2pk tørrgjær til 25l lagerøl

Hei. Jeg hadde kun 2 pk tørrgjær, men burde nok hatt 4 pk. Er det noen problem å tilsette 2 pk ekstra på dag 2 i gjæreprosessen?
 
Er ølet så sterkt eller at du gjærer på under 10 grader? Hvis ikke så burde nok to pakker holde.
 
Aha. Da burde du nok hatt iallfall en pakke til vil jeg tro for å være safe. Du kan jo evt dra den amerikanske med å pitche høyere og så skru ned litt etter å ha sett aktivitet. Har aldri prøvd å tilsette mer gjær etter to dager. Det jeg vet er at oksygen er iallfall brukt opp for videre budding, men kanskje nista og antallet celler de to pakkene kommer med er nok.
 
Aha. Da burde du nok hatt iallfall en pakke til vil jeg tro for å være safe. Du kan jo evt dra den amerikanske med å pitche høyere og så skru ned litt etter å ha sett aktivitet. Har aldri prøvd å tilsette mer gjær etter to dager. Det jeg vet er at oksygen er iallfall brukt opp for videre budding, men kanskje nista og antallet celler de to pakkene kommer med er nok.
Jeg satt den på 11 grader første døgnet, så tenker jeg at jeg kjøper 2 ekstra pakker og putter i etter jobb i dag. Så setter jeg temperaturen ned til 10 grader videre. Bør jeg røre dette litt rundt, eller godt nok å bare tømme gjæren nedi? Noen tanker rundt planen min?

Ellers var det ikke noe liv i gjærlåsen, men mistenker at det skyldes at dunken ikke er helt tett, for når jeg presset veldig forsiktig på lokket "feis" den fort i gjærlåsen.
 
Sist redigert:
Saflager W-34/70

Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 23C ± 3C. Once the expected weight of dry yeast is reconstituted into cream by this method (this takes about 15 to 30 minutes), maintain a gentle stirring for another 30 minutes. Then pitch the resultant cream into the fermentation vessel.

Men om du tapper ut 2 dl vørter og rehydrerer i det funker nok fint det og,slipper styr med å koke/kjøle vann..
 
Saflager W-34/70

Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 23C ± 3C. Once the expected weight of dry yeast is reconstituted into cream by this method (this takes about 15 to 30 minutes), maintain a gentle stirring for another 30 minutes. Then pitch the resultant cream into the fermentation vessel.

Men om du tapper ut 2 dl vørter og rehydrerer i det funker nok fint det og,slipper styr med å koke/kjøle vann..

Men poenget med rehydrering er at det nettopp ikke skal skje i vørter..
 
Bør jeg da kjøle ned den rehydrerte gjæren før jeg tilsetter den i dunken (som holder 11 grader)? Den skal rehydreres og hviles i romteperatur i 30 min, men etter dette tenker jeg.
 
Bør jeg da kjøle ned den rehydrerte gjæren før jeg tilsetter den i dunken (som holder 11 grader)? Den skal rehydreres og hviles i romteperatur i 30 min, men etter dette tenker jeg.

Dette er vel et litt seint svar, men ja, du sjokker vel gjæren ganske kraftig om du utsetter den for et brått temperaturfall på 10 grader. Jeg kan ikke tenke meg at den liker det.

Jeg balet som deg med dette, og fant ut at det var like greit å sette en starter:). Så fikk jeg mer gjær, også. Jeg skulle starte opp på 8-9 grader, og gjære på 9, og da var to pakker egentlig for lite, etter hva jeg forstod. (Har fått veldig fin gjæring så langt.)
 
På kommende søndag har dunken stått på gjæring i 3 uker. Jeg målte nå nettopp brix å være 6 (SG 1.024). Når brygget var ferdig og ble satt på gjæring målte jeg Brix å være 12 (SG 1.049). Ønsket resultat er 3 Brix (SG 1.011).

Spørsmålet er egentlig om dette er normalen for lagerøl og at jeg bare må vente noen dager til. Eller om den rett og slett burde være lavere etter 3 uker og at det kan være tegn på dårlig gjæring.

Dunken har stått på 10 grader alle dager.
 
På kommende søndag har dunken stått på gjæring i 3 uker. Jeg målte nå nettopp brix å være 6 (SG 1.024). Når brygget var ferdig og ble satt på gjæring målte jeg Brix å være 12 (SG 1.049). Ønsket resultat er 3 Brix (SG 1.011).

Spørsmålet er egentlig om dette er normalen for lagerøl og at jeg bare må vente noen dager til. Eller om den rett og slett burde være lavere etter 3 uker og at det kan være tegn på dårlig gjæring.

Dunken har stått på 10 grader alle dager.

Virker som at du bruker refraktometer. Disse vil gi deg feil verdier etter at gjæring har startet med mindre du regner om. Du kan google refractometer correction fermenting wort
 
Nei, tror ikke dette er normalen.
Men hva du kan gjøre er verre å svare på.
Tror du kan heve temperaturen noen grader og røre gjæren opp igjen.
Om det hjelper er en annen sak.
-Pass på å ikke få inn oksygen

Obs! Glemte "refraktometerfellen"
 
Tilbake
Topp