Jeg har to egentlig litt forskjellige spørsmål om gjær, men slår dem sammen til èn post.
1.
I mitt første brygg, en Irish Red Ale (takk til Riis'en for opskrift!), brukte jeg Wyeast 1028 London Ale. Når jeg smakte på dette ølet sammen med noen nybegynnerbryggerkollegaer, la vi alle merke til hvor godt gjæren hadde felt seg ut. Det lå virkelig som limt til bunnen av flaska, og vi kunne helle av så godt som alt ølet uten å få med noe grums, i mye større grad enn hva som er vanlig i øl jeg kjøper på polet. Har dette gjæret spesielt gode flokkuleringsegenskaper, eller kan jeg forvente lignende av andre Wyeast gjærsorter? (regner med at det er stor variasjon her men spør likevel). Er det andre ting som kan ha hatt innvirkning på dette? Utrolig gunstig å slippe å være så forsiktig med ølen, jeg vil f.eks. anta at det er null problem å vandre gjennom byen med en pose øl, sette seg ned i en park eller hos en venn, og så kunne nyte ølen tvert, uten problemer!
2.
Mange anbefaler å tilsette ny gjær når man flasker en høy OG øl. Hvor mye gjær bør man tilsette, og hvordan gjør en dette i praksis? Kan man f.eks. sette en starter til et nytt brygg, og så helle av f.eks. 10% av denne starteren og bruke til flasking? Og bør man ta livet av den originale gjæren før man tilsetter ny gjær?
1.
I mitt første brygg, en Irish Red Ale (takk til Riis'en for opskrift!), brukte jeg Wyeast 1028 London Ale. Når jeg smakte på dette ølet sammen med noen nybegynnerbryggerkollegaer, la vi alle merke til hvor godt gjæren hadde felt seg ut. Det lå virkelig som limt til bunnen av flaska, og vi kunne helle av så godt som alt ølet uten å få med noe grums, i mye større grad enn hva som er vanlig i øl jeg kjøper på polet. Har dette gjæret spesielt gode flokkuleringsegenskaper, eller kan jeg forvente lignende av andre Wyeast gjærsorter? (regner med at det er stor variasjon her men spør likevel). Er det andre ting som kan ha hatt innvirkning på dette? Utrolig gunstig å slippe å være så forsiktig med ølen, jeg vil f.eks. anta at det er null problem å vandre gjennom byen med en pose øl, sette seg ned i en park eller hos en venn, og så kunne nyte ølen tvert, uten problemer!
2.
Mange anbefaler å tilsette ny gjær når man flasker en høy OG øl. Hvor mye gjær bør man tilsette, og hvordan gjør en dette i praksis? Kan man f.eks. sette en starter til et nytt brygg, og så helle av f.eks. 10% av denne starteren og bruke til flasking? Og bør man ta livet av den originale gjæren før man tilsetter ny gjær?