Erfaringer med Fermoale/Fermolager

Min Brewfather foreskriver 32 gram/3 pakker til en normalbatch med lager. Men hvis du brygger mer enn 24-ish liter og/eller sterkere enn 1.060 vil det kunne bli lite med 3 pakker. Tørrgjær trenger ikke oksygen i utgangspunktet, og tilsetting mange timer ut i forløpet kan medføre oksideringsfare. Jeg ville senket skuldrene og latt gjæren arbeide i fred.
Hei, brukte den i brewfather. Vil ikke ekstra oksygen booste gjærveksten?

Jeg trur ikke det er noen oksideringsfare ved en sånn oksygentilsetning. Det er et greit knep å gi ekstra oksygen for å kompensere for litt lite gjær. Det ideelle er å time det sånn at du tilsetter etter at gjæren har gjennomført den første runden med celledeling. Du har da (teoretisk) en dobbelt så stor populasjon som du starta med, og om du gir den oksygen, vil den bruke det til å syntetisere steroler. Alle cellene vil da ha fulle lagre, og du vil ha en situasjon som (teoretisk) tilsvarer den du ville hatt om du hadde pitcha dobbelt så mye gjær i utgangspunktet.

Dette booster ikke gjærveksten på annen måte enn at potensialet for formering dobles, men det forbedrer jo mulighetene for en optimal utgjærings- og modningsprosess - om du i utgangspunktet hadde litt lite gjær. Men det trur jeg ikke du hadde når du brukte 3 pakker. Det burde greidd seg også om du gjæra på 10 grader. (Jeg trur det er mer enn 100 milliarder celler i en pose.) Du hadde kanskje kunnet få litt raskere utgjæring med mer gjær, men det hadde neppe påvirka kvaliteten på ølet.

Å gi ekstra oksygen er jo standard praksis når vi brygger øl med høy OG. Da er grunnen at det høye osmotiske trykket i den sterke sukkeroppløsninga tar livet av en betydelig del av gjærcellene, og vi kompenserer altså med å forbedre formeringspotensialet til de overlevende.
 
Fermoale AY4 i 11,5g pakker ser ut til å ha forduftet fra markedet, det ser jeg på som en liten krise da jeg foretrakk den fremfor US-05! Noen som vet noe mer hvorfor?
 
Fermoale AY4 i 11,5g pakker ser ut til å ha forduftet fra markedet, det ser jeg på som en liten krise da jeg foretrakk den fremfor US-05! Noen som vet noe mer hvorfor?
Holm Brew skriver "Bruk US-05 – Leverør er midlertidig utsolgt."

Edit: Siden 500g-pakkene ser ut til å florere så er det vel sikkert bare snakk om en hick-up i logistikken...?
 
Jepp, men den "midlertidige" perioden har dratt ut litt vel lenge nå...
Jeg hadde forsøkt en av disse ;) .


 
Jeg hadde forsøkt en av disse ;) .


Eller denne
 
Jeg hadde forsøkt en av disse ;) .


Anekdotiske "bevis" skal en være forsiktig med, men jeg kan jo si at jeg har prøvd en gjær fra Crown (34/70), og den var ille. Det blei omsider øl, men ikke av de beste.
 
Anekdotiske "bevis" skal en være forsiktig med, men jeg kan jo si at jeg har prøvd en gjær fra Crown (34/70), og den var ille. Det blei omsider øl, men ikke av de beste.
Ok, jeg har ikke testet. Bare antatt det kommer fra Jästbolaget siden Crown leveres av et svensk firma Brew Tek Nordic. Men ser det står produsert i EU, så da kan det være hvor som helst.
 
Ok, jeg har ikke testet. Bare antatt det kommer fra Jästbolaget siden Crown leveres av et svensk firma Brew Tek Nordic. Men ser det står produsert i EU, så da kan det være hvor som helst.
Jeg fikk opplyst at det var produsert i India:).

Stol aldri på et firma som ikke sikrer at bruksanvisningene er på korrekt engelsk: Om rehydrering: "Steer and mix gently" :).

Navnet er også litt merkelig. Det skal vel være engelsk, men hva står da Tek - med k - for?
 
Sist redigert:
Har brygget Neipa 25ish ganger med Fermoale New E og er meget fornøyd med den. Har tidligere prøvd bla 1318, WLP066, WLP067, Verdant IPA, Lallemand New England, Conan, M66, WHC Mango Madness, WHC Saturated.

For det første ble det for dyrt, evt for mye arbeid å forberede fersk gjær til 125L batch size, så dette la vi på hylla for ett par år siden.

Jeg påstår ikke hardnakket at Fermoale New E er det beste tørr alternativet for Neipa, men vil nevne at den etter min smak ikke har stått tilbake for noen av de andre, mer "kjente" merkene, og fremstår som en fullt kapabel gjær til å lage en god New England.

Ingen planer om å bytte den ut pr nå.
 
Tilbake
Topp