Bygge gjæringsskap

Hei!

Ferskt medlem her, men har drevet med sider i mange år nå. Hobbyen skaper litt misnøye på hjemmebane på grunn av gjærlukt i hele huset, så jeg ser meg nødt til å gjøre noen grep. Jeg trenger plass til å ha flere kar stående og vurderer å bygge eget gjæringsskap i garasjen, som for øvrig er uisolert. Kombinert med en varmekilde og InkBird vil jeg trolig kunne ha jevn drift hele høsten og tidlig på vinteren, avhengig av temperaturen ute. Jeg tar sikte på at skapet skal kunne holde relativt jevn temperatur på ca 14 grader, som er passe for gjæring av sider. Innvendig størrelse på skapet er tenkt ca 150x70x200 cm, med to-tre hyller. Litt usikker på hvordan jeg skal løse døra sånn at den ikke blir et problem pga varmetap. Jeg har forsøkt å finne tråder som omtaler dette, men eneste jeg fant var en for ca 13 år siden og uten bilder.

Tanken er at jeg bruker 5cm XPS-plater i hele skapet, og kler det utenpå med tynne kryssfinerplater. Jeg legger fuktsperre mellom kryssfiner og isolasjon, og lager slisse for lufting. Rundt døra legger jeg en gummilist for å forhindre varmetap. Er det noen her som har erfaring med sånne selvbygde løsninger, som kan dele av sin erfaring så jeg unngår å måtte gå i alle feller selv? Hvor skal lufteslissene plasseres? Er isolasjonstykkelsen tilstrekkelig? Bør jeg kjøre innvendig med trepanel? Jeg har ikke veldig stor plass jeg kan bruke hvis bilen også skal få plass, så noe særlig dypere enn ca 80cm bør det ikke være. Er det annet jeg bør tenke på?

/Christian
 
Jeg vil anbefale at du heller kjøper et brukt kjøleskap, evt. to. Det er ferdig isolert, har en god dør og mulighet for avkjøling. Det eneste du trenger i tillegg er en varmekilde. Hvis du følger med en periode på Finn så er det ofte det også legges ut skap som gis bort.
 
Takk for svar. Jeg har allerede et kjøleskap og en fryser, og med tanke på at jeg nå har to store (30 liter) kar pluss tre små (5 liter), og det kommer en eller to små til som skal inn der trenger jeg mer plass. For lengre modning skal de to byttes ut med fermzillaer. Jeg er redd et kjøleskap blir for snaut.
 
Jeg vil anbefale å legge dobbelt med 5cm xps. Da kan du ramme inn en plate som lokk på toppen. Det isolerer meget bra.
 
Jeg vil anbefale å legge dobbelt med 5cm xps. Da kan du ramme inn en plate som lokk på toppen. Det isolerer meget bra.
Takk for svar. Det høres ut som du sikter til at jeg bør lage en kasse og ikke et skap. Stemmer det? Jeg har plass til ca 1,5 m bredde, men hadde tenkt å bygge meg ca 2m i høyden for å kunne få plass til det antall gjæringskar jeg tenker er passe som årlig produksjon. 10cm isolasjon uansett da skjønner jeg. Kan hende jeg må ofre litt innvendig plass, men jeg skal revurdere planen ut fra det.
 
Jeg har bygd og brukt et med dobbel 5 cm. isopor uten noe mer, kjøleromsdør og hyller fra Jula, fungerte bra men syns tipsene om kjøleskap er like bra/best, da vet du og hvor stort/stor plass du bruker, kjøleskap er jo gratis + frakt.
 
5 cm er jo mer enn nok isolasjon. Det jeg siktet til er for isolering veldig overkill, men det var en veldig grei måte å få ett skikkelig tett lokk på. Om du bruker det som frys, eller kjøleskap bestemmes av hvilken vei du snur det ;) Fordelen med isopor er at du kan bygge det akkurat slik du ønsker. Kjøleskap med 1,5 meters bredde er kanskje ikke så lette å få tak i, men jeg har ikke sjekket.
 
Jeg har bygd og brukt et med dobbel 5 cm. isopor uten noe mer, kjøleromsdør og hyller fra Jula, fungerte bra men syns tipsene om kjøleskap er like bra/best, da vet du og hvor stort/stor plass du bruker, kjøleskap er jo gratis + frakt.
Takk for input. Jeg setter alltid pris på å få andre synspunkter, for jeg vet hvor fort det er å låse seg inne i eget tankesett og bare se en utvei. Fordelen med kjøleskap er at det da også er mulig å utnytte kjølekapasiteten, men på en annen side hvis jeg må ty til flere skap for å få plassen jeg ønsker må jeg også ordne med flere temperaturkontrollere... Jeg skal følge med og se om det er noen som vil bli kvitt et stort skap. ;) Dette prosjektet vil nok uansett ikke realiseres før til neste sesong med epler, så jeg har litt tid til å undersøke mulighetene.
 
Tilbake
Topp