Hvor hyppig plopper det?
Jeg er skeptisk til teorien om at det stadig frigjøres CO2 sjøl om gjæringa er over. Det skjer dersom temperaturen stiger, men det er en nokså kortvarig effekt, tror jeg.
Gjæren fortsetter jo jakta på energi, dvs. spiselige saker, også etter at den har spist opp det gjærbare sukkeret. Dette er "modningsfasen". Gjæren spiser/omdanner stoffer som er dannet i løpet av hovedgjæringa, og som ikke er attraktive som næring før det er slutt på sukkeret. Dette må den få tid til, siden de stoffene den spiser her, til dels er stoffer som har negativ virkning på smaken til ølet. (Det er derfor denne prosessen i vårt perspektiv utgjør en modningsfase.) Men den skal ikke trenge så mange dagene til dette etter at hovedgjæringa er over.
Dessuten kan det være at gjæren fortsetter å småspise på maltotriosen, som er den gjærbare sukkerarten gjæren tar for seg av til sist - og som det varierer mye fra gjærtype til gjærtype hvor god den er til å nyttiggjøre seg.
Så lenge det ikke er snakk om hyppig plopping, så lenge SG ikke synker, og så lenge du er i nærheten av forventa FG, ville jeg ikke brydd meg så mye om et og annet plopp. Du risikerer ikke noe ved å flaske (og hvis du bruker fat er det jo uansett ingen fare).
Du sier det er en IPA. Den har du antakelig tørrhumla, og tørrhumling kan - men må ikke - lede til "hop creep". Det er et fenomen som skyldes at humla inneholder et enzym - glucosidase - som spalter dekstriner (komplekse, ugjærbare sukkerarter) til glukose, som gjæren umiddelbart kaster seg over. Dette kan være skummelt, fordi det kan ta lang tid før prosessen stopper. Men så lenge SG er stabil, er det nok ikke noe problem.