Hjelp til brygging av flamsk surøl

Jørgen E

Norbrygg-medlem
Sitter med planer om å brygge en belgisk brun surøl, men også å få brygget en batch med Solsnu(-lignende) øl som skal være klar i god tid før sola snur igjen. Planen var da å bruke WY3787 først i surølen, som kun skal stå 5-7dager i gjæringskaret før det overføres på glassballong med en pose brettanomyces og noen eikespon, for så å glemmes til langt ut i 2026. Ta ut det jeg trenger av gjær, for så å sette en solsnu-klone.

I mangel av 3787, så tenker nå at jeg enten hiver oppi en pose eller 2 med LalBrew Abbaye i den brune surølen, og utsetter solsnu-problemet.
(Da jeg har denne i hus)

Og da melder spm seg.
Kan denne brukes som alternativ og lage en god "fransk gårdsøl" i nærheten av Solsnu?

Finnes det gode alternativ jeg kan bruke i begge ølene?

Finnes det ev et annet godt alternativ til gjær for en solsnu-klone!
 
Brett gjør ikke ølet surt
Wyeast 3763 - Roeselare Ale Blend
Mulig jeg er upresis her.

Også mulig jeg er langt ute på viddene
Har aldri laget noe slikt tidligere heller, så jeg setter pris på innspill og fagtyngden her på forumet

Kan denne tilsettes i sekundær?

Alle innspill tas i mot med takk.
Burde sikkert flyttet denne til en egen post/tråd
 
Wyeast 3763 - Roeselare Ale Blend
Mulig jeg er upresis her.

Også mulig jeg er langt ute på viddene
Har aldri laget noe slikt tidligere heller, så jeg setter pris på innspill og fagtyngden her på forumet

Kan denne tilsettes i sekundær?

Alle innspill tas i mot med takk.
Burde sikkert flyttet denne til en egen post/tråd
Den har også lacto og peddio, og da blir det surt :) Brett gir bare «funk».

Fungerer utmerket og tilsette dette i sekundær :)
 
Den har også lacto og peddio, og da blir det surt :) Brett gir bare «funk».

Fungerer utmerket og tilsette dette i sekundær :)
supert! Takker :). Da var jeg på rett spor.
Noe sa meg at den ikke burde bli boende i gjæringskaret mitt.

Har nå også lest en annen tråd her på forumet om "biere de garde" hvor det bl.a. diskuteres gjær.


Jeg ser også at kinn gjærer denne på 18grader med WY3787, Så mulig jeg bare går med gjenbruk av lalbrew Abbay, og gjærer i nedre sjikt av tempanbefalingen, og kanskje til og med på 0,3-0,4bar.
 
Sitter med planer om å brygge en belgisk brun surøl, men også å få brygget en batch med Solsnu(-lignende) øl som skal være klar i god tid før sola snur igjen. Planen var da å bruke WY3787 først i surølen, som kun skal stå 5-7dager i gjæringskaret før det overføres på glassballong med en pose brettanomyces og noen eikespon, for så å glemmes til langt ut i 2026. Ta ut det jeg trenger av gjær, for så å sette en solsnu-klone.

I mangel av 3787, så tenker nå at jeg enten hiver oppi en pose eller 2 med LalBrew Abbaye i den brune surølen, og utsetter solsnu-problemet.
(Da jeg har denne i hus)

Det ser ut som du har fått svar på det meste vedrørende flamsk brun.
Forøvrig dersom du leser litt i Petter din utmerkede lambic tråd vil du nok hente ett og annet tips angående belgisk surøl.


Det er også et par som har blitt.premiert med flamsk rød de siste par årene ikke vær redd for å tagge disse. Både @Einar Michelsen og Svein Fugelsnes har ganske utførlige beskrivelser av sine prosesser i oppskriftene



Og da melder spm seg.
Kan denne brukes som alternativ og lage en god "fransk gårdsøl" i nærheten av Solsnu?

Finnes det gode alternativ jeg kan bruke i begge ølene?

Finnes det ev et annet godt alternativ til gjær for en solsnu-klone!
Solsnu er ikke helt typeriktig som fransk gårdsøl. Biere de Garde skal har en forholdsvis nøytral gjærkarakter. WY3787 har litt for mye belgisk karakter. Lallemand Abbaye har enda mer "belgisk" preg.

Dersom du kontrollerer temperaturen og holder den lav vil gjærpreget bli mindre markant og det kan definitivt bli en erstatning for WY3787 og lage godt øl. Mer i retning Belgisk Blonde/ Lyst sterkt belgisk (men hvem bryr seg så lenge det smaker godt).

Hvorfor ikke prøve? Lallemand Abbaye er en knallende god gjær til belgisk øl.
 
Takk for ryddehjelp med rotete tråd :)

Da er vi i gang. Om så ikke heeeelt som tiltenkt, men i gang. Meldte seg plutselig noen timer med ledig tid i dag, så da var det bare å røske frem latmanns-bryggeoppsettet mitt.
En gammel BB30 som vannvarmer, en kjøleboks som meskekar, og en 50liters kokekjele.

Hadde dog ikke fått kjøpt inn malten enda, så da tager man hva man haver.
I dette tilfellet et Ringnes julebokk sett (uten gjær) fra 2023 med riktig god vakum i posen.

Bommet litt på temp, så ble 66grader og ikke 68 som planlagt.
OG endte på 1056 og fikk 28liter til gjæring.
Settet er vel beregnet for høyere OG men da 22liter til gjæring.

En god dose hallertau mittelfruh på 60 til ca 17IBU ,


2pakker lalbrew Abbay og temp på 21.5 grader.

Innspill tas igjen imot med takk.

Burde jeg fortsette og tilsette basiluskene som planlagt i sekundær?

Burde jeg endre gjæringstemp?
 
Da er stormgjæringen over og SG har nådd 1.012.
Ble 22grader med rundt 5psi på allrounderen. Var litt tight headspace med 29liter vørter, så håper at et lite trykk skulle holde det værste av krausen nede. Det gikk helt fint :)
Trykket ble redusert til "såvidt" da SG var ca 1.020 (målt 1.018 med kullsyre og skum i måleglasset)

Har stukket over på glassballong, og tilsatt en pose med Wyeast 3763 - Roeselare Ale Blend og satt innerst i boden til glemming, må bare huske å etterfylle vannlåsen en gang i blandt da.
Der var det i skrivende stundt 16grader i boden.
Håper det er passe temp for at krapylene skal få gjort sitt.

Mulig den kryper ned mot 10-12 på de kaldeste vinterdagene.

Da er også gjæren satt til vasking så jeg kan gjenbruke den til Solsnuen som plutselig en dag skal brygges.
 
Da er stormgjæringen over og SG har nådd 1.012.
Ble 22grader med rundt 5psi på allrounderen. Var litt tight headspace med 29liter vørter, så håper at et lite trykk skulle holde det værste av krausen nede. Det gikk helt fint :)
Trykket ble redusert til "såvidt" da SG var ca 1.020 (målt 1.018 med kullsyre og skum i måleglasset)

Har stukket over på glassballong, og tilsatt en pose med Wyeast 3763 - Roeselare Ale Blend og satt innerst i boden til glemming, må bare huske å etterfylle vannlåsen en gang i blandt da.
Der var det i skrivende stundt 16grader i boden.
Håper det er passe temp for at krapylene skal få gjort sitt.

Mulig den kryper ned mot 10-12 på de kaldeste vinterdagene.

Da er også gjæren satt til vasking så jeg kan gjenbruke den til Solsnuen som plutselig en dag skal brygges.
Litt sent å si, men vær forsiktig med IBUene hvis du vil at den skal syrnes. Lacto er ikke så glad i alphasyre.
 
Litt sent, men settes alikevel pris på :)
Humla jeg brukte var gammel, riktignok nitrogenpakket, men sikkert 4år gammel. 2av årene har den ligget i kjellerbod på 16grader, og 2 år i fryser, etter en ryddesjau.
Krysser fingre og lemmer for at det ikke er for mye alphasyre i vøeteren.

Hvor lang tid vil du estimere før en ev. syrning vil begynne å bli merkbar?

I disse AI-tider og uorganiserte Facebookforums tid, så må jeg si jeg virkelig setter pris på et forum så fult av kompetanse og dedikasjon.

Dette forumet alene har vært grunnen til at min norbrygg-avgift har blitt betalt årlig siden 2016 selv om jeg kanskje har satt toppen 10 brygg siste 7åra. Nå har endelig brygge-romet i kjelleren fått en røsk, og vi går mot lysere bryggetider.
 
Tilbake
Topp