Effektiviteten er *uavhengig* av forholdet meskevann/maltmasse, gitt at prosessen ellers er den samme. Skyller du med mer vann får du høyere effektivitet, men mer vørter. La oss snu på det og se på det slik:
Om du skal brygge et øl med en gitt SG og et gitt volum, trenger du en viss mengde malt. Typisk er rundt m = 3,75 kg palemalt for V = 19 liter og SG 1.047, om man antar 75 % meskeutbytte. Om du skal ha V = 36 liter, må du selvsagt ha m = 7,0 kg, men SG *er den samme*. Du ser at forholdet V/m er konstant om du vil bevare SG. Du ser også at dersom du hever SG, må m øke, og V/m minsker.
Dersom vi skyller med mer vann, er det ekvivalent med å lage mer (øke V) men svakere øl (lavere SG).
Men: Vi vet at dersom vi skyller med mer vann, øker effektiviteten -- mer sukker blir skylt ut.
Lærdom: effektiviteten går opp med lavere SG, og ned med høyere SG. Tallet 75 % er typisk for full-volum BIAB, men avhenger av (1) knusning, (2), om du gjør mash-out, (3) om du klemmer på posen eller bare lar den renne av kort, (4) ... ? Lager du en barleywine må du regne med mye lavere effektivitet.
Man må rett og slett prøve å være konsistent, og ta nøye logg for å lære seg hvordan *ens egen* prosedyre virker.
Håper dette svarer på spørsmålet ditt!