Hopstand i lys lager, mengde og tid

AndyHagen

Norbrygg-medlem
Heisann,
Neste brygg i pipeline er Lervigs «Fully evolved» pilsner. Da trengs det whirlpool/hopstand med Aurora og Denali. I en 25L batch tenker jeg 70*C, 25+25g og 10 min. Er det noen som har erfaring med disse mengdene på samme temperatur? Ikke nødvendigvis samme humler. Er litt usikker på mengdene. Det skal være nok til at det gir en god aroma av humlene, men akkurat forsiktig nok til at du skjønner at det ikke er tørrhumlet. Innspill?
 
Hei,

Jeg har nylig begynt å teste ut WP, så erfaringen er begrenset! Jeg har brukt sammenlignbare humlemengder med temp mellom 70-80*C, men lengden på WP har vært 15-20min. Jeg synes at jeg da har fått det resultatet du er ute etter.
 
Heisann,
Neste brygg i pipeline er Lervigs «Fully evolved» pilsner. Da trengs det whirlpool/hopstand med Aurora og Denali. I en 25L batch tenker jeg 70*C, 25+25g og 10 min. Er det noen som har erfaring med disse mengdene på samme temperatur? Ikke nødvendigvis samme humler. Er litt usikker på mengdene. Det skal være nok til at det gir en god aroma av humlene, men akkurat forsiktig nok til at du skjønner at det ikke er tørrhumlet. Innspill?

Jeg har gjort det der noen ganger, og for meg ser det helt passe ut. Kanskje kan du utvide tida til 15 min, men jeg tror ikke det gjør noen stor forskjell.
 
Hei,

Jeg har nylig begynt å teste ut WP, så erfaringen er begrenset! Jeg har brukt sammenlignbare humlemengder med temp mellom 70-80*C, men lengden på WP har vært 15-20min. Jeg synes at jeg da har fått det resultatet du er ute etter.

På det temperaturtrinnet fordamper du noe av olja. Min erfaring er at du samtidig også får merkbart mer bitterhet. (Og det er jo greit hvis du ønsker det, selvfølgelig.)
 
På det temperaturtrinnet fordamper du noe av olja. Min erfaring er at du samtidig også får merkbart mer bitterhet. (Og det er jo greit hvis du ønsker det, selvfølgelig.)
Beersmith kalkulerer IBU på WP-humle. Sånn omtrentlig, sammenlignet med tilsvarende humlemengde ved 60min kok, så regner den IBU-bidraget for en 15min WP til 20%@90*C, 10%@80*C og 5%*70*C. Så jeg kalkulerer inn WP bidraget, og dette har virket bra for meg …
 
Du mener jeg bør ta den ned til 70 før tilsetning?

Der vil jeg svare ja. Bitterhumle kan du tilsette på 60min. Aroma og smak kan du ta deg av senere, for eksempel på 70*C i WP. :)

Jeg lagde en Vermont helles (lagervariant av NEIPA) til Ølfestivalen som gjorde det bra. Denne hadde en veldig saftig og fin stil, og med 70*C på hopstand i 10min ble det ikke noe bitterbidrag eller hopburn å snakke om. "Problemet" var bare at jeg da tørrhumlet i tillegg, så jeg hadde ikke noen god sammenlikning for å vurdere det jeg skal gjøre nå. Hvis du synes det ser riktig ut fra din erfaring på samme temperatur, @Finn Berger , så kjører jeg på! :)
 
Du mener jeg bør ta den ned til 70 før tilsetning?

Nei, det kommer jo helt an på hva du vil ha ut av humla. Brad Smith sier om dette steget (71-76 grader) at du får god oppløsning av oljer, lite fordamping av dem, og noe bitterhet. Han lar det høyere steget ligge mellom 85 og 99. Der får du både bitterhet og oljer, men også mer fordamping av oljene. Mellom 76 og 85 har du vel da en glidende overgang.

Etter min erfaring så er det et problem at du på begge disse stegene også øker uttrekket av bitterhet fra eventuelle seine tilsetninger i kok.

Når du brygger en NEIPA eller en IPL, og bruker amerikanske humler med høyt innhold av alfasyre, og ikke ønsker så mye bitterhet, kan du fort få problemer - eller jeg har opplevd at jeg har fått det. Så min konklusjon er at om jeg skal bruke mye humle, må jeg holde meg til steget under 70, og - som @AndyHagen sier - ta bitterheten i kok. Eller jeg kan droppe alle tilsetninger i kok, og kombinere 75 grader og 68 grader.

I en IPL der du bruker en del edelhumle, vil du gjerne ha en del tilsetning i kok, for å få riktig utbytte av humulene'n, og da vil jeg definitivt droppe all wp over 70 grader.
 
Der vil jeg svare ja. Bitterhumle kan du tilsette på 60min. Aroma og smak kan du ta deg av senere, for eksempel på 70*C i WP. :)

Jeg lagde en Vermont helles (lagervariant av NEIPA) til Ølfestivalen som gjorde det bra. Denne hadde en veldig saftig og fin stil, og med 70*C på hopstand i 10min ble det ikke noe bitterbidrag eller hopburn å snakke om. "Problemet" var bare at jeg da tørrhumlet i tillegg, så jeg hadde ikke noen god sammenlikning for å vurdere det jeg skal gjøre nå. Hvis du synes det ser riktig ut fra din erfaring på samme temperatur, @Finn Berger , så kjører jeg på! :)

Det var avgjort et godt øl, det du hadde på Ølfestivalen.

Jeg tror ikke du har for mye humle, i alle fall. Men jeg hadde nok prøvd meg med den mengden du har.

Jeg skal brygge en NEIPA i dag, og der er det snakk om andre mengder:p. (Huff:(.)
 
Nei, det kommer jo helt an på hva du vil ha ut av humla. Brad Smith sier om dette steget (71-76 grader) at du får god oppløsning av oljer, lite fordamping av dem, og noe bitterhet. Han lar det høyere steget ligge mellom 85 og 99. Der får du både bitterhet og oljer, men også mer fordamping av oljene. Mellom 76 og 85 har du vel da en glidende overgang.

Etter min erfaring så er det et problem at du på begge disse stegene også øker uttrekket av bitterhet fra eventuelle seine tilsetninger i kok.

Når du brygger en NEIPA eller en IPL, og bruker amerikanske humler med høyt innhold av alfasyre, og ikke ønsker så mye bitterhet, kan du fort få problemer - eller jeg har opplevd at jeg har fått det. Så min konklusjon er at om jeg skal bruke mye humle, må jeg holde meg til steget under 70, og - som @AndyHagen sier - ta bitterheten i kok. Eller jeg kan droppe alle tilsetninger i kok, og kombinere 75 grader og 68 grader.

I en IPL der du bruker en del edelhumle, vil du gjerne ha en del tilsetning i kok, for å få riktig utbytte av humulene'n, og da vil jeg definitivt droppe all wp over 70 grader.
Takk for utfyllende informasjon nok en gang! :)
 
Hvordan gikk NEIPAen, @Finn Berger ? Min smakte veldig bra nedkjølt før gjær. Kanskje ørlite mindre humlearoma enn jeg forventet, men veldig spent på hva gjæren gjør med aromaen. Tror uansett det blir en knall sommerpils!
 
Hvordan gikk NEIPAen, @Finn Berger ? Min smakte veldig bra nedkjølt før gjær. Kanskje ørlite mindre humlearoma enn jeg forventet, men veldig spent på hva gjæren gjør med aromaen. Tror uansett det blir en knall sommerpils!

Midt i blinken, så vidt jeg kan bedømme. Akkurat passe bitterhet, og masse aroma. Gjæringa kom forøvrig i gang som et skudd - lagtid på 3 timer - og nå tok jeg akkurat en prøve; den er nede på 1.026 og smaker - som de gjerne gjør på akkurat dette stadiet - rimelig himmelsk. Tenker å tørrhumle med første dose i ettermiddag, og så en ny runde om tre dager igjen. Og så får jeg bare håpe at humlekrypinga ikke blir for ille. Jeg tenkte denne ikke skulle bli så tørr.
 
Tilbake
Topp