Hei,
I går da jeg skulle sette en IPA, fikk jeg en latterlig høy OG når jeg glemte å konvertere maltmengden i en IPA-oppskrift (gudene vet hvorfor). Den var skrevet for 50L speidel, og jeg har en 25L kjøkkensett. OGen var tiltenkt å være på 1,075, og da hadde jeg to pakker Safale US-05 klar. Men ettersom jeg glemte å konverte maltmengden, fikk jeg en OG på 1,159, da ble jeg svært usikker på om gjæren jeg hadde kunne klare jobben. Jeg er stygt redd for at FGen kommer til å bli altfor høy.
Men er det slik at jeg må leve med en FG i området rundt 1.050 eller kan jeg pitche den på nytt med champange-gjær/annen høy-alokohol gjær? Må jeg da lage en starter med like stort sukkerinnhold og repitche med den når starteren har nådd tilsvarende sukkernivå som IPAen?
Forresten hvor mye har alfasyrens løslighetsgrad i sukker å si, egentlig? Med en BG oppe i 1.160-land, og oppskriften er skrevet for halvparten, blir det da en veldige mye mindre bitter IPA? Eller kan det løses med å lage en liten "humle-te" og tilsette mens det gjærer?
I går da jeg skulle sette en IPA, fikk jeg en latterlig høy OG når jeg glemte å konvertere maltmengden i en IPA-oppskrift (gudene vet hvorfor). Den var skrevet for 50L speidel, og jeg har en 25L kjøkkensett. OGen var tiltenkt å være på 1,075, og da hadde jeg to pakker Safale US-05 klar. Men ettersom jeg glemte å konverte maltmengden, fikk jeg en OG på 1,159, da ble jeg svært usikker på om gjæren jeg hadde kunne klare jobben. Jeg er stygt redd for at FGen kommer til å bli altfor høy.
Men er det slik at jeg må leve med en FG i området rundt 1.050 eller kan jeg pitche den på nytt med champange-gjær/annen høy-alokohol gjær? Må jeg da lage en starter med like stort sukkerinnhold og repitche med den når starteren har nådd tilsvarende sukkernivå som IPAen?
Forresten hvor mye har alfasyrens løslighetsgrad i sukker å si, egentlig? Med en BG oppe i 1.160-land, og oppskriften er skrevet for halvparten, blir det da en veldige mye mindre bitter IPA? Eller kan det løses med å lage en liten "humle-te" og tilsette mens det gjærer?