Finn Berger
Moderator
Noen ganger tenker jeg at jeg nesten er mer opptatt av å forstå bryggeprosessene enn av å brygge godt øl. Det er nok ikke helt sant, for jeg blir fryktelig frustrert når ølet ikke blir som jeg vil ha det - og sant å si er jeg ofte frustrert. Så joda, ønsket om å forstå og ønsket om å få til brygginga bedre henger nok sammen. Men likevel; det med å forstå har sin egenverdi.
Brygging bygger både på tradisjon/erfaring og på vitenskap - og noen ganger oppstår det et spenningsforhold der. Og så kommer i tillegg, sånn midt i mellom, "grasrotvitenskap" av den typen som brülosofene er de fremste eksponentene for. Jeg synes absolutt de har noe å bidra med, også. Problemet mitt er at jeg ofte renner hodet i en mur når jeg leiter etter svar på alt det jeg ikke helt veit hva jeg skal mene om. Og det er fordi jeg dels mangler de kunnskapene som skal til for å forstå vitenskapelige artikler som kanskje kunne gitt svaret, og dels ikke er i stand til å finne folk rundt på nettet som har den vitenskapelige kompetansen.
De vitenskapene jeg skulle hatt grunnlag i for å forstå bryggeprosessene bedre, er realfag; fysikk, kjemi og biologi. Jeg er filolog. Litteratur, språk, historie og filosofi er mitt område.
Drømmen er at folk som er virkelig erfarne hjemmebryggere med god innsikt i alle de spørsmåla som bryggere vil ha svar på, og som samtidig har solid faglig bakgrunn i ett eller flere av de relevante fagene, kunne skrive disse artiklene:
Brygging bygger både på tradisjon/erfaring og på vitenskap - og noen ganger oppstår det et spenningsforhold der. Og så kommer i tillegg, sånn midt i mellom, "grasrotvitenskap" av den typen som brülosofene er de fremste eksponentene for. Jeg synes absolutt de har noe å bidra med, også. Problemet mitt er at jeg ofte renner hodet i en mur når jeg leiter etter svar på alt det jeg ikke helt veit hva jeg skal mene om. Og det er fordi jeg dels mangler de kunnskapene som skal til for å forstå vitenskapelige artikler som kanskje kunne gitt svaret, og dels ikke er i stand til å finne folk rundt på nettet som har den vitenskapelige kompetansen.
De vitenskapene jeg skulle hatt grunnlag i for å forstå bryggeprosessene bedre, er realfag; fysikk, kjemi og biologi. Jeg er filolog. Litteratur, språk, historie og filosofi er mitt område.
Drømmen er at folk som er virkelig erfarne hjemmebryggere med god innsikt i alle de spørsmåla som bryggere vil ha svar på, og som samtidig har solid faglig bakgrunn i ett eller flere av de relevante fagene, kunne skrive disse artiklene:
- Fysikk for hjemmebryggere som ikke har peiling på fysikk
- Kjemi for hjemmebryggere som ikke har peiling på kjemi
- Biologi for hjemmebryggere som ikke har peiling på biologi