Lallemand LalBrew House Ale

Forøvrig har Escarpment labs flere interessante kurs på YouTube om gjær, jeg likte disse godt

Hørte meg gjennom denne i løpet av dagens flaskeøkt. Mye av den er bare relevant for bryggerier, som er den gruppa den henvender seg til. Det beste er det som sies til slutt, om gjærnæring - sjøl om han ikke kommer med noe nytt. Et minus der er at han ikke nevner at sink må tilsettes i vørteren sammen med gjæren, og altså ikke under kok.

Det blir forøvrig påstått at gjæren trenger oksygen for å bygge opp glykogenlagrene. Jeg forsto det som at det gjaldt det oksygenet som blir tilsatt ved starten av gjæringa. Det stemmer ikke. Gjæren bruker av glykogenlagrene for å skaffe energi til syntetiseringa av steroler og lipider i startfasen. Disse lagrene må den være utstyrt med når vi pitcher den. Lagrene tømmes derfor i den første delen av gjæringsprosessen, og så bygger gjæren dem opp igjen i forberedelsen til den nye dvaletilstanden i det gjæringa går mot slutten.

Når vi så lagrer gjæren, er det viktig å skjerme den mot oksygen, fordi oksygenet vil trigge metabolismen til gjæren, og den vil da måtte ta av glykogenllagrene, som altså er viktige i startfasen av gjæringsprosessen.

Sorry, dette er off topic, men det måtte nesten sies.
 
Hørte meg gjennom denne i løpet av dagens flaskeøkt. Mye av den er bare relevant for bryggerier, som er den gruppa den henvender seg til. Det beste er det som sies til slutt, om gjærnæring - sjøl om han ikke kommer med noe nytt. Et minus der er at han ikke nevner at sink må tilsettes i vørteren sammen med gjæren, og altså ikke under kok.

Det blir forøvrig påstått at gjæren trenger oksygen for å bygge opp glykogenlagrene. Jeg forsto det som at det gjaldt det oksygenet som blir tilsatt ved starten av gjæringa. Det stemmer ikke. Gjæren bruker av glykogenlagrene for å skaffe energi til syntetiseringa av steroler og lipider i startfasen. Disse lagrene må den være utstyrt med når vi pitcher den. Lagrene tømmes derfor i den første delen av gjæringsprosessen, og så bygger gjæren dem opp igjen i forberedelsen til den nye dvaletilstanden i det gjæringa går mot slutten.

Når vi så lagrer gjæren, er det viktig å skjerme den mot oksygen, fordi oksygenet vil trigge metabolismen til gjæren, og den vil da måtte ta av glykogenllagrene, som altså er viktige i startfasen av gjæringsprosessen.

Sorry, dette er off topic, men det måtte nesten sies.
Jeg kan ikke si noe for eller imot den informasjonen de kommer med, men de har noen fine kurs synes jeg. Skulle kanske sett ( eller kanskje det finnes) en egen tråd med linker til slike ting. Disse kom jeg over helt tilfeldig, og Escarpment hadde jeg heller ikke hørt om før. Men som du sier så er målgruppen deres mikrobryggerier, og handler kun om gjær, skulle gjerne funnet noe tilsvarende på humle, vann og malt
 
Gjærer Barley Wine (1.133 OG) nå med House Ale.

På dag 2 kan jeg nå ihvertfall si at den gjærer pent og pyntelig!

Jeg regnte nå med at det skulle ta litt av med såpass høy OG, men med 18°C temp kontroll så putrer den kontrollert avgårde. Hadde greid meg med 30L Allrounder ser det ut for men tok 60L Allrounder tanken sånn i tilfelle, orker ikke vaskejobb :p

På grunn av ekstremt høy OG så rehydrerte jeg gjæren, blandet så den rehydrerte slurryen med 50% vørter for å venne gjæren trinnvis til høy OG, tilsatte sink og Fermaid O så håper jeg å se hva denne gjæren greier av maks alkohol % før den kneler, tvi tvi :)


1760421868860.jpeg
 
På grunn av ekstremt høy OG så rehydrerte jeg gjæren, blandet så den rehydrerte slurryen med 50% vørter for å venne gjæren trinnvis til høy OG, tilsatte sink og Fermaid O så håper jeg å se hva denne gjæren greier av maks alkohol % før den kneler, tvi tvi :)
Hei Petter - spennende dette her - hvilket sink produkt brukte du? Kan du si noe om mengde sink of Fermaid O du brukte? Takker - Nici
 
Hei Petter - spennende dette her - hvilket sink produkt brukte du? Kan du si noe om mengde sink of Fermaid O du brukte? Takker - Nici
Sink:
For sink så tok en jeg "man tager hvad man haver" løsning :p Fra @Finn Berger's artikkel om sink:"I følge Palmer (How to Brew) trengs det mellom 0,1-0,3 mg/l, med 0,5 mg/l som øvre grense"

Jeg tar et vitamin- / mineraltilskudd kalt ZMA (sink, magnesium og vitamin B6). Én kapsel av den typen jeg tar inneholder 10mg sink. Helte innholdet fra en slik oppi 23 liter vørter = 0,4mg/l med tilsatt sink :)

Fermaid O:
jeg kjører litt høy dose her da det er en tøff arbeidsoppgave å gjære ut denne vørteren.

Totalt 0,5g/l med Fermaid O fordelt likt på 3 doseringer:

- 1/3 ved gjærpitch
- 1/3 når lagfasen avtar
- 1/3 rundt 1/3 gjæringsforløp
 
Sink:
For sink så tok en jeg "man tager hvad man haver" løsning :p Fra @Finn Berger's artikkel om sink:"I følge Palmer (How to Brew) trengs det mellom 0,1-0,3 mg/l, med 0,5 mg/l som øvre grense"

Jeg tar et vitamin- / mineraltilskudd kalt ZMA (sink, magnesium og vitamin B6). Én kapsel av den typen jeg tar inneholder 10mg sink. Helte innholdet fra en slik oppi 23 liter vørter = 0,4mg/l med tilsatt sink :)

Fermaid O:
jeg kjører litt høy dose her da det er en tøff arbeidsoppgave å gjære ut denne vørteren.

Totalt 0,5g/l med Fermaid O fordelt likt på 3 doseringer:

- 1/3 ved gjærpitch
- 1/3 når lagfasen avtar
- 1/3 rundt 1/3 gjæringsforløp
Løser det seg opp greit? Jeg har brukt denne, men er usikker på om jeg får med det jeg tror jeg får med. Koketid kan vel også påvirke, binder med proteiner og feller ut
 

Vedlegg

  • Screenshot_20251014_135313_Chrome.jpg
    Screenshot_20251014_135313_Chrome.jpg
    1,4 MB · Sett: 2
Løser det seg opp greit? Jeg har brukt denne, men er usikker på om jeg får med det jeg tror jeg får med. Koketid kan vel også påvirke, binder med proteiner og feller ut
Løser seg opp fint ja, men husk sink skal i gjæringskar, ikke kokekar. Nettopp fordi der blir det felt ut.

Bruker også innholdet fra kapsler når jeg kjelesyrner, bruker da Probi Original (lacto plantarum). Gelatinkapsler er lette å åpne, bare drar halvdelene fra hverandre.
 
Hvis det er tabelett du bruker må du kanskje knuse den. Ingen erfaring med det.
 
Sist redigert:
Ja det er tablett som må knuses, vil ikke ha det i uten å koke, men tilsetter litt mer enn jeg trenger og koker 3-4 min.
Jeg er nokså usikker på om du får med noe med den metoden der. Men du kan kanskje lage en oppløsning med tablettene, også? Knus og kok, så ser du om du får løst den opp. Men antakelig er det mye kalk i den. Er det ikke det som gjerne er fyllstoff i tabletter? Og det er tungt løselig i vann med normal pH. Trur det blir vanskelig å få kontroll med hvor mye du tilsetter, og det bør du ha. For mye sink skal gi usmak.

Få tak i sinsulfat, og lag en oppløsning. Da får du full kontroll over tilsetninga. Eller du kan bruke Servomyces, som er et reint sinkreparat. Det er egentlig en veldig grei løsning.
 
Jeg er nokså usikker på om du får med noe med den metoden der. Men du kan kanskje lage en oppløsning med tablettene, også? Knus og kok, så ser du om du får løst den opp. Men antakelig er det mye kalk i den. Er det ikke det som gjerne er fyllstoff i tabletter? Og det er tungt løselig i vann med normal pH. Trur det blir vanskelig å få kontroll med hvor mye du tilsetter, og det bør du ha. For mye sink skal gi usmak.

Få tak i sinsulfat, og lag en oppløsning. Da får du full kontroll over tilsetninga. Eller du kan bruke Servomyces, som er et reint sinkreparat. Det er egentlig en veldig grei løsning.
Har kikket rundt på noe som er bare sink, men denne var lett tilgjengelig. Er som du sier veldig usikker på om jeg får noe oppløst i det hele tatt. Bruker som regel servomyces, men det hender jeg bare vil ha sink. Servomyces er vel også andre næringsstoffer i enn bare Sink
 
Har kikket rundt på noe som er bare sink, men denne var lett tilgjengelig. Er som du sier veldig usikker på om jeg får noe oppløst i det hele tatt. Bruker som regel servomyces, men det hender jeg bare vil ha sink. Servomyces er vel også andre næringsstoffer i enn bare Sink
Servomyces er et "autolysat", dvs. at det består av døde gjærceller. Det spesielle er at denne gjæren må ha blitt tvangsfora med ganske drøye mengder sink - noe ála måten man har fora gjess på i Frankrike for å få stor lever til foie gras:). Mengden Servomyces som brukes er jo veldig liten, så det du får av næring - og det er da særlig FAN som man kan ville begrense mengden av - er det nok ingen grunn til å regne med.
 
Servomyces er et "autolysat", dvs. at det består av døde gjærceller. Det spesielle er at denne gjæren må ha blitt tvangsfora med ganske drøye mengder sink - noe ála måten man har fora gjess på i Frankrike for å få stor lever til foie gras:). Mengden Servomyces som brukes er jo veldig liten, så det du får av næring - og det er da særlig FAN som man kan ville begrense mengden av - er det nok ingen grunn til å regne med.

Fra Lallemand:
Please Note: Servomyces L50 is a live organism and as such
dosage in the wort prior to the end of boil is recommended for
deactivation.
Practical trials have shown that addition of Servomyces L50
should be made to the kettle about ten minutes before the end
of the boil.

Servomyces består av levende gjærceller og anbefales tilsatt 10 min. før kokeslutt, ikke i gjæringskaret.
 

Vedlegg

  • TDS-files-Servomyces-2Formats-L50-D50-4.pdf
    221,7 KB · Sett: 2
Fra Lallemand:
Please Note: Servomyces L50 is a live organism and as such
dosage in the wort prior to the end of boil is recommended for
deactivation.
Practical trials have shown that addition of Servomyces L50
should be made to the kettle about ten minutes before the end
of the boil.

Servomyces består av levende gjærceller og anbefales tilsatt 10 min. før kokeslutt, ikke i gjæringskaret.
Jeg håper jeg ikke har sagt noe annet :eek: ?!

Men det bør jo uansett sies:). Så takk!

edit: Jeg sa at det var et autolysat og bestod av døde celler. Pinlig! Jeg veit bedre.
 
Sist redigert:
Jeg har brukt servomyces på de siste to bryggene mine, uten å egentlig vite helt hva jeg driver med. "Sikkert lurt". Men det byr meg imot å kaste kapselen i kjelen så jeg har delt den og tømt innholdet i kjelen. Mulig det bare er surr?
 
Jeg har brukt servomyces på de siste to bryggene mine, uten å egentlig vite helt hva jeg driver med. "Sikkert lurt". Men det byr meg imot å kaste kapselen i kjelen så jeg har delt den og tømt innholdet i kjelen. Mulig det bare er surr?
Ihvertfall når du prater om å tilsette gelatin for klaring seinere. :D
 
Jeg har brukt servomyces på de siste to bryggene mine, uten å egentlig vite helt hva jeg driver med. "Sikkert lurt". Men det byr meg imot å kaste kapselen i kjelen så jeg har delt den og tømt innholdet i kjelen. Mulig det bare er surr?
Nei, du har gjort det sånn det skal gjøres:). Det inneholder aktiv gjær, som må kokes for ikke å rote til gjæringa. Men det er altså ikke vanlig gjærnæring; bare et sinktilskudd - hvilket det er veldig fornuftig å ha med. Vørteren inneholder sink fra maltet, men det blir felt ut, og blir ikke med i gjæringkaret. I Servomyces er sinken "bygd inn" i gjærcellene, og blir dermed over i gjæringskaret.
 
Tilbake
Topp