Tomtebrygg / barneøl?

Et barndomsminne som sitter er søndagsmiddag hos mormor servert med hjemmebrygget øl. Servert fra grønne flasker med vinkork. Hun kalte det ingefærøl, men lurer på om det ble kalt tomtebrygg også. Og vi barna fikk drikke det.

Nå har jeg kjøpt en flaske tomtebrygg fra coop og tilsatt 1 kg sukker på en 15 liter batch som er innafor rammene på oppskriften. (Brukte US 05 og ikke brødgjær som i oppskriften på flaska) Men dette vil teoretisk gi en ABV på 4% ! Det blir ikke noe barneøl. Kan noen forklare meg hvordan en lavere ABV skal kunne oppstå?

Og btw, blandingen luktet slett ikke godt som mormors 'ingefærøl', men kun brent sukker. Tror ikke dette blir bra.

Noen som har en ide hvordan mormor laget ølet sitt? Vil tro hun brukte en metode som var vanlig den gangen på 70-tallet.
 
Et barndomsminne som sitter er søndagsmiddag hos mormor servert med hjemmebrygget øl. Servert fra grønne flasker med vinkork. Hun kalte det ingefærøl, men lurer på om det ble kalt tomtebrygg også. Og vi barna fikk drikke det.

Nå har jeg kjøpt en flaske tomtebrygg fra coop og tilsatt 1 kg sukker på en 15 liter batch som er innafor rammene på oppskriften. (Brukte US 05 og ikke brødgjær som i oppskriften på flaska) Men dette vil teoretisk gi en ABV på 4% ! Det blir ikke noe barneøl. Kan noen forklare meg hvordan en lavere ABV skal kunne oppstå?

Og btw, blandingen luktet slett ikke godt som mormors 'ingefærøl', men kun brent sukker. Tror ikke dette blir bra.

Noen som har en ide hvordan mormor laget ølet sitt? Vil tro hun brukte en metode som var vanlig den gangen på 70-tallet.
Det svigerfar gjør, ihvertfall, når han lager "øl" og "mjød" (finsk type, ingenting med egentlig mjød å gjøre) er å sette det kaldt når gjæringa har kommet langt nok til at flaskene blir harde. Da stopper gjæringa og du får et produkt med lav alkoholstyrke og mye sødme. Han mener det er alkoholfritt og serverer det gladelig til både unger og bilister, men på det punktet kan jeg ikke gi ham rett.
 
Kluet er at det settes kaldt før det er utgjæret og da blir ABV barnevennlig, med det har vel skjert seg mer enn en gang at barna har blitt gøyale og lystige, i dag er det barnemishandling og brukes kanskje ikke så mye.
 
Det svigerfar gjør, ihvertfall, når han lager "øl" og "mjød" (finsk type, ingenting med egentlig mjød å gjøre) er å sette det kaldt når gjæringa har kommet langt nok til at flaskene blir harde. Da stopper gjæringa og du får et produkt med lav alkoholstyrke og mye sødme. Han mener det er alkoholfritt og serverer det gladelig til både unger og bilister, men på det punktet kan jeg ikke gi ham rett.
Sahti, altså?

Ett eller annet sted her ligger det ei gammal bok med håndskrevne oppskrifter etter Marits gamle svigermor, som var (minst) halvt kven, og der er det oppskrift på "sahti". Jeg tviler litt på at det er tradisjonell sahti - det kan jo være at "sahti" var blitt betegnelsen på hjemmebrygg uansett hvordan det blei brygga.

Vi leiter, og dukker den opp, kommer jeg tilbake her.

Jeg trur kanskje at svigers'en din ikke er helt på jordet. Vi øker nok alkoholinnholdet med et par tiendels prosentpoeng under karboneringa, men i seg sjøl vil det ligge godt under det som kan godtas som "sjåfførøl" som faren min pleide å kalle sånt øl. Det forutsetter jo at du får stoppa gjæringa, men det ville vel gi seg ganske eksplosive utslag om det ikke skjedde?

Ta med hydrometeret neste gang dere treffes:). (Årets julegaveide, kanskje?)
 
Sist redigert:
Kluet er at det settes kaldt før det er utgjæret og da blir ABV barnevennlig, med det har vel skjert seg mer enn en gang at barna har blitt gøyale og lystige, i dag er det barnemishandling og brukes kanskje ikke så mye.
Trur franskmenn har hatt en ganske lav terskel for å gi unger utblanda vin. Det forklarer kanskje mye:)?
 
"10 liter vann, 1 kg sukker, 1 flaske pils og vørterøl, gjærbit så stor som en sukkerbit, litt sukkerkulør og litt tomtebrygg

Dette er snarøl som drikkes i jula. Blir minimalt med alkohol. Gammel Gausdal oppskrift. Søtt og godt."

fått dette av en gausdaling :)
 
Tilbake
Topp