Etter ca 20 år i bransjen har jeg i løpet av denne våren og sommeren, godt hjulpet av såkalte "tilfeldigheter" og det herværende forum, omsider funnet fram til noe av det beste jeg har smakt av ekstraktbrygg. Det er en ganske billig og god oppskrift som jeg gjerne vil dele sånne som enten er så late at de ikke gidder å brygge med malt (sånne som jeg ;D) , eller med dem som (for tiden) ikke har noe annet fornuftig alternativ (dvs sånne som Eduard, etc ;D) ... !
Oppskriften er nokså fleksibel, men tilpasset et visst någjeldende tilbud fra Petit Agentur, samt 2 stk Corneliusfat og 2 ikke alt for fulle bryggerbøtter, dvs totalt ca 40 liter brygg.
Her er den:
5 bokser (7.5 kg) Muntons Perfect Pint Pilsner (kr 39,- pr stk, totalt kr 195,-)
1 pose (500g) Muntons Ekstra lys spraymalt (kr 45,60)
Wyeast Withbread, London ESB, eller liknende ale-gjær etter behag (kr 58,-)
140 - 200 gram aromatisk humle til tørrhumling (ta hva du liker, EKG, Fuggles, el.l. Jeg har til og med prøvd med Tettnanger, ble helt nydelig, men kanskje ikke akkurat typegodkjent)
Varmt vann fra krana (det smaker temmelig dødt og passer fint til ale!)
1 ts gjærnæringssalt (hvis du har)
1 ts kritt/gips (hvis du har)
Hvis du gidder, kan du også lage 2 x ca 0.5 liter forkultur (starter) av noen av de ovenstående ingredienser.
Jeg varmer opp alt (unntatt gjæra ;D) til ca 90-95 ºC og heller over på bryggerbøttene (gjerne et par-tre ganger fram og tilbake for å få godt med luft i vørteren).
Så setter jeg lokket på bøttene, plugger eventuelle hull, og rister på bøttene mens jeg litt etter litt slipper ut trykket. Når intet mer overtrykk kan spores, så snur jeg bøttene opp-ned og lar dem stå rolig 5-10 minutter. Da er de temmelig sterile innvendig. Deretter setter jeg dem den riktige veien oppi en balje (eller badekar, en bekk, havet, sjøen, eller hva jeg nå har for hånden) med kaldt, rennende vann for nedkjøling.
Gjæra/forkulturen tilsettes selvsagt når vørteren er kald nok, dvs håndvarm.
Gjæres ved 17-21 ºC til ferdig, tar ca 6 - 12 døgn (skummet skal nesten ha lagt seg helt). Deretter over på fat med aromahumle (i BH-poser), ca 70 - 100g humle til hvert fat (mer eller mindre etter smak). Bruk bare hel blomst, ikke pellets!!! (Se for øvrig under "Bryggertabber" om dette ...) :-[
Du kan også godt bruke lagergjær, men da fortinnsvis med andre temperaturer, gjæringstider og humlesorter. Jeg fikk feks et særdeles vellykket påskebrygg ved å bruke Wyeast Bavarian Lager som gjæret ved 8-9 ºC, og med Hallertauer Hersbrücker og Tettnanger som aromahumle. NAM! :godtoel:
Lykke til!
MK
Oppskriften er nokså fleksibel, men tilpasset et visst någjeldende tilbud fra Petit Agentur, samt 2 stk Corneliusfat og 2 ikke alt for fulle bryggerbøtter, dvs totalt ca 40 liter brygg.
Her er den:
5 bokser (7.5 kg) Muntons Perfect Pint Pilsner (kr 39,- pr stk, totalt kr 195,-)
1 pose (500g) Muntons Ekstra lys spraymalt (kr 45,60)
Wyeast Withbread, London ESB, eller liknende ale-gjær etter behag (kr 58,-)
140 - 200 gram aromatisk humle til tørrhumling (ta hva du liker, EKG, Fuggles, el.l. Jeg har til og med prøvd med Tettnanger, ble helt nydelig, men kanskje ikke akkurat typegodkjent)
Varmt vann fra krana (det smaker temmelig dødt og passer fint til ale!)
1 ts gjærnæringssalt (hvis du har)
1 ts kritt/gips (hvis du har)
Hvis du gidder, kan du også lage 2 x ca 0.5 liter forkultur (starter) av noen av de ovenstående ingredienser.
Jeg varmer opp alt (unntatt gjæra ;D) til ca 90-95 ºC og heller over på bryggerbøttene (gjerne et par-tre ganger fram og tilbake for å få godt med luft i vørteren).
Så setter jeg lokket på bøttene, plugger eventuelle hull, og rister på bøttene mens jeg litt etter litt slipper ut trykket. Når intet mer overtrykk kan spores, så snur jeg bøttene opp-ned og lar dem stå rolig 5-10 minutter. Da er de temmelig sterile innvendig. Deretter setter jeg dem den riktige veien oppi en balje (eller badekar, en bekk, havet, sjøen, eller hva jeg nå har for hånden) med kaldt, rennende vann for nedkjøling.
Gjæra/forkulturen tilsettes selvsagt når vørteren er kald nok, dvs håndvarm.
Gjæres ved 17-21 ºC til ferdig, tar ca 6 - 12 døgn (skummet skal nesten ha lagt seg helt). Deretter over på fat med aromahumle (i BH-poser), ca 70 - 100g humle til hvert fat (mer eller mindre etter smak). Bruk bare hel blomst, ikke pellets!!! (Se for øvrig under "Bryggertabber" om dette ...) :-[
Du kan også godt bruke lagergjær, men da fortinnsvis med andre temperaturer, gjæringstider og humlesorter. Jeg fikk feks et særdeles vellykket påskebrygg ved å bruke Wyeast Bavarian Lager som gjæret ved 8-9 ºC, og med Hallertauer Hersbrücker og Tettnanger som aromahumle. NAM! :godtoel:
Lykke til!
MK