Jrm

 
Hei, Fikk en liten brygge ånd over meg og bestemte meg for å ''oppgradere'' brygge utstyret mitt.
Kjøpte meg Ferminator, Farmzilla gjæringsdunk med mulighet for å gjære under trykk og kegoartorer

Bestemte meg for å brygge cider av typen Mangrove Jack Mixed berry https://www.olbrygging.no/mangrove-...kstraktsett-eplecider-med-bringebær-og-solbær
Jeg glemte å måle OG før gjæringen ble satt igang. i starten gjæret jeg kun med ''gjæringslås'' men etter 3 dager hadde jeg lyst til å prøve å gjære under trykk ''sikkert veldig dumt av meg'', Der låg jeg på ca 0.6 bar. Målte FG idag til 1004, (er dag 6 og ifølge bruksannvisningen skal den kunne tappest imorgen) har forøvrig tengt å 5 liter på en plastkanne kjøpt på Europris (til brygging) resten skal på ett 19 liters cornelius fat

Her har jeg noen spørsmål:
1: Kan jeg gjære cider under trykk?
2: om jeg kan gjære cideren under trykk, hva burde trykket være? og kan jeg bruke samme trykket for gjæring av øl?
3: Er det noen måte jeg kan finne alkohol nivået uten OG?
4: Kan cideren bli ødelagt om den kommer i kontakt med luft under overføring til fat og kanne?
5: Ciderern som skal på kanne tengte jeg å ha flat, mens det som skal på cornelius fatet skal karboneres, kan jeg bare tappe det på kannen uten noe videre?
6: Hvilket trykk skal jeg ha på fatet for tvangskarbonering og serveringstrykk? 3-4 Grader

har brygget litt før, men etter en del research nå så har jeg funnet ut att det er mye jeg burde vist da, så nå med nytt utstyr ønsker jeg å lære mer, er fortsatt i opplæringsfasen.

om noen har noen tips, triks og mer informasjon så setter jeg stor pris på det!

Takker så mye for alle svar jeg kan få!
 
Hei, Fikk en liten brygge ånd over meg og bestemte meg for å ''oppgradere'' brygge utstyret mitt.
Kjøpte meg Ferminator, Farmzilla gjæringsdunk med mulighet for å gjære under trykk og kegoartorer

Bestemte meg for å brygge cider av typen Mangrove Jack Mixed berry https://www.olbrygging.no/mangrove-jack-s/100278/mixed-berry-cider-ekstraktsett-eplecider-med-bringebær-og-solbær
Jeg glemte å måle OG før gjæringen ble satt igang. i starten gjæret jeg kun med ''gjæringslås'' men etter 3 dager hadde jeg lyst til å prøve å gjære under trykk ''sikkert veldig dumt av meg'', Der låg jeg på ca 0.6 bar. Målte FG idag til 1004, (er dag 6 og ifølge bruksannvisningen skal den kunne tappest imorgen) har forøvrig tengt å 5 liter på en plastkanne kjøpt på Europris (til brygging) resten skal på ett 19 liters cornelius fat

Her har jeg noen spørsmål:
1: Kan jeg gjære cider under trykk?
2: om jeg kan gjære cideren under trykk, hva burde trykket være? og kan jeg bruke samme trykket for gjæring av øl?
3: Er det noen måte jeg kan finne alkohol nivået uten OG?
4: Kan cideren bli ødelagt om den kommer i kontakt med luft under overføring til fat og kanne?
5: Ciderern som skal på kanne tengte jeg å ha flat, mens det som skal på cornelius fatet skal karboneres, kan jeg bare tappe det på kannen uten noe videre?
6: Hvilket trykk skal jeg ha på fatet for tvangskarbonering og serveringstrykk? 3-4 Grader

har brygget litt før, men etter en del research nå så har jeg funnet ut att det er mye jeg burde vist da, så nå med nytt utstyr ønsker jeg å lære mer, er fortsatt i opplæringsfasen.

om noen har noen tips, triks og mer informasjon så setter jeg stor pris på det!

Takker så mye for alle svar jeg kan få!
Jeg trur du kan gå ut fra at du har fått den alkoholprosenten som oppgis av produsenten, altså ca. 5,6%. Gjæring av cider er nok en mye mer forutsigbar sak enn gjæring av øl.

Jeg ser ikke at trykkgjæring av cider har noen hensikt, i alle fall ikke mot slutten av gjæringsprosessen. Og å trykkgjære fra starten vil vel bare redusere ciderkarakteren, trur jeg.

Trykkgjæring av øl er en omdiskutert affære. De fleste trykkgjærer kun mot slutten, og da er hensikten å få karbonert ølet ("spunding"). Ellers er trykkgjæring først og fremst noe som har vært brukt til å varmgjære pils uten å få sterkt preg av estere du ikke ønsker i pils. Men med noen gjærtyper - særlig w-34/70 - kan du uansett gjære pils på 20 grader og få et godt resultat. Ale er det vanlig å fraråde å trykkgjære, altså bortsett fra mot slutten for å karbonere. Grunnen er at du i ales ønsker den esterproduksjonen som trykkgjæringa undertrykker. (Smaksstoffene i øl dannes først og fremst under stormgjæringa, så det er der du kan påvirke smaken gjennom trykkgjæring.)

Begrens kontakt med luft så langt du kan. https://pricklycider.com/2021/12/04/cider-and-oxygen/

Trykk har jeg ikke noe greie på, men den informasjonen finner du nok lett på nettet.
 
Sist redigert:
Jeg trur du kan gå ut fra at du har fått den alkoholprosenten som oppgis av produsenten, altså ca. 5,6%. Gjæring av cider en nok en mye mer forutsigbar sak enn gjæring av øl.

Jeg ser ikke at trykkgjæring av cider har noen hensikt, i alle fall ikke mot slutten av gjæringsprosessen. Og å trykkgjære fra starten vil vel bare redusere ciderkarakteren, trur jeg.

Trykkgjæring av øl er en omdiskutert affære. De fleste trykkgjærer kun mot slutten, og da er hensikten å få karbonert ølet ("spunding"). Ellers er trykkgjæring først og fremst noe som har vært brukt til å varmgjære pils uten å få sterkt preg av estere du ikke ønsker i pils. Men med noen gjærtyper - særlig w-34/70 - kan du uansett gjære pils på 20 grader og få et godt resultat. Ale er det vanlig å fraråde å trykkgjære, altså bortsett fra mot slutten for å karbonere. Grunnen er at du i ales ønsker den esterproduksjonen som trykkgjæringa undertrykker. (Smaksstoffene i øl dannes først og fremst under stormgjæringa, så det er der du kan påvirke smaken gjennom trykkgjæring.)

Begrens kontakt med luft så langt du kan. https://pricklycider.com/2021/12/04/cider-and-oxygen/

Trykk har jeg ikke noe greie på, men den
 
De 5 liters kannene jeg har funnet på Europris er ikke egnet til å ha næringsmidler i. De lukter plast og vil sette smak på cideren. Jeg vet de har dem ved siden av bryggevarene med de er ikke merket med at de er egnet for næringsmidler. :cool:
 
De 5 liters kannene jeg har funnet på Europris er ikke egnet til å ha næringsmidler i. De lukter plast og vil sette smak på cideren. Jeg vet de har dem ved siden av bryggevarene med de er ikke merket med at de er egnet for næringsmidler. :cool:
takk for svar! skulle ønske jeg såg dette for 1 time siden, tappet 5 liter over i den .. menmen har det i bakhodet til neste gang
 
hmm, kanskje jeg bare skal tappe det over imorgen :D har også noen ølflasker fra tidligere ølbrygging :D
Først best, feil plastsort kan sette smak. Sprudle er billig på Coop og funker flott til formålet. Vann trenger man jo uansett.

Ølflasker fra tidligere ølbrygging, hmm.. Kommer veldig an på om de er brukt og er rene.
 
flytter dem over på flasker imorgen :) det er brukte ølflasker som er vasket rente, desinfiserer dem før jeg tapper over :D
Nå er det sjeldent mye gjærbart igjen i cider, men for god praksis lyser jeg gjennom flaska med ei passe kraftig ledlykt. Ikke alltid at alt som bør vaskes bort er like synlig uten baklys. Etikettene må selvsagt fjernes for at man skal være sikker.
 
Nå er det sjeldent mye gjærbart igjen i cider, men for god praksis lyser jeg gjennom flaska med ei passe kraftig ledlykt. Ikke alltid at alt som bør vaskes bort er like synlig uten baklys. Etikettene må selvsagt fjernes for at man skal være sikker.
takk :) flaskene er skylt av med en gang de er tømt, så går jeg over de en gang til når jeg har flere å vaske med børste før jeg desinfiserer dem, vasker dem også rett før flasking :D
 
takk :) flaskene er skylt av med en gang de er tømt, så går jeg over de en gang til når jeg har flere å vaske med børste før jeg desinfiserer dem, vasker dem også rett før flasking :D
Det høres ut som overkill. Jeg skyller flaskene godt med en gang, som deg, og så fyller jeg litt oppvasmiddelvann i dem. Neste dag rister jeg flaskene litt før jeg skyller dem, og så bader jeg dem i Starsan. Og det er det. Jeg bruker dem som de er etter dette.

Men NB! De beskyttes mot støv når de lagres. Og står de lenge, kjører jeg kanskje en ny runde med desinfisering. Og som @Steinar Huneide sier; Sjekk dem mot baklys, vend litt på dem og se om de er helt reine. Jeg fikk i sin tid sjokk når jeg gjorde det med flasker jeg trudde var reine. Plutselig så jeg spor av et grått belegg inni dem.
 
Jeg setter gamle brukte korker på flaskene etter at de er rengjort.
Holder støv (og mus) unna.
Leste faktisk om en som fant en død mus i en vasket flaske…
 
Jeg setter gamle brukte korker på flaskene etter at de er rengjort.
Holder støv (og mus) unna.
Leste faktisk om en som fant en død mus i en vasket flaske…
Stakkars mus:(.

Jeg lager lokk av gråpapir over bjørnungekassene. De andre settes i kasser med lokk. De siste kunne jeg kanskje sette gamle korker på i tillegg, ja.
 
Og som @Steinar Huneide sier; Sjekk dem mot baklys, vend litt på dem og se om de er helt reine.
Kan det være en ide å plasserer en passende lyskilde i en smartbox og bare sette ølkassen med vaskede flasker på.


Det vil gi et enkelt lysbord.

Jeg setter gamle brukte korker på flaskene etter at de er rengjort.
Jeg lager lokk av gråpapir over bjørnungekassene.
Hvorfor gjøre ting mer komplisert enn det trenger være?

Jeg setter bare flaskene oppned etter vask :rolleyes:

Desinfiseres med starsan når de skal brukes.
 
Kan det være en ide å plasserer en passende lyskilde i en smartbox og bare sette ølkassen med vaskede flasker på.


Det vil gi et enkelt lysbord.



Hvorfor gjøre ting mer komplisert enn det trenger være?

Jeg setter bare flaskene oppned etter vask :rolleyes:

Desinfiseres med starsan når de skal brukes.
Jeg holder flaskene mot ei sterk lampe eller - helst, når det er mulig - mot sola. Vrir og vender litt på dem, for du må se på dem fra ulike vinkler. Nokså ukomplisert;). (Det er forøvrig en klar fordel at de er reine utapå når du skal gjøre denne kontrollen!)

Gråpapirlokkene bruker jeg mange ganger, og de er ikke til noe bry. Men jeg har også noen sånne: https://brewshop.no/products/fastrack24-1-stk-ramme De er veldig kjekke, særlig når jeg har storvask med returflasker.

Jeg desinfiserer ikke like før bruk, for vannet som da sitter igjen, inneholder oksygen. Det spiller antakelig ingen rolle så lenge jeg flaskekarbonerer, og altså har aktiv gjær i ølet, men det koster jo ikke noe arbeid å unngå det:).
 
Tilbake
Topp