hvad er

kaliumklorid (KCl) er forresten ikke samme som kalsiumklorid (CaCl2)
aldri sette noen bruke kaliumklorid i øl
 
CaCO₃ - KalsiumKarbonat - kritt
CaSO₄ - KalsiumSulfat - Gypsum - gips
CaCl₂ - KalsiumKlorid
MgSO₄ - MagnesiumSulfat
NaCl - NatriumKlorid - BordSalt
NaHCO₃ - NatriumBiKarbonat (bikarbonat) - Natron - Baking Soda
KCl - KaliumKlorid

Na₂S₂O₅ - Natriummetabisulfit - LoDo

Ca - Kalsium
K - Kalium (Eng. Potassium)
C - Karbon
O - Oksygen
CO - Karbonmonoksid
CO₂ - Karbondioksid
CO₃²⁻ - Karbonat
S - Svovel
SO₂ - Svoveldioksid
SO₄²⁻ - Sulfat
Cl - Klor (id)
Mg - Magnesium
Na - Natrium / Natron (Eng. Sodium)
 
Brewshop skriver:
"Kaliumklorid (KCl), ofte referert til som bare KCl, er et allsidig mineral som brukes i ølbrygging for å justere vannets ionebalanse og forbedre smakskarakterene. Ved å tilsette KCl kan bryggere kontrollere vannets kloridnivå, noe som bidrar til å fremheve maltfylden og skape en mer avrundet smak i ølet. Dette gjør det spesielt nyttig for bryggestiler som trenger en balansert og fyldig munnfølelse, som stouts, portere eller andre maltfokuserte øltyper."
Det er altså kloridinnholdet vi egentlig ønsker å justere for å evt. påvirke/øke maltsmaken. Når det tilsettes altfor mye Ca, vil det kunne blokkere gjærens tilgang til magnesium/Mg, som er viktig for gjærens vekst. Det kan evt. være en god grunn til å bruke KCl istedenfor CaCl₂ enkelte ganger.
KCl kan også brukes til å oppbevare pH-metetet i, og MYE billigere enn å kjøpe ferdig "oppbevaringsvæske" til ca 190 kr for 230 ml, altså 820 kr/liter!! Helt syk pris!
Løs 7,45 g i 100 ml KCl i destillert/avsaltet/ionebyttet vann, så har du billig oppbevaringsvæske til pH-meteret.
 
Tilbake
Topp