180 min koktid??

Tenker å brygge
JK 08 SJ1 - RIBS - Steinar Andersen

Det står 180 min koketid. Hva er grunnen til den ekstremt lange koketiden ?
 
Navn på brygget: RIBS
Øltype: Russian imperial stout
Antall poeng i konkurransen: 42,33 av 50
OG: 1085
FG: 1021
Farve (beregnet): 85 EBC
Beregnet bitter: 100+ IBU
Vørtermengde: 33 l
Sluttvolum: 23 l

Malt & sukker
6000 gram 6.6 % pale malt 5.9 EBC
1000 gram 1.1 % aromatic 51 EBC
800 gram 8.8 % flaked oats 2 EBC
400 gram 4.4 % roasted barley 591 EBC
400 gram 4.4 % SpecialB 355 EBC
300 gram 3.3 % Chocolate malt 886 EBC
200 gram 2.2 % Flaked Wheat 3.2 EBC

Vann
19 l til innmesking
30 l til skylling

Meskeskjema
80 min 65 °C

Humle
50 gram Fuggles Pellet 6.1 %-alfa 90 min
75 gram Target Pellet 13.2 %-alfa 75 min
26 gram Fuggles Pellet 6.1 %-alfa 5 min

Krydder og andre tilsetninger
2stk gram Burbon vaniljestenger koketid 60 min

Koketid
Total koketid vørter: 180 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: Wyeast American ale #1056 Flytende 1pk. med starter

Gjæringstemperatur og -tid
ingen opplysninger

Øvrig informasjon
ingen opplysninger
 
Må vel være blings. Ikke er det noe pilsnermalt i den heller. Jeg har ikke hørt om en så drøy koketid. Kanskje det er total tid med mesk og kok det er tenkt på?
 
Da koker jeg i 60 min.
Kjenner du oppsettet ditt godt nok, så baserer du koketiden på utbytte før kok til ønsket OG etter kok. Vet du hvor stor fordamping du har, så finner du også ut hvor lenge du må koke for å oppnå OG til ølet.
 
Det er flere RIS oppskrifter som har 120min+ som koketid. Det har litt med at effektivitet går ned når malt mengden går opp så etter endt skylling så må du redusere vørten for oppnå ønsket OG. Blir også hevdet på noen amerikanske forum at det blir mer kompleks maltsmak av lengre koketid
 
Mange engelske hjemmebryggere koker i 90 min som standard. Iflg humleskjemaet er dette fulgt. Pluss 80 min mesk og 10 min skylling så er vi oppe i de beregnede 3 timer. (Hvis det menes total tid med mesking OG koking m.a.o.).
 
90 minutter er vel ganske standard koking over hele fjøla. Det refereres nok til koketid og ikke totaltid. Totaltiden vil variere fra brygger til brygger, avhengig av utstyr og prosess. I sterke øl er det vanlig med lang koketid for å koke vørteren inn til rett stamvørterstyrke.
 
Tilbake
Topp