1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Hopstand i lys lager, mengde og tid

En tråd i 'Brygging' startet av AndyHagen, 21 Jun 2019.

 1. AndyHagen

  AndyHagen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Heisann,
  Neste brygg i pipeline er Lervigs «Fully evolved» pilsner. Da trengs det whirlpool/hopstand med Aurora og Denali. I en 25L batch tenker jeg 70*C, 25+25g og 10 min. Er det noen som har erfaring med disse mengdene på samme temperatur? Ikke nødvendigvis samme humler. Er litt usikker på mengdene. Det skal være nok til at det gir en god aroma av humlene, men akkurat forsiktig nok til at du skjønner at det ikke er tørrhumlet. Innspill?
   
  Jørgen O og Finn Berger liker dette.
 2. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hei,

  Jeg har nylig begynt å teste ut WP, så erfaringen er begrenset! Jeg har brukt sammenlignbare humlemengder med temp mellom 70-80*C, men lengden på WP har vært 15-20min. Jeg synes at jeg da har fått det resultatet du er ute etter.
   
  AndyHagen og Finn Berger liker dette.
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har gjort det der noen ganger, og for meg ser det helt passe ut. Kanskje kan du utvide tida til 15 min, men jeg tror ikke det gjør noen stor forskjell.
   
  AndyHagen liker dette.
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  På det temperaturtrinnet fordamper du noe av olja. Min erfaring er at du samtidig også får merkbart mer bitterhet. (Og det er jo greit hvis du ønsker det, selvfølgelig.)
   
  AndyHagen liker dette.
 5. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Du mener jeg bør ta den ned til 70 før tilsetning?
   
  AndyHagen liker dette.
 6. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Beersmith kalkulerer IBU på WP-humle. Sånn omtrentlig, sammenlignet med tilsvarende humlemengde ved 60min kok, så regner den IBU-bidraget for en 15min WP til 20%@90*C, 10%@80*C og 5%*70*C. Så jeg kalkulerer inn WP bidraget, og dette har virket bra for meg …
   
  Finn Berger og AndyHagen liker dette.
 7. AndyHagen

  AndyHagen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Der vil jeg svare ja. Bitterhumle kan du tilsette på 60min. Aroma og smak kan du ta deg av senere, for eksempel på 70*C i WP. :)

  Jeg lagde en Vermont helles (lagervariant av NEIPA) til Ølfestivalen som gjorde det bra. Denne hadde en veldig saftig og fin stil, og med 70*C på hopstand i 10min ble det ikke noe bitterbidrag eller hopburn å snakke om. "Problemet" var bare at jeg da tørrhumlet i tillegg, så jeg hadde ikke noen god sammenlikning for å vurdere det jeg skal gjøre nå. Hvis du synes det ser riktig ut fra din erfaring på samme temperatur, @Finn Berger , så kjører jeg på! :)
   
  MonoBryggeriet og Finn Berger liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nei, det kommer jo helt an på hva du vil ha ut av humla. Brad Smith sier om dette steget (71-76 grader) at du får god oppløsning av oljer, lite fordamping av dem, og noe bitterhet. Han lar det høyere steget ligge mellom 85 og 99. Der får du både bitterhet og oljer, men også mer fordamping av oljene. Mellom 76 og 85 har du vel da en glidende overgang.

  Etter min erfaring så er det et problem at du på begge disse stegene også øker uttrekket av bitterhet fra eventuelle seine tilsetninger i kok.

  Når du brygger en NEIPA eller en IPL, og bruker amerikanske humler med høyt innhold av alfasyre, og ikke ønsker så mye bitterhet, kan du fort få problemer - eller jeg har opplevd at jeg har fått det. Så min konklusjon er at om jeg skal bruke mye humle, må jeg holde meg til steget under 70, og - som @AndyHagen sier - ta bitterheten i kok. Eller jeg kan droppe alle tilsetninger i kok, og kombinere 75 grader og 68 grader.

  I en IPL der du bruker en del edelhumle, vil du gjerne ha en del tilsetning i kok, for å få riktig utbytte av humulene'n, og da vil jeg definitivt droppe all wp over 70 grader.
   
  MonoBryggeriet og AndyHagen liker dette.
 9. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det var avgjort et godt øl, det du hadde på Ølfestivalen.

  Jeg tror ikke du har for mye humle, i alle fall. Men jeg hadde nok prøvd meg med den mengden du har.

  Jeg skal brygge en NEIPA i dag, og der er det snakk om andre mengder:p. (Huff:(.)
   
  AndyHagen liker dette.
 10. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Takk for utfyllende informasjon nok en gang! :)
   
 11. AndyHagen

  AndyHagen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Hvordan gikk NEIPAen, @Finn Berger ? Min smakte veldig bra nedkjølt før gjær. Kanskje ørlite mindre humlearoma enn jeg forventet, men veldig spent på hva gjæren gjør med aromaen. Tror uansett det blir en knall sommerpils!
   
  Finn Berger liker dette.
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Midt i blinken, så vidt jeg kan bedømme. Akkurat passe bitterhet, og masse aroma. Gjæringa kom forøvrig i gang som et skudd - lagtid på 3 timer - og nå tok jeg akkurat en prøve; den er nede på 1.026 og smaker - som de gjerne gjør på akkurat dette stadiet - rimelig himmelsk. Tenker å tørrhumle med første dose i ettermiddag, og så en ny runde om tre dager igjen. Og så får jeg bare håpe at humlekrypinga ikke blir for ille. Jeg tenkte denne ikke skulle bli så tørr.
   
  Knut Magnus Bøen liker dette.

Del denne siden