Finn Berger
Moderator
Jeg bruker ikke Brewfather - eller noen annen tilsvarende, for den sakens skyld - så jeg har ikke satt meg inn i hvordan den fungerer. Men jeg blei nysgjerrig på effektivitetsberegninga da jeg kom tl å kikke på ei oppskrift @msevland la ut i denne tråden.
72% effektivitet i denne oppskrifta er åpenbart "brygghuseffektivitet", altså ei beregning av hvor mye av det optimale ekstraktutbyttet (sukkerutbyttet) du får med i gjæringskaret. Det vanlige - i alle fall det som pleide å være det vanlige - er meskeeffektivitet, altså ei beregning av hvor mye av sukkerpotensialet du får med til kok. Det blir vel litt over 80%? Og hvorfor kan jeg ikke finne den? Kunne den vært vist?
Når jeg går inn på hvordan du setter opp utstyrsprofilen, blir jeg litt forvirra. Der står det at brygghuseffektiviteten er viktig for å beregne OG. Men det gir da ikke mening? OG beregnes på gunnlag av meskeffektivitet og væsketap under kok. Den påvirkes ikke av hvor mye eller lite bunnfall du tar med over i gjæringskaret, som er det som påvirker brygghuseffektiviteten (når meskeeffektiviteten er gitt). Og dersom du ikke tar med bunnfall, vil brygghuseffektiviteten variere kraftig med hvor mye humle du bruker på den varme sida, og av mengden malt du brygger med (mer protein som bunnfelles jo mer malt du bruker). Og det betyr at det er meningsløst å sette brygghuseffektiviteten som en konstant.
Går jeg til det som så står om "Mash efficiency", blir jeg enda mer forvirra. Der står det at meskeeffektiviteten er en en viktig faktor når SG til kok ("pre-boil gravity") skal beregnes. Hvilke andre faktorer kan være relevante???
Og så står det "If you enable "calculate mash efficiency" by enabling the Calc mash efficiency checkbox, the mash efficiency will be back-calculated from the brewhouse efficiency based on the equipment profile numbers. If disabled, the brewhouse efficiency will be calculated based on the mash efficiency (recommended)."
Er det bare når du velger den første beregningsmåten der - som høres meningsløs ut for meg, og som heller ikke blir anbefalt (!!!) - at du kan få ut (og opp) meskeeffektiviteten?
Sida jeg ikke bruker slike kalkulatorer - jeg bruker bare enkeltkalkulatorer i Brewer's Friend - har jeg ikke brydd meg om å se nærmere på dem, heller. Men dette blei plutselig interessant. Og det er interessant fordi meskeeffektivitet er den effektivitetsverdien som det er viktig å få opplyst når oppskrifter skal formidles slik at de kan brukes av andre. Brygghuseffektiviteten sier meg veldig lite, sida den vil kunne variere kraftig med faktorer jeg ikke kjenner.
Meskeeffektiviteten kan jeg bruke fordi jeg kan sammenligne den direkte med min egen tilsvarende verdi. Er den fem prosentpoeng lavere enn min, så veit jeg at jeg kan beregne å bruke tilsvarende mindre malt.
OK, dette er kanskje storm i et vannglass. Dersom du har satt deg tilstrekkelig inn i ølbrygginga til å forstå hva "effektivitet" er, vil du neppe finne på å bruke ei oppskrift direkte uten å kalkulere den inn i ditt eget system uansett. Og sånn sett er prosenten de forskjellige malttypene utgjør av gristen, den nyttigste informasjonen du kan få. Og den får du jo av Brewfather.
Likevel: Jeg liker å kunne få enkel og entydig informasjon om noe såpass viktig som effektivitet når jeg kaster et raskt blikk på ei oppskrift. Om Brewfather i det minste kunne ha spesifisert hvilken type effektivitet det er snakk om når det står "effektivitet" på oppskriftsskjemaet, hadde det hjulpet betraktelig - sjøl om jeg jo kan gjette hva det er snakk om når det står 72%.
En annen sak er det at det kan se ut som om meskeeffektivitetsprosenten du kan få ut av systemet vil være nokså tvilsom dersom du velger å få vist den. Jeg har trudd at den jeg får ut av enkeltkalkulatoren til Brewer's Friend må være feil fordi den avviker fra Brewfather, som liksom skal være gullstandarden nå, men nå begynner jeg å tru at jeg kanskje kan stole mer på min gamle bryggervenn.
72% effektivitet i denne oppskrifta er åpenbart "brygghuseffektivitet", altså ei beregning av hvor mye av det optimale ekstraktutbyttet (sukkerutbyttet) du får med i gjæringskaret. Det vanlige - i alle fall det som pleide å være det vanlige - er meskeeffektivitet, altså ei beregning av hvor mye av sukkerpotensialet du får med til kok. Det blir vel litt over 80%? Og hvorfor kan jeg ikke finne den? Kunne den vært vist?
Når jeg går inn på hvordan du setter opp utstyrsprofilen, blir jeg litt forvirra. Der står det at brygghuseffektiviteten er viktig for å beregne OG. Men det gir da ikke mening? OG beregnes på gunnlag av meskeffektivitet og væsketap under kok. Den påvirkes ikke av hvor mye eller lite bunnfall du tar med over i gjæringskaret, som er det som påvirker brygghuseffektiviteten (når meskeeffektiviteten er gitt). Og dersom du ikke tar med bunnfall, vil brygghuseffektiviteten variere kraftig med hvor mye humle du bruker på den varme sida, og av mengden malt du brygger med (mer protein som bunnfelles jo mer malt du bruker). Og det betyr at det er meningsløst å sette brygghuseffektiviteten som en konstant.
Går jeg til det som så står om "Mash efficiency", blir jeg enda mer forvirra. Der står det at meskeeffektiviteten er en en viktig faktor når SG til kok ("pre-boil gravity") skal beregnes. Hvilke andre faktorer kan være relevante???
Og så står det "If you enable "calculate mash efficiency" by enabling the Calc mash efficiency checkbox, the mash efficiency will be back-calculated from the brewhouse efficiency based on the equipment profile numbers. If disabled, the brewhouse efficiency will be calculated based on the mash efficiency (recommended)."
Er det bare når du velger den første beregningsmåten der - som høres meningsløs ut for meg, og som heller ikke blir anbefalt (!!!) - at du kan få ut (og opp) meskeeffektiviteten?
Sida jeg ikke bruker slike kalkulatorer - jeg bruker bare enkeltkalkulatorer i Brewer's Friend - har jeg ikke brydd meg om å se nærmere på dem, heller. Men dette blei plutselig interessant. Og det er interessant fordi meskeeffektivitet er den effektivitetsverdien som det er viktig å få opplyst når oppskrifter skal formidles slik at de kan brukes av andre. Brygghuseffektiviteten sier meg veldig lite, sida den vil kunne variere kraftig med faktorer jeg ikke kjenner.
Meskeeffektiviteten kan jeg bruke fordi jeg kan sammenligne den direkte med min egen tilsvarende verdi. Er den fem prosentpoeng lavere enn min, så veit jeg at jeg kan beregne å bruke tilsvarende mindre malt.
OK, dette er kanskje storm i et vannglass. Dersom du har satt deg tilstrekkelig inn i ølbrygginga til å forstå hva "effektivitet" er, vil du neppe finne på å bruke ei oppskrift direkte uten å kalkulere den inn i ditt eget system uansett. Og sånn sett er prosenten de forskjellige malttypene utgjør av gristen, den nyttigste informasjonen du kan få. Og den får du jo av Brewfather.
Likevel: Jeg liker å kunne få enkel og entydig informasjon om noe såpass viktig som effektivitet når jeg kaster et raskt blikk på ei oppskrift. Om Brewfather i det minste kunne ha spesifisert hvilken type effektivitet det er snakk om når det står "effektivitet" på oppskriftsskjemaet, hadde det hjulpet betraktelig - sjøl om jeg jo kan gjette hva det er snakk om når det står 72%.
En annen sak er det at det kan se ut som om meskeeffektivitetsprosenten du kan få ut av systemet vil være nokså tvilsom dersom du velger å få vist den. Jeg har trudd at den jeg får ut av enkeltkalkulatoren til Brewer's Friend må være feil fordi den avviker fra Brewfather, som liksom skal være gullstandarden nå, men nå begynner jeg å tru at jeg kanskje kan stole mer på min gamle bryggervenn.