Amber oppskrift

Rutof

 
Hei

Har noen en god oppskrift på amber som se vil dele?

Har brygget Henrik imperial amber og den var knall god.
 
Jeg brygget en 5am Saint klone, som jeg var veldig fornøyd med. Så dersom du liker orginalen, kan den anbefales.
Birger på Vestbrygg har sikkert oppskriften.
 
Vi har laget denne et par ganger.  Snop!!
Oppskriften er relativt fritt etter bajerjãgeren på "det andre forumet"

Boil Size: 35.43 l
Post Boil Volume: 32.24 l
Batch Size (fermenter): 30.00 l  
Bottling Volume: 30.00 l
Estimated OG: 1.051 SG
Estimated Color: 45.4 EBC
Estimated IBU: 41.7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 74.4 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                                          Type          #        %/IBU        
6.00 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC)                   Grain         1        84.2 %        
0.50 kg               Amber Malt (85.4 EBC)                                Grain         2        7.0 %        
0.30 kg               Caramel/Crystal Malt - 80L (310.5 EBC)        Grain         3        4.2 %        
0.25 kg               Caramel/Crystal Malt -120L (465.7 EBC)       Grain         4        3.5 %        
0.08 kg               Chocolate Malt (1358.3 EBC)                       Grain         5        1.1 %        
25.00 g               Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 60.    Hop           6        30.0 IBUs    
50.00 g               Cascade [5.50 %] - Boil 15.0 min                  Hop           7        11.7 IBUs    


     66.0 C        60 min        

Gjæret med wlp 001 / Wyeast 1056.

Edit: Ja, og så gjærnæring og irsk mose og denslags dilldall selvsagt
 
ErlendT skrev:
0.30 kg               Caramel/Crystal Malt - 80L (310.5 EBC)        Grain         3        4.2 %        
0.25 kg               Caramel/Crystal Malt -120L (465.7 EBC)       Grain         4        3.5 %        

Arrester meg om jeg tar feil, men er ikke 80L = 160 EBC, og 120L = 240 EBC?
 
Hans-Martin skrev:
Jeg brygget en 5am Saint klone, som jeg var veldig fornøyd med. Så dersom du liker orginalen, kan den anbefales.
Birger på Vestbrygg har sikkert oppskriften.
Ja takk til den oppskrifta.
 
Hans-Martin skrev:
Jeg brygget en 5am Saint klone, som jeg var veldig fornøyd med. Så dersom du liker orginalen, kan den anbefales.
Birger på Vestbrygg har sikkert oppskriften.

Ja takk den vil jeg ha :)
 
Rutof skrev:
Hans-Martin skrev:
Jeg brygget en 5am Saint klone, som jeg var veldig fornøyd med. Så dersom du liker orginalen, kan den anbefales.
Birger på Vestbrygg har sikkert oppskriften.

Ja takk den vil jeg ha :)

5AM SAINT klone

Her er ingrediensene til 22Liter:

Mener å huske at jeg brukte WLP 013 (skal sjekke når jeg kommer hjem)

4200 g (84,2%) Maris Otter Pale Ale Malt VB; Thomas Fawcett
250 g (5,0%) CaraMalt VB; Thomas Fawcett
250 g (5,0%) Crystal Malt VB; Thomas Fawcett
100 g (2,0%) Dark Crystal Malt VB; Thomas Fawcett
190 g (3,8%) Munich Malt VB; Thomas Fawcett
10 g (7,4%) Amarillo (9,2%) - added during boil, boiled 60 m
15 g (11,1%) Amarillo (9,2%) - added during boil, boiled 15 m
25 g (18,5%) Amarillo (9,2%) - added during boil, boiled 0 m
25 g (18,5%) Nelson Sauvin 2011 VB; Vestbrygg (11,3%) - added during boil, boiled 0 m
12 g (8,9%) Centennial (12,3%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Simcoe®; Vestbrygg (13,5%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Ahtanum; Vestbrygg (3,9%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Cascade VB; Vestbrygg (7,7%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Nelson Sauvin 2011 VB; Vestbrygg (11,3%) - added dry to primary fermenter
 
Hans-Martin skrev:
Rutof skrev:
Hans-Martin skrev:
Jeg brygget en 5am Saint klone, som jeg var veldig fornøyd med. Så dersom du liker orginalen, kan den anbefales.
Birger på Vestbrygg har sikkert oppskriften.

Ja takk den vil jeg ha :)

5AM SAINT klone

Her er ingrediensene til 22Liter:

Mener å huske at jeg brukte WLP 013 (skal sjekke når jeg kommer hjem)

4200 g (84,2%) Maris Otter Pale Ale Malt VB; Thomas Fawcett
250 g (5,0%) CaraMalt VB; Thomas Fawcett
250 g (5,0%) Crystal Malt VB; Thomas Fawcett
100 g (2,0%) Dark Crystal Malt VB; Thomas Fawcett
190 g (3,8%) Munich Malt VB; Thomas Fawcett
10 g (7,4%) Amarillo (9,2%) - added during boil, boiled 60 m
15 g (11,1%) Amarillo (9,2%) - added during boil, boiled 15 m
25 g (18,5%) Amarillo (9,2%) - added during boil, boiled 0 m
25 g (18,5%) Nelson Sauvin 2011 VB; Vestbrygg (11,3%) - added during boil, boiled 0 m
12 g (8,9%) Centennial (12,3%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Simcoe®; Vestbrygg (13,5%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Ahtanum; Vestbrygg (3,9%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Cascade VB; Vestbrygg (7,7%) - added dry to primary fermenter
12 g (8,9%) Nelson Sauvin 2011 VB; Vestbrygg (11,3%) - added dry to primary fermenter

Har aldri smakt 5am Saint, men ut frå denne oppskrifta så må eg nok det  :yes:
Og då var det gjort...  ;D
(EDIT: då var eit par flasker bestilt frå Vinmonopolet, var det eg eigentleg skulle skrive. Kan ikkje site på jobb og drikke øl veit de...)
 
Kenneth N skrev:
Arrester meg om jeg tar feil, men er ikke 80L = 160 EBC, og 120L = 240 EBC?

Jeg har klippet og limt fra Beersmith.

Ta tallene med en dæsh salt. Hos oss bruker vi begrepene "litt lys, litt mørk og kjempemørk krystallmalt"
 
Kenneth N skrev:
ErlendT skrev:
0.30 kg               Caramel/Crystal Malt - 80L (310.5 EBC)        Grain         3        4.2 %        
0.25 kg               Caramel/Crystal Malt -120L (465.7 EBC)       Grain         4        3.5 %        

Arrester meg om jeg tar feil, men er ikke 80L = 160 EBC, og 120L = 240 EBC?

Har du hatt Politiet på døra? Om ikkje så er det ein god indikasjon på at du har rett  :)
 
Jeg har nå smakt klonen opp mot den orginale 5am Saint.

Fargen er ganske lik, muligens klonene er en anelse mørkere
Det er markant mer humlepreg på duften, på orginalen. Spesielt en humletype som jeg ikke er dreven nok til å vite hva er. Jeg mener å kjenne noe som minner om lakris??
Det samme gjentar seg på smaken.
Orginalen har noe mer bitterhet, og har høyere smakskonsentrasjon. Klonen fremstår som mer smooth.
Jeg er fremdeles kjempefornøyd med klonen, men tror jeg vil øke hummlemengden en anelse når jeg skal brygge den på nytt. (For det skal jeg) :yes:
 
Rutof skrev:
Hei

Har noen en god oppskrift på amber som se vil dele?

Har brygget Henrik imperial amber og den var knall god.

Litt sent svar, men her er ennoppskrift på en slags "lillebror" til Henrik Imperial Amber, dog med en litt annen sammensetning av ingredienser. Yvis du vil ha den litt mer lik Henrik-ølet, kan du bytte ut Amarillo og Columbus med Chinook under kokingen og øke mengden Amarillo under tørrhumlingen til det dobbelte.

Andrimne American Amber

22,5 liter
OG: 1059
FG: 1014
IBU: 40 (Noonan)

4 kg Thomas Fawcett pale malt, 5,3 EBC
400 g Best Münchenermalt, 25 EBC
250 g Thomas Fawcett pale crystal, 70 EBC
250 g Thomas Fawcett dark crystal, 300 EBC
30 g Thomas Fawcett chocolate malt, 1175 EBC
8 g Amarillo, pellets, 6,9 % aa, 60 min.
50 g Columbus, pellets, 15,8 % aa, 10 min.
15 g Amarillo, pellets, 6,9 % aa, tørrhumle
1 tab. Servomyces, 15 min.
1/2 tab. Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP007/001 (etter ønske) 0,75 mill. celler/ml/°P

Mesking på 66 °C i 60 min., 77 °C i 5 min. Gjæring på 16-19 °C i 10-14 dager, tørrhumling ca. fra dag 5.
 
Tilbake
Topp