Du får dårligere utbytte av humla når du har den i poser. Med mindre du har gode grunner for å unngå det, ville jeg gjøre som de fleste av oss; la humla suse fritt .Jeg er helt fersk på forumet og med ølbrygging, men er snart klar for første forsøk.
Men det er alltid et men... Jeg hadde tenkt å bruke humleposer, og den lokale bryggeutstyrs pusheren er helt utsolgt. Er det noen som har ideer for alternativer?
hm... er du sikker på det @Finn Berger ? Greit nok hvis du stapper 100 g humle i en knøttliten pose som knytes knallhardt inntil "kula", men er det noen vitenskapelig forsøk som beviser dette ? Har prøvd å finne noe definitivt på dette en stund, men klarer ikke å få det til...men sikkert bare jeg som er dårlig til å lete eller leter på feil sted.Du får dårligere utbytte av humla når du har den i poser. .
Teball eller vanlig sil du har på kjøkkenet funker helt fint.Jeg er helt fersk på forumet og med ølbrygging, men er snart klar for første forsøk.
Men det er alltid et men... Jeg hadde tenkt å bruke humleposer, og den lokale bryggeutstyrs pusheren er helt utsolgt. Er det noen som har ideer for alternativer?
Scott Janish sier noe om det - i en podcast med Experimental Brewing, om jeg ikke husker feil. En av de siste. Veldig hørverdig, forresten - det er to episoder der han redegjør for innholdet i The New IPA. Han snakker om "forsøk" han og Michael Tonsmeire gjorde med det.hm... er du sikker på det @Finn Berger ? Greit nok hvis du stapper 100 g humle i en knøttliten pose som knytes knallhardt inntil "kula", men er det noen vitenskapelig forsøk som beviser dette ? Har prøvd å finne noe definitivt på dette en stund, men klarer ikke å få det til...men sikkert bare jeg som er dårlig til å lete eller leter på feil sted.
Så med andre ord - ingen vitenskapelig dokumentasjon på at du får mindre effekt ved å ikke la de "plaske fritt i kjelen", egentlig bare "noen har fortalt" fra en troverdig kilde ?Scott Janish sier noe om det - i en podcast med Experimental Brewing, om jeg ikke husker feil. En av de siste. Veldig hørverdig, forresten - det er to episoder der han redegjør for innholdet i The New IPA. Han snakker om "forsøk" han og Michael Tonsmeire gjorde med det.
Jeg har hørt snakk om 50% reduksjon i effekten, men ta det med en stor klype salt. Det er såpass mange variabler at jeg ikke helt skjønner hvordan et sånt tall kan bli meningsfylt.
Skal du få god effekt, må du nok bruke skikkelig store poser. Jeg kan for så vidt tenke meg at det kunne ha noe for seg å bruke en meskepose. Humla sveller jo voldsomt, så det blir fort trangt i en vanlig humlepose.
Jeg tok en kikk i The New IPA for å se om Janish viser til studier, og det gjør han, på s. 111. Studien er gjort av Hopsteiner, et ikke helt ukjent humlefirma. Det er her tallet 50% er henta fra.Så med andre ord - ingen vitenskapelig dokumentasjon på at du får mindre effekt ved å ikke la de "plaske fritt i kjelen", egentlig bare "noen har fortalt" fra en troverdig kilde ?
Hiv humlen rett i karet og filtrer den med et dørslag e.l. når du tapper på gjæringsfatet.Jeg er helt fersk på forumet og med ølbrygging, men er snart klar for første forsøk.
Men det er alltid et men... Jeg hadde tenkt å bruke humleposer, og den lokale bryggeutstyrs pusheren er helt utsolgt. Er det noen som har ideer for alternativer?
Hiv humlen rett i karet og filtrer den med et dørslag e.l. når du tapper på gjæringsfatet.
Brülosofene har tidligere blitt "stemplet" som uvitenskapelige her i forumet i en annen tråd, men det du refererer der tyder på at det ikke har så mye å si. Hopsteiner virker jo seriøse, men siden jeg ikke har lest hverken boka eller testen det refereres til - er det på hjemmebryggskala eller industri-skala de har testet. Regner jo med at det er forskjell på humle i kilovis og humle i gram...
Det ble litt krøll i ord der ja, når man tapper vørter fra kokekaret til gjæringsbøtten/fatet - eller hva man nå en gang kaller det.hva mener du med fra karet til gjæringsfatet?
Det ble litt krøll i ord der ja, når man tapper vørter fra kokekaret til gjæringsbøtten/fatet - eller hva man nå en gang kaller det.
OK, jeg leste ikke noe om tørrhumling?Ja, OK, men han må jo uansett tørrhumle, men det er kanskje ikke det vi snakker om her
Det blir to litt forskjellige ting, men likevel noe av det samme
Denne det referes til: https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2016/03/3_Dry-Hopping-A-Study-of-Various-Parameters.pdfBrülosofene har tidligere blitt "stemplet" som uvitenskapelige her i forumet i en annen tråd, men det du refererer der tyder på at det ikke har så mye å si. Hopsteiner virker jo seriøse, men siden jeg ikke har lest hverken boka eller testen det refereres til - er det på hjemmebryggskala eller industri-skala de har testet. Regner jo med at det er forskjell på humle i kilovis og humle i gram...
I enkelte xBmt har det vært diskutabelt om de har innført variablen på en slik måte at det er den, og bare den, som utgjør forskjellen i sluttresultatet. Om du ikke kan påpeke noe spesifikt for den aktuelle testen synes jeg imidlertid ikke det er relevant hva noen har ment om en tidligere test.Brülosofene har tidligere blitt "stemplet" som uvitenskapelige her i forumet i en annen tråd, men det du refererer der tyder på at det ikke har så mye å si. Hopsteiner virker jo seriøse, men siden jeg ikke har lest hverken boka eller testen det refereres til - er det på hjemmebryggskala eller industri-skala de har testet. Regner jo med at det er forskjell på humle i kilovis og humle i gram...