Artikkel om BIAB og utbytte.

Lager batcher med 32 liter kok. Mesker i ca 26 l. vann. Rører ca hvert kvarter eller oftere. Etter mesk heller jeg 11 liter skyllevann 78 grader i en bøtte og legger posen oppi. Drar den opp og ned og rører hist og her i posen i ca 25 min. Hiver alt i gryta og det blir da 32 liter.

I dagens batch hadde jeg stilt inn oppskriften i Beersmith på 68% effekt, og skulle da få OG på 50. Ble 43. Har ikke giddet å regne ut hva effekten ble. Ligger generelt 6-10 for lavt i OG.

Det som slår meg nå er at meskevann/skyllevann-ratioen er veldig høy. Det reduserer utbyttet, siden du skyller med mindre vann. Man bør omtrent ha 50/50 for maksimal effektivitet.

Mesketykkelsen med 7 kg malt er her 3.7 l/kg, som er ganske tynt. Prøv med rundt 2.5 l/kg, dvs 18 liter i mesk, og dermed 19 liter skyllevann. Burde booste effektiviteten en del.
 
Det som slår meg nå er at meskevann/skyllevann-ratioen er veldig høy. Det reduserer utbyttet, siden du skyller med mindre vann. Man bør omtrent ha 50/50 for maksimal effektivitet.

Mesketykkelsen med 7 kg malt er her 3.7 l/kg, som er ganske tynt. Prøv med rundt 2.5 l/kg, dvs 18 liter i mesk, og dermed 19 liter skyllevann. Burde booste effektiviteten en del.
Grunnen til dette er at jeg kun har en gryte på 13 l til å varme opp skyllevann.. Flere på forumet mener at tynn mesk ikke påvirker effekten og jeg har slått meg ril ro med det. MEN jeg skal prøve tykkere mesk ved neste batch.
 
Grunnen til dette er at jeg kun har en gryte på 13 l til å varme opp skyllevann.. Flere på forumet mener at tynn mesk ikke påvirker effekten og jeg har slått meg ril ro med det. MEN jeg skal prøve tykkere mesk ved neste batch.

Mengden skyllevann og antall skyllinger påvirker definitivt effektiviteten. Når det er sagt får folk gjerne 70%+ med BIAB og fullt volum i mesken (avhengig av maltmengden, selvfølgelig), dvs at det er null skylling.

Jeg ville prøvd en BIAB med fullt volum (ingen skylling), men en mindre batch. Du har en 36-liters kjele eller liknende, og da kan du fint brygge standardbatch på 19 liter og fullt volum. Jeg har gjort dette kun én gang selv: en OG 1.046-sak. Fikk 75 % effektivitet. Gjorde mashout, og det øker effektiviteten også.
 
Mengden skyllevann og antall skyllinger påvirker definitivt effektiviteten. Når det er sagt får folk gjerne 70%+ med BIAB og fullt volum i mesken (avhengig av maltmengden, selvfølgelig), dvs at det er null skylling.

.

Blir det bedre effekt med mindre mengde malt - gitt at mengdeforholdet malt/meskevann er det samme? Jeg spørr av uvitenhet.
 
Blir det bedre effekt med mindre mengde malt - gitt at mengdeforholdet malt/meskevann er det samme? Jeg spørr av uvitenhet.

Effektiviteten er *uavhengig* av forholdet meskevann/maltmasse, gitt at prosessen ellers er den samme. Skyller du med mer vann får du høyere effektivitet, men mer vørter. La oss snu på det og se på det slik:

Om du skal brygge et øl med en gitt SG og et gitt volum, trenger du en viss mengde malt. Typisk er rundt m = 3,75 kg palemalt for V = 19 liter og SG 1.047, om man antar 75 % meskeutbytte. Om du skal ha V = 36 liter, må du selvsagt ha m = 7,0 kg, men SG *er den samme*. Du ser at forholdet V/m er konstant om du vil bevare SG. Du ser også at dersom du hever SG, må m øke, og V/m minsker.

Dersom vi skyller med mer vann, er det ekvivalent med å lage mer (øke V) men svakere øl (lavere SG).

Men: Vi vet at dersom vi skyller med mer vann, øker effektiviteten -- mer sukker blir skylt ut.

Lærdom: effektiviteten går opp med lavere SG, og ned med høyere SG. Tallet 75 % er typisk for full-volum BIAB, men avhenger av (1) knusning, (2), om du gjør mash-out, (3) om du klemmer på posen eller bare lar den renne av kort, (4) ... ? Lager du en barleywine må du regne med mye lavere effektivitet.

Man må rett og slett prøve å være konsistent, og ta nøye logg for å lære seg hvordan *ens egen* prosedyre virker.

Håper dette svarer på spørsmålet ditt!
 
Effektiviteten er *uavhengig* av forholdet meskevann/maltmasse, gitt at prosessen ellers er den samme. Skyller du med mer vann får du høyere effektivitet, men mer vørter. La oss snu på det og se på det slik:

Om du skal brygge et øl med en gitt SG og et gitt volum, trenger du en viss mengde malt. Typisk er rundt m = 3,75 kg palemalt for V = 19 liter og SG 1.047, om man antar 75 % meskeutbytte. Om du skal ha V = 36 liter, må du selvsagt ha m = 7,0 kg, men SG *er den samme*. Du ser at forholdet V/m er konstant om du vil bevare SG. Du ser også at dersom du hever SG, må m øke, og V/m minsker.

Dersom vi skyller med mer vann, er det ekvivalent med å lage mer (øke V) men svakere øl (lavere SG).

Men: Vi vet at dersom vi skyller med mer vann, øker effektiviteten -- mer sukker blir skylt ut.

Lærdom: effektiviteten går opp med lavere SG, og ned med høyere SG. Tallet 75 % er typisk for full-volum BIAB, men avhenger av (1) knusning, (2), om du gjør mash-out, (3) om du klemmer på posen eller bare lar den renne av kort, (4) ... ? Lager du en barleywine må du regne med mye lavere effektivitet.

Man må rett og slett prøve å være konsistent, og ta nøye logg for å lære seg hvordan *ens egen* prosedyre virker.

Håper dette svarer på spørsmålet ditt!

Er du lærer?
Meget pedagogisk og godt forklart :)
 
Tilbake
Topp