Proggrock
Norbrygg-medlem
Blir ikke helt klok på dette med smakshumle. Når jeg startet å brygge brukte jeg alltid humletilsetninger i kombinasjoner av 60,30,15,10,2,1,0 minutter. Tanken var at 60 min var for bitterhet og de siste tilsetningene var smak/aroma. Aroma på de korteste tilsetningene. Tørrhumlinga var oftest også et innslag da det var pale ale eller ipa.
Så etterhvert begynte jeg å i stort sett å koke mindre humle fordi jeg ofte opplevde at ølet ble altfor bittert. Selv om ibuen skulle ligge på moderate nivåer som feks 35. Det jeg gjorde var en så kalt hopstand. Jeg kjølte ned vørteren til 70-80 grader og deretter kasta jeg i masse humle som lå i vørteren i ca 30 min for å så på nytt kjøle ned til ønsket temp. 18 grader ca.
Men nå tenker jeg at selv om dette om man kjører en hopstand så tenker jeg at ihvertfall aromaen forsvinner i stor grad under stormgjæringen. Jeg vurderer derfor å kun bitterhumle på feks 60 min til ønsket ibu. Deretter ikke noen mer humle før stormgjæringen er ferdig og jeg har nådd fg. Da kaster jeg i smak og aromahumle etter å kjølt ned ølet til ca 13 grader for å unngå at fjæra er aktiv og begynner å spise oksygen. Hvordan høres dette ut for dere som kan dette her?
Grunnen til at jeg gjør dette er for å bruke humla så effektivt som mulig og fordi at jeg tror det er enklere å beregne riktig ibu. Noen ganger tror jeg ølet blir bitrere pga at humla også produserer bitterhet etter flameout og hvor mye det blir er vanskelig å beregne.
Så etterhvert begynte jeg å i stort sett å koke mindre humle fordi jeg ofte opplevde at ølet ble altfor bittert. Selv om ibuen skulle ligge på moderate nivåer som feks 35. Det jeg gjorde var en så kalt hopstand. Jeg kjølte ned vørteren til 70-80 grader og deretter kasta jeg i masse humle som lå i vørteren i ca 30 min for å så på nytt kjøle ned til ønsket temp. 18 grader ca.
Men nå tenker jeg at selv om dette om man kjører en hopstand så tenker jeg at ihvertfall aromaen forsvinner i stor grad under stormgjæringen. Jeg vurderer derfor å kun bitterhumle på feks 60 min til ønsket ibu. Deretter ikke noen mer humle før stormgjæringen er ferdig og jeg har nådd fg. Da kaster jeg i smak og aromahumle etter å kjølt ned ølet til ca 13 grader for å unngå at fjæra er aktiv og begynner å spise oksygen. Hvordan høres dette ut for dere som kan dette her?
Grunnen til at jeg gjør dette er for å bruke humla så effektivt som mulig og fordi at jeg tror det er enklere å beregne riktig ibu. Noen ganger tror jeg ølet blir bitrere pga at humla også produserer bitterhet etter flameout og hvor mye det blir er vanskelig å beregne.