Å lene seg til vitenskap er selvsagt ikke galt. Men å fastslå et faktum med bakgrunn i at det er skrevet i en bok er ikke nødvendigvis et godt nok svar. Jeg minner om at både Mein Kampf og Das Kapital begge var bøker skrevet av det mange oppfattet som autoriteter på sitt område.
Vitenskap har heller ingenting med konsensus å gjøre. De fleste vitenskapelige fremskritt har kommet fra folk som har satt spørsmål ved og bestridt den vitenskapelige konsensusen. Flat jord som Finn nevner, har jo typisk både kommet og godt som vitenskapelig konsensus gjennom århundrene.
Som Rosnes skriver må man nok svært langt ned i vitenskapelig teori for at man skal komme til bunns i alle ølets mysterier. Og selv om man gikk så langt gjeldende vitenskap tillater, vil man nok fortsatt sitte med en del ubesvarte spørsmål. Rett og slett fordi menneskeheten fortatt ikke vet alt, ref. Børres 2. lov.
Men Loe tar litt feil når han sier gass og væske kan sammenlignes. Det kan være riktig i noen sammenhenger, men ikke alle. Gassmolekyler beveger seg i en "stillestående gass". De beveger seg med stor fart som varier med gasstypen. Oksygen mener jeg ligger på rundt 400 m/s. Molekylene beveger seg rettlinjet til de kolliderer med hverandre, med andre typer molekyler eller med beholderens ytterkanter. Gassen vil fylle hele beholderen uansett hvor mye det er av gassen i beholderen. Et enslig molekyl ville fly fra kant til kant og topp til bunn og fylle hele beholderen alene.
Det betyr at dersom vi setter gjær, sukker og vann i et glass og lar det stå helt stille i et rom med helt stillestående luft, vil CO2 som produseres i væsken stige opp og sette seg selv i bevegelse. Noe vil utvilsomt stige opp over kanten av glasset. Samtidig vil oksygenmolekyler i luften være i bevegelse og noen vil utvilsomt finne veien ned i glasset.
Siden gjær produserer co2 ved å omdanne C fra sukkeret og tilføre denne C'en til luften over sammen med O2, må trykket øke. Det ekstra C-atomet må jo få plass. Dersom beholderen er åpen vil den søke å utligne det trykket over hele rommet beholderen står i. Det vil altså være som "en sommerfugl" i hele rommet og sette hele rommets atmosfære i bevegelse.
Dersom vi i tillegg setter luften i bevegelse, enten over glasset, eller med en rørepinne nede i glasset vil utvilsomt utvekslingen bli større. Dersom vi innsnevrer åpningen i kolben, som i en elmer-kolbe, eller tetter den delvis igjen med en folie, vil utvekslingen nødvendigvis bli mindre. Men ikke borte med mindre beholderen er helt tett, og det er det nesten umulig å få til. Gassmolekylene beveger seg som nevnt, helet tiden av seg selv i alle retninger.
Jo større åpning, jo mer utveksling, selvsagt. Men, som jeg har påpekt i andre diskusjoner som vi ikke trenger å starte på nytt her, så vil en utveksling av luften rundt kolben også medføre at alt som finnes i luften rundt kolben, og som er stort nok til å passere åpningen, finner veien ned i kolben. Det vil si alt av støv, bakterier og soppsporer som finnes i luften. Og også selvgående plageånder som gjerne søker seg til slike søte delikatesser, fluer o.a.
Ta en titt på luften i bryggeriet en dag solen skinner inn og se hvilke støvmengder som finnes i rommet. De færreste av oss har vel laboratorieforhold i bryggeriet. Mange ubudne gjester i kolben er blindpassasjerer på dette støvet. Et støvtett klede eller kaffefilter "på hode" i stedet for en gasstett folie, ville kanskje være en godt alternativ. Ganske tett mot støv og fluer, og ganske fri utveksling for gassene. Særlig kaffefilter var en god ide, Det vil være åpent for horisontal bevegelse av luft over kolben. Det skal nok prøves ut denne uken.
Vis vedlegget 59018