Heisann,
jeg slenger inn en oppsummering av mitt tredje forsøk på brygging. Tar det punktvis, så kan de som gidder kommentere hvis dere ser noe som burde bli gjort annerledes neste gang..
Ølet som det dreier seg om, er en Alien Amber fra Vestbrygg.
- Begynte med å varme 19 liter vann til 72 grader (6,4 kg malt). Tok deretter av kjelen av platen, tilsatte malten, rørte godt om, satt lokk på og pakket kjelen inn med pledd og håndklær.
- Jeg begynte å varme opp skyllevann, totalt 14 liter til ca 78 grader.
- Etter 60 minutt helte jeg skyllevannet over i en gjæringsdunk. Så lot jeg så mye mesk som mulig renne ut av meskeposen, før jeg la denne over i gjæringsdunken med skyllevannet (som sikkert hadde falt med en grad eller to i mellomtiden). Jeg lot meskeposen ligge i dunken i ca 15 minutt, i mellomtiden satte jeg gryta tilbake på komfyren og startet oppvarmingen.
- Etter 15 minutt tok jeg meskeposen ut av gjæringdunken. Jeg lot vannet renne ut av posen, men presset ikke noe særlig mer ut enn det som kom av seg selv. Så helte jeg skyllevannet over i gryta.
- Etter ca 25 minutt begynte det å koke. Jeg helte umiddelbart oppi den første humleposen og rørte godt rund. Så kokte det i 45 minutt med lokk delvis på. Jeg tilsatte da mer humle (15 min før kokeslutt).-
- Jeg tilsatte én liter med ferdig oppkokt vann. De to forrige batchene har endt med alt for lavt sluttvolum, trolig pga høy fordamping i oppvarmingstiden før kokingen starter.
- Jeg satte spiralkjøeren i gryta da det var 10 minutt igjen av kokingen. Da det hadde kokt i 60 min, skrudde jeg av varmen og tilsatte den siste humleposen, rørte rundt og startet nedkjølingen.
- Da vannet var ca 20 grader, helte jeg ølet over i en gjæringsdunk jeg hadde sterilisert med Star-san. Jeg lot omtrent en halvliter med "grums" på bunnen av gryta bli igjen (skal dette med i gjæringskaret...?). Så helte jeg over tørrgjæren, satte på lokk og ristet godt. Sluttvolumet ble rett under 24 liter.
- Til slutt satte jeg i gjærlåsen, som var fylt med star-san-løsning. Nå står dunken på en krakk i en mørk gang som holder stabil tempratur på 19-20 grader (gjæring skal i følge oppskriften være på 19 grader i 14 dager).
Ble en lang post dette, men alle tilbakemeldinger mottas med takk!
jeg slenger inn en oppsummering av mitt tredje forsøk på brygging. Tar det punktvis, så kan de som gidder kommentere hvis dere ser noe som burde bli gjort annerledes neste gang..
Ølet som det dreier seg om, er en Alien Amber fra Vestbrygg.
- Begynte med å varme 19 liter vann til 72 grader (6,4 kg malt). Tok deretter av kjelen av platen, tilsatte malten, rørte godt om, satt lokk på og pakket kjelen inn med pledd og håndklær.
- Jeg begynte å varme opp skyllevann, totalt 14 liter til ca 78 grader.
- Etter 60 minutt helte jeg skyllevannet over i en gjæringsdunk. Så lot jeg så mye mesk som mulig renne ut av meskeposen, før jeg la denne over i gjæringsdunken med skyllevannet (som sikkert hadde falt med en grad eller to i mellomtiden). Jeg lot meskeposen ligge i dunken i ca 15 minutt, i mellomtiden satte jeg gryta tilbake på komfyren og startet oppvarmingen.
- Etter 15 minutt tok jeg meskeposen ut av gjæringdunken. Jeg lot vannet renne ut av posen, men presset ikke noe særlig mer ut enn det som kom av seg selv. Så helte jeg skyllevannet over i gryta.
- Etter ca 25 minutt begynte det å koke. Jeg helte umiddelbart oppi den første humleposen og rørte godt rund. Så kokte det i 45 minutt med lokk delvis på. Jeg tilsatte da mer humle (15 min før kokeslutt).-
- Jeg tilsatte én liter med ferdig oppkokt vann. De to forrige batchene har endt med alt for lavt sluttvolum, trolig pga høy fordamping i oppvarmingstiden før kokingen starter.
- Jeg satte spiralkjøeren i gryta da det var 10 minutt igjen av kokingen. Da det hadde kokt i 60 min, skrudde jeg av varmen og tilsatte den siste humleposen, rørte rundt og startet nedkjølingen.
- Da vannet var ca 20 grader, helte jeg ølet over i en gjæringsdunk jeg hadde sterilisert med Star-san. Jeg lot omtrent en halvliter med "grums" på bunnen av gryta bli igjen (skal dette med i gjæringskaret...?). Så helte jeg over tørrgjæren, satte på lokk og ristet godt. Sluttvolumet ble rett under 24 liter.
- Til slutt satte jeg i gjærlåsen, som var fylt med star-san-løsning. Nå står dunken på en krakk i en mørk gang som holder stabil tempratur på 19-20 grader (gjæring skal i følge oppskriften være på 19 grader i 14 dager).
Ble en lang post dette, men alle tilbakemeldinger mottas med takk!