Gjæringsforløp -Tysk pilsner

Det ble mye teoretisering her. Mål utviklingen i brygget, det er den eneste måten å,finne ut hva som faktisk skjer her. Og 3-5 poser gjær til en pils av denne karakteren er rett og slett unødvendig og fordyrende.
Med fare for å gjenta meg selv: mål SG, da vet du hva som skjer!
 
Det ble mye teoretisering her. Mål utviklingen i brygget, det er den eneste måten å,finne ut hva som faktisk skjer her. Og 3-5 poser gjær til en pils av denne karakteren er rett og slett unødvendig og fordyrende.
Med fare for å gjenta meg selv: mål SG, da vet du hva som skjer!
Fordyrende – ja. Men lag en gjærstarter (gjerne av vørter fra et tidligere øl), så holder man kostnaden til gjær veldig lavt.

Påstanden om at det kun er i teorien at lagerøl trenger mer gjær er ute av synk med det meste av hjemmebryggermiljøet (og hele bryggeribransjen). Men folk har ulike ambisjoner, og det blir (for mange godt nok) øl også med 2 pakker.

Måling av SG er greit nok, da vil du jo kunne følge med på at det gjærer – og du vil kunne se når ølet er ferdig gjæret. Men disse målingen sier ikke stort om usmaker som følge av underpitching – og kvaliteten på det ferdig produktet.

Men hva som er godt – eller godt nok – er vanskelig å diskutere.
 
Oppdatering:
Målte SG i dag til 1.009. Det ploppet fremdeles i låsen, ca. hvert 13. sek.
Duft og smak var helt normal. Ingen tegn til kontaminasjon. Teoretisk ABV er ca 4,7%, også helt normalt.
Hvorfor i all verden plopper det etter fire og en halv uke???
Kan jeg gå ut ifra at gjæringen er over, eller bør jeg vente og måle evt. endring i SG etter noen dager til?
Forøvrig en interessant meningsutveksling ang. nødvendig gjærmengde. Tror nok jeg velger å prøve fire poser neste gang, bare pga. det Finn Berger skrev, at man får en renere utgjæring, spesielt ved lave temp. Har i vinter gjæret ned mot 9 gr., og ser logikken i at man bør "hjelpe" gjæren med å tilsette nok gjær.
 
Oppdatering:
Målte SG i dag til 1.009. Det ploppet fremdeles i låsen, ca. hvert 13. sek.
Duft og smak var helt normal. Ingen tegn til kontaminasjon. Teoretisk ABV er ca 4,7%, også helt normalt.
Hvorfor i all verden plopper det etter fire og en halv uke???
Kan jeg gå ut ifra at gjæringen er over, eller bør jeg vente og måle evt. endring i SG etter noen dager til?
Forøvrig en interessant meningsutveksling ang. nødvendig gjærmengde. Tror nok jeg velger å prøve fire poser neste gang, bare pga. det Finn Berger skrev, at man får en renere utgjæring, spesielt ved lave temp. Har i vinter gjæret ned mot 9 gr., og ser logikken i at man bør "hjelpe" gjæren med å tilsette nok gjær.
Den er nok utgjæret etter 4,5 uker. Det er oppløst en god del CO2 i ølet, og noe av det vil kunne frigjøres. 1009 virker veldig riktig.
 
Oppdatering:
Målte SG i dag til 1.009. Det ploppet fremdeles i låsen, ca. hvert 13. sek.
Duft og smak var helt normal. Ingen tegn til kontaminasjon. Teoretisk ABV er ca 4,7%, også helt normalt.
Hvorfor i all verden plopper det etter fire og en halv uke???
Kan jeg gå ut ifra at gjæringen er over, eller bør jeg vente og måle evt. endring i SG etter noen dager til?
Forøvrig en interessant meningsutveksling ang. nødvendig gjærmengde. Tror nok jeg velger å prøve fire poser neste gang, bare pga. det Finn Berger skrev, at man får en renere utgjæring, spesielt ved lave temp. Har i vinter gjæret ned mot 9 gr., og ser logikken i at man bør "hjelpe" gjæren med å tilsette nok gjær.

Punkt 4:

Plopping i gjærlås og generelt om gjæring. Les dette først
 
Fordyrende – ja. Men lag en gjærstarter (gjerne av vørter fra et tidligere øl), så holder man kostnaden til gjær veldig lavt.

Påstanden om at det kun er i teorien at lagerøl trenger mer gjær er ute av synk med det meste av hjemmebryggermiljøet (og hele bryggeribransjen). Men folk har ulike ambisjoner, og det blir (for mange godt nok) øl også med 2 pakker.

Måling av SG er greit nok, da vil du jo kunne følge med på at det gjærer – og du vil kunne se når ølet er ferdig gjæret. Men disse målingen sier ikke stort om usmaker som følge av underpitching – og kvaliteten på det ferdig produktet.

Men hva som er godt – eller godt nok – er vanskelig å diskutere.
En nokså nedlatende kommentar, om det må være meg tillatt. Jeg tror nok at jeg har tilstrekkelig ølbrygging på samvittigheten til å uttale meg med krav på troverdighet.
 
En nokså nedlatende kommentar, om det må være meg tillatt. Jeg tror nok at jeg har tilstrekkelig ølbrygging på samvittigheten til å uttale meg med krav på troverdighet.
Jeg vil ikke definere Holmantoppen sin kommentar mer nedlatende enn din egen.
Din erfaring er helt sikkert viktig for deg, men for andre er det bare én av 1000-vis av erfaringer, og da betyr den lite for alle andre.
 
Tilbake
Topp