Trekk og gjæring

Hei, en nybegynner her som har satt sitt første brygg til gjæring. Lagd Lucky Jack pale ale allgrain vørter for to dager siden, alt gikk som smurt, traff OG og har no satt gjæringsbøtta på gjesterommet med en digital temperaturmåler opp på bøtta. Brukt Safale US-05 gjær og gjærnæring.

I følge oppskrifta skal denne alen gjæres på 18-22. Det er ganske varmt her i heimen, og temperaturen på dette rommet har en tendens til å skli opp på 24 grader. Jeg har løst dette med å lukke opp vinduet på rommet, og da får jeg en ganske stabil 18-19 grader der inne. Det plopper fint i gjærlåsen og alt ser bra ut.

Men man kjenner at det trekker kald luft inn i rommet. Mener å ha lest et sted at trekk ikke er bra for gjæring. Som sagt, holder romtemperaturen seg på 18-19 grader med åpent vindu, i følge min temperaturmåler. Men tror dere rutinerte bryggere at dette kjølige Trekket, draft på engelsk(current of air), vil være et problem?

Takker for svar.
 
Noen frykter trekken mer en pesten. Andre har et mer avslappet forhold til den...
Så lenge trekken ikke kommer oppi bøtta med luftbårne bakterier, så kan eg vanskelig se for meg at det skulle være et problem.
Gjæringen foregår jo i et lukket system, det er jo hele poenget. Så lenge du har tett bøtte og gjærlås på, med vann i, så skulle det der være det miste problemet du har å bry deg med. Virkelig. Det minste problemet i ølbrygging, må da være trekken. Under gjæring.
Så lenge tempen ikke gjør at tempen i bøtta synker for kraftig. US-05 på 18-20 er "Safe as the bank of England".
Mange bruker vinduet som en regulator for temperatur i rommet.
Klassisk RDWHAHB dette. Lykke til :)
 
I følge oppskrifta skal denne alen gjæres på 18-22. Det er ganske varmt her i heimen, og temperaturen på dette rommet har en tendens til å skli opp på 24 grader. Jeg har løst dette med å lukke opp vinduet på rommet, og da får jeg en ganske stabil 18-19 grader der inne. Det plopper fint i gjærlåsen og alt ser bra ut.
Temperaturen oppskrifta oppgir er temperaturen i væska. Fordi gjæringa genererer varme blir den varmere enn omgivelsestemperaturen. Hvor mye varmere avhenger av intensiteten på gjæringa, men det blir fort noen grader når det står på som verst. Det kan være lurt å tenke på.

Når det er sagt ville jeg ikke bekymra meg for det du driver med nå. Den gjæra på de temperaturene bør gå veldig fint. :)
 
Noen frykter trekken mer en pesten. Andre har et mer avslappet forhold til den...
Så lenge trekken ikke kommer oppi bøtta med luftbårne bakterier, så kan eg vanskelig se for meg at det skulle være et problem.
Gjæringen foregår jo i et lukket system, det er jo hele poenget. Så lenge du har tett bøtte og gjærlås på, med vann i, så skulle det der være det miste problemet du har å bry deg med. Virkelig. Det minste problemet i ølbrygging, må da være trekken. Under gjæring.
Så lenge tempen ikke gjør at tempen i bøtta synker for kraftig. US-05 på 18-20 er "Safe as the bank of England".
Mange bruker vinduet som en regulator for temperatur i rommet.
Klassisk RDWHAHB dette. Lykke til :)
Takk, det var godt å høre!
 
Temperaturen oppskrifta oppgir er temperaturen i væska. Fordi gjæringa genererer varme blir den varmere enn omgivelsestemperaturen. Hvor mye varmere avhenger av intensiteten på gjæringa, men det blir fort noen grader når det står på som verst. Det kan være lurt å tenke på.

Når det er sagt ville jeg ikke bekymra meg for det du driver med nå. Den gjæra på de temperaturene bør gå veldig fint. :)
Takk, skal ta det i betraktning
 
Noen frykter trekken mer en pesten. Andre har et mer avslappet forhold til den...
Så lenge trekken ikke kommer oppi bøtta med luftbårne bakterier, så kan eg vanskelig se for meg at det skulle være et problem.
Gjæringen foregår jo i et lukket system, det er jo hele poenget. Så lenge du har tett bøtte og gjærlås på, med vann i, så skulle det der være det miste problemet du har å bry deg med. Virkelig. Det minste problemet i ølbrygging, må da være trekken. Under gjæring.
Så lenge tempen ikke gjør at tempen i bøtta synker for kraftig. US-05 på 18-20 er "Safe as the bank of England".
Mange bruker vinduet som en regulator for temperatur i rommet.
Klassisk RDWHAHB dette. Lykke til :)
Det er vel et av de klassiske tegnene på anselig alderdom. Når all vind er blitt til trekk.... Samt da klassisk dragning mot kamferdrops, rullekake, fyrstekake og ikke mins moccabønner.
 
Tilbake
Topp