Cascadian Dark Ale
Eller Black IPA. Det virker som det jobbes med å få dette som egen BJCP klasse. (Beer Judge Certefication Program, også som iPhone App)
Navnet kommer fra Cascade Mountain Range i Pacific North West. Opprinnelse litt uklar, noen sier Greg Noolan, Vermont brygget den første tidlig 90-tall. Første velkjente eksempel kom fra Nord-vest. 2003 John Mayer, Rogue Brewing, Newport, Oregon (Skull Splitter, en mørk utgave av Brutal Bitter Strong IPA) og Matt Phillips, Phillips Brewing, Victoria, BC, Canada (Black Toque, merket Black IPA). Wildmer Brewing vant gull i fjor på GABF med W-10, Pitch Black IPA.
Det har stått et stykke om Cascadian Dark Ale både i Brew Your Own (BYO) juni-august #4 og Zymurgy juni-august #4.
W-10 Pitch Back IPA, Widmer Brewing. Fra BYO, s29. 5 gal=19 l.
OG 1064, FG 1014, IBU 65, SRM 30=EBC ca 80 (hvis Lovibond=SRM), 6,5%.
All Grain
4,8kg 2-row Pale malt
0,68 kg caramel 10 L, ca 25 EBC
0,34 kg Carafa Special II 450 L ca 1200 EBC
0,28 Special roast 50 L ca 130 EBC
23g Warrior 16 % 75 min
8 g Cascade 5,8 % 2
21 g Warrior 16 % 2
8g Warrior og 14 g Cascade Dry Hop.
Ekstrakt: Bruk 3,5 kg lys DME. Minimash/steep samme oppskrift.
Mash på 66 °C. Få 25 liter, kok i 75 minutter. Gjæres på 20 °C. Tørrhumles.
Dette er oppskrift fra BYO. Spør meg ikke om malt eller andre ting, bruk GOOGLE.
Ble noen klokere? Vil du lese mer, se:
http://www.byo.com/component/resource/article/2072-birth-of-a-new-style-cascadian-dark-ale
janh