WLP300 tysk hveteøl, hvilken temperatur?

"The general consensus on pitching rates is that you want to pitch around 1 million cells of viable yeast, for every milliliter of wort, for every degree plato. A little less for an ale, a little more for a lager. George Fix states about 1.5 million for a lager and 0.75 million for an ale in his book, An Analysis of Brewing Techniques. Other literature cites a slightly higher amount. I'm going with Fix's numbers and that is what the pitching calculator uses."
 
Ja riktig, 75% av hva mrmalty annbefaler
Tror du skrev noe om det lenger oppe, bare jeg som overså det
 
Vanlig er 0.75 iallefall (for en normal gravity ale) 0.75 er liksom standarden for normalstyrke ales, alle kalkulatorer bruker dette tallet som default. 1M er altfor mye iallefall for en hefe.

Palmer - og andre - opererer med 0,5 som det lave alternativet, 0,75 som middleltall, og 1 som det "cleane" alternativet. Her skal vi vel også ta hensyn til hvor vi legger oss temperaturmessig, og jeg overpitcher alltid nå, siden jeg systematisk starter gjæringa lavt. Gjæringstemperatur må vel trekkes inn i forhold til gjærmengde når det gjelder weissbier, også.

Gjærkvaliteten er jo også en faktor.
 
Palmer - og andre - opererer med 0,5 som det lave alternativet, 0,75 som middleltall, og 1 som det "cleane" alternativet. Her skal vi vel også ta hensyn til hvor vi legger oss temperaturmessig, og jeg overpitcher alltid nå, siden jeg systematisk starter gjæringa lavt. Gjæringstemperatur må vel trekkes inn i forhold til gjærmengde når det gjelder weissbier, også.

Gjærkvaliteten er jo også en faktor.

Virker jo ganske logisk det, mtp pitchratene de oppgir, men det er jo ingen bombe, de følger vel bare vanlig "ale" rate. Akkurat det der kan man si om de aller fleste ales.. Så virker ikke veldig hefe-spesifikke rater, copy/paste inn i hefe-kapittelet.
 
Virker jo ganske logisk det, mtp pitchratene de oppgir, men det er jo ingen bombe, de følger vel bare vanlig "ale" rate. Akkurat det der kan man si om de aller fleste ales.. Så virker ikke veldig hefe-spesifikke rater, copy/paste inn i hefe-kapittelet.

Nei, jeg oppfatta ikke at du snakka om hefe spesifikt her. Dette er fra en generell tabell, og den passer godt med tallet ditt. Men om jeg gjærer såpass lavt som jeg gjør, så tenker jeg at en høyere pitchrate er fornuftig. Weissbier er vel ikke noe særtilfelle sånn sett?
 
Nei, jeg oppfatta ikke at du snakka om hefe spesifikt her. Dette er fra en generell tabell, og den passer godt med tallet ditt. Men om jeg gjærer såpass lavt som jeg gjør, så tenker jeg at en høyere pitchrate er fornuftig. Weissbier er vel ikke noe særtilfelle sånn sett?

Aha. Jeg trodde du mente at de skrev om hefe. Ja da er de tallene iallefall helt 100%. Bortsett fra de med høyere OG, da kan du godt gå over 1.0.

Ja hvis du vil ha lite estere, som jeg har skjønt at er poenget ditt, så er vel det fornuftig. Men for meg så virker det som at du ikke liker hefe generelt, bare en del av det, fenolene. Da blir det liksom litt vanskelig da en ordentlig hefe har litt av alt, og så spørs det på balansen.

*Edit. Ser at loe var raskere på avtrekkeren enn meg når det kommer til om det virker om du liker hefe eller ei :)
 
;-), men jeg liker hefe, tror jeg og vil gjerne pushe banan
er det WYEAST 3068, fremfor wlp300 jeg bør gå får @Miguel ?
lurer på om jeg ikke skal gi weis en ny sjanse
men det blir kanskje litt off topic side tråden handler om wlp300
prøvde nylig en hefe fra Kinn som vistnok var gjæra med WB-06, den ga meg ikke så mye
 
Sist redigert:
;-), men jeg liker hefe, tror jeg og vil gjerne pushe banan
er det WYEAST 3068, fremfor wlp300 jeg bør gå får da @Miguel ?
lurer på om jeg ikke skal gi weis en ny sjanse
men det blir kanskje litt off topic side tråden handler om wlp300
prøvde nylig en hefe fra Kinn som vistnok var gjæra med WB-06, den ga meg ikke så mye

All "hefe" som er gjæret med WB-06 kan du bare kaste i søpla, hvis du først har vært så uheldig å kjøpt den i utgangspunktet. WB-06 er IKKE en hefe-gjær, enkelt og greit, og så klemmer vi til med en punktum finale i tilegg :)

Ja, bruk mye heller 3068 enn 300, synes den er mye "rikere", og mer autentisk. 300 er liksom bare ikke helt der, endimensjonal. Du trenger heller ikke trylle. Sett den på 19 grader og la den gjøre hva pokker den vil. Og så tapper du ølet og drikker det opp. Men bruk minst 65% hvete, synes jeg, og dropp ris-skall. De må vaskes og herjes med og så er det ikke sikkert de ikke bidrar med smak selv da. Da får du noe som du kan kalle hefe. Men for å skreddersy den, det er da moroa begynner, og frustrasjonen :) Det aller vanskeligste synes jeg er munnfylden. Den skal være "lett", men likevel omtrent tyggbar. Butikk-hefe er ingen referanse sånn sett, du må smake fra fat, og til nød fra polet.

Jeg har hatt noen "beefs" via mail med norske bryggerier som har brukt 06 eller M20 og kalt det for en hefe. Siste svarte ikke engang iom at det var en andregangs-overtredelse, selv om jeg spurte pent om "hva skjedde her, igjen?"
 
Sist redigert:
All "hefe" som er gjæret med WB-06 kan du bare kaste i søpla, hvis du først har vært så uheldig å kjøpt den i utgangspunktet. WB-06 er IKKE en hefe-gjær, enkelt og greit, og så klemmer vi til med en punktum finale i tilegg :)

Ja, bruk mye heller 3068 enn 300, synes den er mye "rikere", og mer autentisk. 300 er liksom bare ikke helt der, endimensjonal. Du trenger heller ikke trylle. Sett den på 19 grader og la den gjøre hva pokker den vil. Og så tapper du ølet og drikker det opp. Men bruk minst 65% hvete, synes jeg, og dropp ris-skall. De må vaskes og herjes med og så er det ikke sikkert de ikke bidrar med smak selv da. Da får du noe som du kan kalle hefe. Men for å skreddersy den, det er da moroa begynner, og frustrasjonen :) Det aller vanskeligste synes jeg er munnfylden. Den skal være "lett", men likevel omtrent tyggbar. Butikk-hefe er ingen referanse sånn sett, du må smake fra fat, og til nød fra polet.

Jeg har hatt noen "beefs" via mail med norske bryggerier som har brukt 06 eller M20 og kalt det for en hefe. Siste svarte ikke engang iom at det var en andregangs-overtredelse, selv om jeg spurte pent om "hva skjedde her, igjen?"
Er det verkeleg nokon kommersielle bryggerier som bruker Mangrove Jacks gjær?
 
Er det verkeleg nokon kommersielle bryggerier som bruker Mangrove Jacks gjær?


Ja, faktisk. Jeg vet bare om ett dog. Ganske micro-bryggeri, men likevel. Har også snakket med ett av de større bryggeriene for der fersket jeg 06. Jeg sender både tommel opp og tommel ned til småbryggerier, bare for å som oftest si at det er driver med er veldig bra fordi ølet jeg smakte var bra. Men mtp Hefe så har det kun vært tommel ned. De sparer på gjæren. Vet det er små marginer i bransjen men det er nesten svindel det mange norske bryggerier driver med. Søppel. Ikke brygg det hvis du ikke får det til, liksom.
 
Sist redigert:
Aha. Jeg trodde du mente at de skrev om hefe. Ja da er de tallene iallefall helt 100%. Bortsett fra de med høyere OG, da kan du godt gå over 1.0.

Ja hvis du vil ha lite estere, som jeg har skjønt at er poenget ditt, så er vel det fornuftig. Men for meg så virker det som at du ikke liker hefe generelt, bare en del av det, fenolene. Da blir det liksom litt vanskelig da en ordentlig hefe har litt av alt, og så spørs det på balansen.

*Edit. Ser at loe var raskere på avtrekkeren enn meg når det kommer til om det virker om du liker hefe eller ei :)

Jeg har et litt variabelt forhold til hefe. Det er ikke et øl jeg alltid har lyst på, men i noen sammenhenger er det veldig riktig. Og så er jeg frustrert over alle de dårlige hefene jeg har brygga:(. Det skal lite av etylacetat og/eller fusel til før hele moroa er spolert. For meg er dette et av de vanskeligste ølene å få til. (Nåja - det er en del av dem.)

Jeg synes også at mye hefe er litt tannløst bananorama. Det er definitivt ikke noe jeg ønsker meg. Men sjølsagt skal det være banan der - til og med overvekt av banan. Men det er aldri noe problem; problemet for meg - ved siden av usmakstoffene, selvfølgelig - har vært å få tydelig nellik ved siden av bananene.

men du liker jo ikke hefe uansett :p

Jeg skreiv vel det en gang, ja:p. Du har en pokkers hukommelse:).

Det var jo satt på spissen; formuleringa ovenfor her er nok mer dekkende.
 
Ja, faktisk. Jeg vet bare om ett dog. Ganske micro-bryggeri, men likevel. Har også snakket med ett av de større bryggeriene for der fersket jeg 06. Jeg sender både tommel opp og tommel ned til småbryggerier, bare for å som oftest si at det er driver med er veldig bra fordi ølet jeg smakte var bra. Men mtp Hefe så har det kun vært tommel ned. De sparer på gjæren. Vet det er små marginer i bransjen men det er nesten svindel det mange norske bryggerier driver med. Søppel. Ikke brygg det hvis du ikke får det til, liksom.

Har noe norskt bryggeri noen gang brygga en god hefe? Jeg husker med skrekk et eksemplar fra Nøgne Ø.

Ringnes brygga hefe, tappa på bjørnunger, for en god del år (13-14?) sida. Den husker jeg som god - men det var jo før jeg hadde drukket noe særlig annet enn pils. Jeg sørga litt da den forsvant fra hyllene.
 
Tilbake
Topp