Lallemand LalBrew Munich Classic

Har ikke mye erfaringer med hveteøl men hvis Weihenstephaner er målet vil ikke da Wyeast 3068 være førstevalget for gjær?
 
Jeg syntes selv det var lettere å få til en Paulaner-aktig greie, og den kunne man bole også i flaskekarboneringe, da kan man få villt mye ethylacetat da karboneringen på flaske skjer med etanol til stede, som bidrar til etylacetaten. Erdinger er kjedelig, mens som du sier i Weihenstephaner er bare alt fantastisk balansert. Og ikke flaskekarboner med sukker. Det ødelegger ethvert hveteøl mener jeg.

Men jeg vil holde på tipset mitt, overdriv esterne, og la ølet stå,så finner du et vindu med den balansen du er ute etter.
 
Sist redigert:
Hvilken temperatur la du deg på, og pitch ratio?

Jeg pitchet på 17, steg fritt i rom temperatur. Fikk lite/ingen banan og mye nellik. 1 gram pr liter pitch ratio.
Faktisk det samme her, litt banan i min, men ikke veldig mye.
Rundt 17-19 her.
To pakker på 25 liter.
Blåste lokket av gjærinskaret dagen etter pitch, ha!
 
Planlegger et brygg med den i løpet av helgen. Da blir det 50/50 pilsner og hvete fra våre venner i Bonsak, og legger meg trolig rundt 19 grader jeg også.

De snakker forøvrig om gjæren i denne videoen, og nevner interessant nok at en måte å fremme banan-estere på er å ikke oksygenere ved re-pitch av gjær. Nå oksygenerer jeg aldri uansett, men det kunne jo ha vært et morsomt eksperiment å kjøre på samme gjæren.

1719607758611.png
 
Vel, den gjærer som en rakett i alle fall! Under to dager i karet, og er nede på 1.016 nå. Regner med å lande på rett over 1.010, så nærmer seg nok bunnen nå.

Screenshot_2024-07-02-14-35-55-60_33bbcdc378b26b77914b60723619c466.jpg
 
Da kjører jeg et sett med to brygg med Munich Classic, ett med ferulsyresteg og dekoksjon, og ett med enkel infusjonsmesk på 67 grader. Nærmere utgreiing her.

Jeg bruker gjær dyrka opp fra en pose i to steg, og sikter mot 8 millioner celler pr. milliliter (80 milliarder per 10 liter vørter, altså 200 milliarder på 25 liter.) Det er maks av anbefalt mengde, og antakelig hadde jeg noe mindre. Ganske sikkert ikke mer. Vrient å vurdere.

Denne gjæren skulle favorisere banan over nellik, men jeg ønsker balanse, sånn at jeg unngår bananorama. Jeg gir derfor oksygen i begge bryggene, og jeg gjærer dem ikke spesielt høyt. (Nellik er visstnok nokså uavhengig av temperatur, så effekten er å dempe bananen.)
 
Kommer til å kjøre en batch med denne i morgen. Skjønner at det kan bli litt krausen, hvor mye plass trenger den?
 
Første forsøk med Lallemand Munich Classic. Det har omtrent vært så vanskelig som fryktet.

Brygget 4 øl.
Hefeweizen som fikk altfor mye krydder og fenolsk preg. Mulig jeg har bommet på gjærmengden?
Dunkelweizen litt nøytralt gjærpreg, her tar ikke krydder overhånd. Kunne hatt mer banan.
Weizendoppelbock. Foreløpig for mye alkoholpreg. Venter derfor noen måneder med en skikkelig smak.
Hopfenweizen se under.


1000013938.jpg
Kold Brygg - Hakkende gale
Humlet med Cashmere, Huell Melon og Saphir. Umiddelbart Melon og noe vinaktig, søtlig. Før et grønt preg tar over. Kunne hatt høyere bitterhet, men samtidig er den i samme gata som Schneider sin, så jeg tror balansen er ok med tanke på stil.
Mye krydder her også, men ikke ubehagelig som på Hefeweizen. Usikker på om det kommer fra humlene eller gjæren. Sikkert begge deler.

Konklusjonen, det smaker som en Hopfenweizen, men det er fortsatt grønt. Får håpe modning hjelper. Foreløpig er konklusjonen at dette blir første og siste forsøk på denne stilen.

Konklusjonen 2. Jeg må gi mye mer gass på temperaturen når stormgjæring er over.

Oppskrift for de som ønsker å se på denne.
 
Første forsøk med Lallemand Munich Classic. Det har omtrent vært så vanskelig som fryktet.

Brygget 4 øl.
Hefeweizen som fikk altfor mye krydder og fenolsk preg. Mulig jeg har bommet på gjærmengden?
Dunkelweizen litt nøytralt gjærpreg, her tar ikke krydder overhånd. Kunne hatt mer banan.
Weizendoppelbock. Foreløpig for mye alkoholpreg. Venter derfor noen måneder med en skikkelig smak.
Hopfenweizen se under.


Vis vedlegget 73818
Kold Brygg - Hakkende gale
Humlet med Cashmere, Huell Melon og Saphir. Umiddelbart Melon og noe vinaktig, søtlig. Før et grønt preg tar over. Kunne hatt høyere bitterhet, men samtidig er den i samme gata som Schneider sin, så jeg tror balansen er ok med tanke på stil.
Mye krydder her også, men ikke ubehagelig som på Hefeweizen. Usikker på om det kommer fra humlene eller gjæren. Sikkert begge deler.

Konklusjonen, det smaker som en Hopfenweizen, men det er fortsatt grønt. Får håpe modning hjelper. Foreløpig er konklusjonen at dette blir første og siste forsøk på denne stilen.

Konklusjonen 2. Jeg må gi mye mer gass på temperaturen når stormgjæring er over.

Oppskrift for de som ønsker å se på denne.
Denne gjæren skal være den samme som wlp380. Den stammer vel fra Weihenstephanlaboratoriet (W68). Min erfaring er at den gir fin balanse mellom estere (banan) og fenoler (nellik). Jeg jobber alltid for unngå at banan tar overhånd, og er helt lykkelig med den - uten at jeg skal si at jeg er helt lykkelig med weissbierene jeg brygger. Det er et øl jeg har litt samme forhold til som jeg har til kølsch; jeg får til noe som er drikkelig, men som aldri blir helt riktig. Og når det ikke er noe utprega favorittøl i utgangspunktet, blir det til at jeg brygger det sjelden. (Kølsch har jeg gitt helt opp!)

Jeg mener gjæringstemperatur er det viktigste. Lav temperatur gir mer nellik, mens du fort får bananorama om du beveger deg opp på 20-tallet. 17 grader virker å være et fornuftig mellomnivå.

Gjærmengden er ikke kritisk, men du skal ikke bruke veldig mye gjær. Du kan gå så lavt som 30 milliarder celler på 10 liter, og øvre grense er 80 milliarder. 50 milliarder er "normalt", i følge Andreas Staudt i artikkelen
Brewing Bavarian Weissbier - all you ever wanted to know. Braumagazin Sommer 2015 (https://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/, tysk originalversjon:https://braumagazin.de/article/stilportrait-weissbier-von-nelken-und-bananen/)

Forholdet mellom hvete og bygg påvirker også balansen mellom banan og nellik: Mindre hvete gir mer nellik - så jeg holder meg til 50/50 for å holde bananen nede, mens mange vil ha så mye som 70% hvete.

Egentlig skulle weissbier være et straight øl å brygge - men jeg får det altså ikke helt til, sjøl om jeg gjør alt "riktig":(. Og Munich Classic har ikke vært den negative faktoren, det er jeg nokså sikker på.

.
 
Tilbake
Topp