Bålbrygging

Per Øyvind Arnesen

Norbrygg-medlem
Arne og jeg brygget nettopp vår 5. runde med Tveite gårdsøl, som er brygget på gården til Arne takket være store jerngryter og urimelige mengder ved. Siden ved egentlig tar litt tid og krever skog å lage, så har vi vi etterhvert fått laget noen hjelpemidler.

Onsdagens brygging så ut som følger, dette er 100 liter vørter i kok:
(nei, det er ikke fortfilm).

Vi startet opprinnelig med et "huskestativ" - det er laget for å henge opp gris i når en slakter.
1.jpg
Første bryggedag var usedvanlig gjørmete, og tok ca 8 timer. Vi varmet først einerlåg til 96 grader i grytene, bar det inn og mesket det i det vanlige bryggeriet til Arne. Vi varmer opp vann i to runder på samme einer, da har vi nok til å bruke bare einerlåg hele bryggedagen.
2.jpg
Etter det bar vi det ut for koking. Den store gryta er hovedølet, og den lille er spissølet. Vi bar det så inn igjen for kjøling, og videre inn i huset der det er gulvvarme i gangen.
4.JPG
Noe riktig gjorde vi, for til tross for litt over 22000 skritt og 7 trillebårlass med ved, vant vi Sørlandets ølfestival.
5a.jpg
Ølet ble fort tomt, så vi måtte jo brygge mer. Neste runde blåste det litt, så vi la på noen blikkplater rundt.
6.JPG
Bryggedagene er alltid planlagt med å ta en titt på værmeldingen først, det må ikke være for tørt i terrenget (låven har brent ned før), og det må helst ikke regne. Blikkplatene gjorde at vi sparte litt inn på vedforbruket, og vi fant ut at det er jo mulig å ta ut kjølespiralen og kjøle rett i grytene. Vips var det spart inn noen skritt.

Så kom første nyvinning. På gårdene i området slaktet en gris i gamle dager, og en del har laget seg fyringstønner for å varme opp vann til slaktingen.
7.jpg
Så var det mer ved spart, og oppkoket går litt raskere enn enn med åpent bål. Vi var dog ikke helt fornøyd med dette, da det blir litt mindre karamellisering. På et bål slikker flammene rundt hele gryta, på tønna er det bare i bunnen.

På turer har jeg lekt litt med "hobostoves" for å varme kaffevann. Det er to blikkbokser inni hverandre med hull laget slik at det blir etterbrenning av vedgassen. På en blikkboksbrenner kan stikkflammen stå 1,5m i været. Hva hvis vi lager noe slikt av tønner?

8.JPG
En kommersiell variant av dette heter "solostove", og en del har det på terrassen. Litt tegninger og youtubesøk videre, så fikk Arne hjelp av en meget nevenytting nabo som laget en. Bare det å få tak i tønner i ulike størrelser er faktisk litt tricky.

9.JPG
...og dærsken så det funket. Oppvarming av 100 liter einerlåg fra 14 til 96 grader tok ca 50 minutter. Kokingen ble "selvregulerende" siden det kokte konstant over. Spissølet ble kokt på den gamle tønna, og det ble nesten svart. Se videoen helt øverst, det er helt sprøtt.

10.JPG
Med motstrømskjøler, pumpe og greier har nå bryggedagen kommet ned i 6 timer, og vi bruker ca 2,5 trillebårlass med ved mot de opprinnelige 7. Skrittelleren viste bare 11000 skritt denne gangen.

Så var det å se om ølet blir godt, vi sees på Sørlandets ølfestival! Da stiller vi med både heimabrugg (som er det ølet som er brygget her), stjørdalsøl og kornøl - alle de tre norske tradisjonelle øltypene.
 
Sist redigert:

erikraude

Norbrygg-medlem
Arne og jeg brygget nettopp vår 5. runde med Tveite gårdsøl, som er brygget på gården til Arne takket være store jerngryter og urimelige mengder ved. Siden ved egentlig tar litt tid og krever skog å lage, så har vi vi etterhvert fått laget noen hjelpemidler.

Onsdagens brygging så ut som følger, dette er 100 liter vørter i kok:
(nei, det er ikke fortfilm).

Vi startet opprinnelig med et "huskestativ" - det er laget for å henge opp gris i når en slakter.
Vis vedlegget 54492
Første bryggedag var usedvanlig gjørmete, og tok ca 8 timer. Vi varmet først einerlåg til 96 grader i grytene, bar det inn og mesket det i det vanlige bryggeriet til Arne. Vi varmer opp vann i to runder på samme einer, da har vi nok til å bruke bare einerlåg hele bryggedagen.
Vis vedlegget 54493
Etter det bar vi det ut for koking. Den store gryta er hovedølet, og den lille er spissølet. Vi bar det så inn igjen for kjøling, og videre inn i huset der det er gulvvarme i gangen.
Vis vedlegget 54494
Noe riktig gjorde vi, for til tross for litt over 22000 skritt og 7 trillebårlass med ved, vant vi Sørlandets ølfestival.
Vis vedlegget 54495
Ølet ble fort tomt, så vi måtte jo brygge mer. Neste runde blåste det litt, så vi la på noen blikkplater rundt.
Vis vedlegget 54496
Bryggedagene er alltid planlagt med å ta en titt på værmeldingen først, det må ikke være for tørt i terrenget (låven har brent ned før), og det må helst ikke regne. Blikkplatene gjorde at vi sparte litt inn på vedforbruket, og vi fant ut at det er jo mulig å ta ut kjølespiralen og kjøle rett i grytene. Vips var det spart inn noen skritt.

Så kom første nyvinning. På gårdene i området slaktet en gris i gamle dager, og en del har laget seg fyringstønner for å varme opp vann til slaktingen.
Vis vedlegget 54497
Så var det mer ved spart, og oppkoket går litt raskere enn enn med åpent bål. Vi var dog ikke helt fornøyd med dette, da det blir litt mindre karamellisering. På et bål slikker flammene rundt hele gryta, på tønna er det bare i bunnen.

På turer har jeg lekt litt med "hobostoves" for å varme kaffevann. Det er to blikkbokser inni hverandre med hull laget slik at det blir etterbrenning av vedgassen. På en blikkboksbrenner kan stikkflammen stå 1,5m i været. Hva hvis vi lager noe slikt av tønner?

Vis vedlegget 54498
En kommersiell variant av dette heter "solostove", og en del har det på terrassen. Litt tegninger og youtubesøk videre, så fikk Arne hjelp av en meget nevenytting nabo som laget en. Bare det å få tak i tønner i ulike størrelser er faktisk litt tricky.

Vis vedlegget 54499
...og dærsken så det funket. Oppvarming av 100 liter einerlåg fra 14 til 96 grader tok ca 50 minutter. Kokingen ble "selvregulerende" siden det kokte konstant over. Spissølet ble kokt på den gamle tønna, og det ble nesten svart. Se videoen helt øverst, det er helt sprøtt.

Vis vedlegget 54500
Med motstrømskjøler, pumpe og greier har nå bryggedagen kommet ned i 6 timer, og vi bruker ca 2,5 trillebårlass med ved mot de opprinnelige 7. Skrittelleren viste bare 11000 skritt denne gangen.

Så var det å se om ølet blir godt, vi sees på Sørlandets ølfestival! Da stiller vi med både heimabrugg (som er det ølet som er brygget her), stjørdalsøl og kornøl - alle de tre norske tradisjonelle øltypene.
Er det dette ølet som fikk seg en tur til klubbmesterskapet i Oslo for to år sia?
 

arne_mo

Norbrygg-medlem
Er det dette ølet som fikk seg en tur til klubbmesterskapet i Oslo for to år sia?
Ja, samme ølet var med i Oslo litt senere. Ikke samme suksess. Litt av friskheten, appelsin og syrlighet var borte. Ølet er ferskvare, men to bokser Per Øyvind hadde spart fra brygging i fjor smakte overraskende bra, så kanskje bare fruktigheten som raskt forsvinner.
 
Topp