg ville pitchet ved 16-17 grader og latt den stige naturlig og så holdt temperaturen på 18-19 grader.
 
Tilbake
Topp