Skumfasthet og Beergun

1Morten

Norbrygg-medlem
Er det noen som har merket redusert skumfasthet i øl fra gunneren? Syns jeg merker en betydelig nedgang her på bruket. Ølet mister hodet fortere enn en 1Morten på ølfestival.

Kan det være jeg gjør noe feil? Skjønner ikke helt hva det skulle være, er jo ikke kjernefysikk akkurat...

Metode: Flusher flasken, fyller øl, korker på skum eller flusher headspace og korker. Ølet er kjøleskapstemperatur, flasker kjellertemp.
 
Tenker du redusert skumfasthet vs. fat eller naturlig karbonerte flasker?

VS fat. Tvangskarbonerer på fat og gunner til flaske, og opplever at det er dårligere på flaske. Men skjønner det ikke helt, har ikke «skumproblemer» under fylling.
Kan jo være at det ligger noe gørr i en slange med såpe eller fett, men tviler på det.
Kan det være psykisk [emoji851]
 
Er det noen som har merket redusert skumfasthet i øl fra gunneren? Syns jeg merker en betydelig nedgang her på bruket. Ølet mister hodet fortere enn en 1Morten på ølfestival.

Kan det være jeg gjør noe feil? Skjønner ikke helt hva det skulle være, er jo ikke kjernefysikk akkurat...

Metode: Flusher flasken, fyller øl, korker på skum eller flusher headspace og korker. Ølet er kjøleskapstemperatur, flasker kjellertemp.
Har noe av det samme problemet når jeg fyller bokser med gunnern, trodde det var headspacen som "spiste" opp skumfastheten og litt av futten ift. Når jeg brukte mottrykksfyller til flasker, for der hadde jeg ikke samme problem. Fyller nå boksene helt fulle uten nevneverdig skum og har tvangskarbonert litt høyere fra 2,5 vol . til å prøve 2,7 vol. For å se om det hjelper. Skal også sette noen bokser i romtemp. over litt tid for å se om det er noen forskjell fra de som står kaldt fra dag en. Alt utstyr er jo rent og skylt i Star San før bruk, det samme med bokser, så ingen forskjell på rutiner kontra mottrykksfylling på flasker, der skumfastheten er bedre. X files?
 
Det tapes nok litt CO2 ved bruk av Beergun. Jeg liker å karbonere litt kraftigere enn normalt, og så kjøle ned ølet til 1 eller 0 grader C. Jeg tror det er en stor fordel å få ølet kaldere enn normal kjøleskapstemperatur før bruk av Beergun'en.
 
VS fat. Tvangskarbonerer på fat og gunner til flaske, og opplever at det er dårligere på flaske. Men skjønner det ikke helt, har ikke «skumproblemer» under fylling.
Kan jo være at det ligger noe gørr i en slange med såpe eller fett, men tviler på det.
Kan det være psykisk [emoji851]
Som Jens Kristian nevner kan det hende det kun handler om litt redusert karbonering i flaskene, og ikke faktisk redusert skumfasthet. Det er jo ganske enkelt å sjekke. Hvis du reduserer karboneringen på fatet med for eksempel 0,5 volumer og sjekker mot en flaske, får du fortsatt samme resultat?
 
Gode innspill. Men jeg er usikker på om karboneringsnivå er svaret. Poppet en flaske hardt karbonert quad, og det var som å helle i et glass cola.

Kan være magi.
 
Har noe av det samme problemet når jeg fyller bokser med gunnern, trodde det var headspacen som "spiste" opp skumfastheten og litt av futten ift. Når jeg brukte mottrykksfyller til flasker, for der hadde jeg ikke samme problem. Fyller nå boksene helt fulle uten nevneverdig skum og har tvangskarbonert litt høyere fra 2,5 vol . til å prøve 2,7 vol. For å se om det hjelper. Skal også sette noen bokser i romtemp. over litt tid for å se om det er noen forskjell fra de som står kaldt fra dag en. Alt utstyr er jo rent og skylt i Star San før bruk, det samme med bokser, så ingen forskjell på rutiner kontra mottrykksfylling på flasker, der skumfastheten er bedre. X files?
Jeg har heller ikke merket dette med mottrykksfyller, kun med Beergun. Så derfor jeg mistenker noe uforståelig.
 
Tilbake
Topp